Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blazer tajne spolupracoval s americkou prokuratúrou

Bývalý člen výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Chuck Blazer spolupracoval v utajení na vyšetrovaní korupcie vo futbalovej sfére.

16.06.2015 11:05
Chuck Blazer Foto: ,
Chuck Blazer.
debata

Zaviazal sa k tomu dohodou z 25. novembra 2013, ktorú v pondelok zverejnil federálny sudca na žiadosť piatich médií.

Z devätnásťstra­nového spisu vyplýva, že Američan súhlasil s účasťou na utajených aktivitách v súlade s pokynmi poverených agentov či úradu federálneho prokurátora v Brooklyne, pričom o tom bez ich vedomia nemohol informovať tretiu stranu. Blazer tiež podpísal, že sa nebude brániť žiadnemu trestu od FIFA či inej futbalovej inštitúcie.

Newyorčana pritlačili k múru pre jeho nepriznané príjmy z rokov 2005 – 2010, ktoré činili celkovo 11 miliónov amerických dolárov. Sľúbil uhradiť 2,5 milióna USD a ďalšie financie v budúcnosti, pričom bol ochotný vzdať sa aj svojej penzie od FIFA, aby zaplatil dlhy. Za to, za priznanie k desiatim bodom žaloby a za spoluprácu americká vláda ustúpila od nároku na ďalší trest. Na konte mal toho požehnane: vydieranie, spreneveru, pranie špinavých peňazí, úmyselné zatajenie príjmov a šesť daňových únikov. Maximálna sadzba 100 rokov odňatia slobody.

Podľa sudcu Raymonda J. Dearieho, ktorý nariadil zverejnenie dohody, 70-ročný Blazer v čase jej podpisu trpel viacerými chorobami. Absolvoval chemoterapiu a ožarovanie pre rakovinu konečníka, liečil sa na cukrovku a mal problémy s koronárnou tepnou.

Blazer americkým úradom poskytol informácie vedúce k odhaleniu korupčnej aféry, do ktorej sú zapletení 14 funkcionári FIFA, respektíve osoby na ňu napojené. Práve jeho výpoveď viedla k spusteniu škandálu krátko pred májovým kongresom FIFA.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Chuck Blazer #Medzinárodná futbalová federácia FIFA