Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jordánci už zisťujú, či princ Alí nemôže viesť FIFA namiesto Blattera

Jordánsky futbalový zväz poveril právnikov, aby prešetrili stanovy FIFA, či princ Ali bin Husajn nemôže ako porazený kandidát z volieb nastúpiť do funkcie predsedu federácie namiesto Seppa Blattera, ktorý v utorok nečakane odstúpil.

03.06.2015 08:50
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (2)

„Padla hlava korupcie vo FIFA, ktorú reprezentuje Blatter. Potvrdila sa tak správnosť vízie princa Alího, ktorý poukázal na to, že pre zlepšenie svetového futbalu potrebujeme vytrhnúť korupciu aj s koreňmi,“ citovala agentúra Reuters podpredsedu jordánskeho zväzu Salaha Sabreho.

Princ Alí naznačil, že o kandidatúre znovu uvažuje. „Najskôr sa o tom musím porozprávať s národnými zväzmi. Ešte je skoro robiť nejaké závery, keď ma ale budú chcieť, pôjdem do toho,“ vyhlásil. „Som pripravený slúžiť futbalu. Milujem ho, ale teraz musíme počkať a uvidíme,“ dodal.

Jordánsky princ bol v piatkovej voľbe jediným Blatterovym protikandidátom. Po prvom kole hlasovania, ktoré prehral 73:133, však odstúpil a švajčiarsky funkcionár obhájil svoju pozíciu na piate funkčné obdobie. O štyri dni neskôr ale nečakane oznámil rezignáciu v reakcii na korupčný škandál, ktorý tesne pred voľbou prepukol.

V rámci aféry bolo zatknutých sedem ľudí, ktorí rovnako ako sedem ďalších čelia obvineniu z korupcie pri voľbe usporiadateľov alebo predaji marketingových práv. Podľa amerických vyšetrovateľov siahajú niektoré prípady až do 90. rokov minulého storočia a úplatky dosiahli celkovú výšku 150 miliónov dolárov.

Na post prezidenta FIFA si trúfa aj Zico

Brazílčan Zico by mohol vstúpiť do hry o pozíciu najmocnejšej osoby vo svetovom futbale. Účastník troch majstrovstiev sveta to oznámil v reakcii na nečakanú utorňajšiu správu o uvoľnení funkcie prezidenta FIFA.

„Prečo nie? Celý môj život sa točí okolo futbalu. Je mojou vášňou, ku ktorej som vždy pristupoval s plnou vážnosťou, za čo som si získal uznanie v Brazílii aj v iných krajinách sveta,“ povedal 62-ročný Zico, v súčasnosti tréner indického klubu Goa.

„Biely Pelé“, ako ho prezývali za hráčskych čias, to po skončení aktívnej kariéry dotiahol už na začiatku 90. rokov minulého storočia až na brazílskeho ministra športu. Rezort viedol iba 13 mesiacov, odstúpil po tom, ako sa mu nepodarilo presadiť projekt modernizácie brazílskeho futbalu. Odvtedy sa venuje trénerstvu, viedol aj reprezentácie Japonska či Iraku.

„Myslím si, že futbal stojí nad politikou. Viem, že zatiaľ nemám podporu, ale voľby sú otvorené pre každého a aj ja môžem kandidovať. Stále je to iba nápad, ale kto vie, čo sa z toho vyvinie,“ uviedol Zico.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Ali bin Husajn