Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Faerský rekord vedie cez grécku tragédiu

Presne pred polrokom dostali zreteľné varovanie. Frčku či skôr poriadny úder do nosa. Nepoučili sa. Dočkali sa tak ďalšieho tvrdého zásahu, ktorý ich s najväčšou pravdepodobnosťou definitivne položil na lopatky.

14.06.2015 19:28
futbal, grécko, ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata

„Bola to zdrvujúca prehra, beriem na seba plnú zodpovednosť za veľmi nešťastný výber trénera. Nasledovať budú ďalšie zmeny, ktoré sú potrebné, aby sa hanebný večer nezopakoval,“ upozorňoval v novembri lanského roka šéf Gréckeho futbalového zväzu Giorgios Sarris.

Majstri Európy z roku 2004 vtedy šokujúco nestačili v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2016 na outsidera z Faerských ostrovov. Doma mu podľahli 0:1. Po nečakanom výsledku, ktorý značne skomplikoval šance Grékov na postup do Francúzska, nasledovalo okamžité odvolanie talianskeho trénera Claudia Ranieriho. Na jeho post nastúpil ďalší cudzinec – Uruguajčan Sergio Markarián.

Ani Juhoameričan však nenastolil v národnom mužstve poriadok a nevytvoril správnu – víťaznú – atmosféru. Gréci prehrali doma aj so Severným Írskom, z Fínska si priviezli remízu. A prvého víťazstva v aktuálnej kvalifikácii sa nedočkali ani v sobotu večer. Museli sa vyrovnať s ďalšou zahanbujúcou prehrou, ktorú im pripravili opäť – Faerské ostrovy. Tentokrát 1:2.

Grékom tak patrí v tabuľke F-skupiny štyri kolá pred koncom kvalifikácie nečakane posledná priečka. Na tretie miesto, ktoré by ich mohlo posunúť aspoň do baráže, strácajú už deväť bodov. V hre je dvanásť.

Bližšie k účasti vo Francúzsku sú dokonca aj Faerské ostrovy, ktoré dosiaľ nazbierali šesť bodov (všetky s Grékmi) a vyvolali v krajine futbalový boom. Na štadión v Tórshavne prišlo v sobotu večer 4-tisíc ľudí.

„Aj vďaka nim sme dokráčali k veľkému úspechu. Pre fanúšikov to musel byť obrovský zážitok,“ uviedol pre uefa.com domáci tréner Lars Olsen. Káder rodáka z Dánska tvoria prevažne hráči z najvyššej súťaže na Faerských ostrovoch, počítať však môže aj so šesticou legionárov z jeho vlasti.

Aj vďaka nim odohral outsider s veľkým favoritom pomerne vyrovnaný zápas, o čom svedčí štatistika. V držaní lopty sa Faerčania dokázali Grékom vyrovnať (50 % – 50 %), v počte striel na bránku ich dokonca prevýšili – 3:2.

Faerské ostrovy sa zúčastňujú kvalifikačných bojov majstrovstiev Európy od roku 1992. Zisk šiestich bodov je pre nich historickým maximom. Dosiaľ ich nazbierali len raz – v bojoch o Euro 1996, keď v skupine dvakrát zdolali San Maríno. Nový rekord si môže európsky futbalový trpaslík utvoriť už v najbližšom stretnutí, v ktorom privíta Severné Írsko.

Grécko vs. Faerské ostrovy
Rebríček FIFA: 25. miesto 102. miesto
Počet obyvateľov: 11-miliónov 50-tisíc
Úspech: majstri Európy (2004) žiadny
Legionári v súčasnom tíme: 14 8
debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016
Načítavajú sa športové výsledky...