Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA suspendovala jedenásť svojich ľudí, Blatter sľúbil spoluprácu

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) suspendovala jedenásť funkcionárov - vrátane dvoch svojich viceprezidentov Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja - zo všetkých aktivít spojených s týmto odvetvím.

27.05.2015 22:02
Sepp Blatter Foto:
Šéf FIFA Sepp Blatter.
debata

Ďalšími sú prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Veľkej Británie, Rafael Esquivel z Venezuely, José María Marín z Brazílie a bývalí členovia exekutívy Charles „Chuck“ Blazer, Nicolás Leoz (Paraguaj) a Jack Warner (Trinidad a Tobago) či syn posledného menovaného Daryll.

Riadiaci orgán svetového futbalu k tomuto kroku pristúpil po tom, čo švajčiarske úrady v stredu na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie, zadržali v Zürichu sedem funkcionárov.

V USA sú podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch amerických dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Peniaze údajne putovali cez americké banky. Obvinených je celkovo 14 osôb.

Kým napríklad Blazer či Daryll Warner vinu nezapierali, Jack Warner odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek deliktu. O opaku svedčí zatykač, ktorý naňho vydal Trinidad a Tobago. Paraguaj oznámil, že dostal požiadavku na extradíciu Nicolása Leoza.

„Obvinenia majú jasný súvis s futbalom,“ vyhlásil šéf súdnej komory etickej komisie FIFA Hans-Joachim Eckert. Podľa jej prezidenta Seppa Blattera bude FIFA naplno spolupracovať s úradmi.

FIFA suspendovala 11 ľudí, Blatter: Budeme spolupracovať

UEFA vzhľadom na udalosti v Zürichu požiadala o odklad na piatok naplánovaných volieb prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Kontinentálna organizácia zároveň vo štvrtok zváži bojkot kongresu FIFA, ktorý sa v rovnaký deň začne v spomenutom švajčiarskom meste.

„Toto vyšetrovanie ničí obraz celého odvetvia,“ vyhlásil generálny sekretár UEFA Gianni Infantino a dodal, že riadiaci orgán európskeho futbalu chce zmenu vo vedení toho svetového. Kongres by sa podľa neho mal konať neskôr a nové voľby by sa mali uskutočniť do šiestich mesiacov.

V Zürichu deň pred začiatkom 65. kongresu FIFA zadržali pre obvinenie z korupcie siedmich funkcionárov, z toho dvoch viceprezidentov FIFA a jedného budúceho člena exekutívy. Švajčiarske úrady ich zatkli na žiadosť Spojených štátov amerických o extradíciu. Federálna švajčiarska prokuratúra v ten istý deň začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov MS 2018 Rusku a 2022 Kataru a vykonala raziu v sídle FIFA.

Hlavným bodom kongresu je voľba prezidenta. Favoritom je doterajší líder Sepp Blatter, vyzve ho jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Toho podporuje aj UEFA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA