Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blatter má vážnu konkurenciu. Do čela FIFA sa chce postaviť i jordánsky princ

Jordánsky princ Ali bin Husajn sa chce v májových voľbách uchádzať o miesto na čele FIFA.

06.01.2015 13:02
Ali bin Husajn Foto: ,
Ali bin Husajn.
debata

Aktuálny viceprezident svetovej futbalovej federácie je tak po úradujúcom prezidentovi Seppovi Blatterovi a niekdajšom zástupcovi generálneho sekretára FIFA Jeromeovi Champagneyovi tretím kandidátom na funkciu.

Tridsaťdeväťročný Husajn, ktorý vedie jordánsky zväz a Západoázijskú futbalovú federáciu, vraj svoje rozhodnutie konzultoval s mnohými členmi FIFA. „Stále dookola mi hovorili, že prišiel čas na zmenu,“ uviedol princ vo vyhlásení. „Preto verím, že nadišla chvíľa, aby sa pozornosť verejnosti presunula od administratívnych afér späť k športu,“ dodal.

Aby mohol Husajn kandidovať, potrebuje podporu minimálne piatich členských federácií FIFA, ktoré ho musia do konca januára nominovať do májových volieb. Blatter svetovému futbalu vládne od roku 1998 a jeho pôsobenie sprevádza veľa korupčných škandálov.

Naposledy povesťou futbalu otriaslo vyšetrovanie možného podplácania pri voľbe usporiadateľov majstrovstiev sveta v rokoch 2018 (vyhralo Rusko) a 2022 (Katar). Vedenie FIFA pôvodne odmietlo jeho výsledky zverejniť, na čo šéf vyšetrovacej komisie Michael Garcia reagoval tvrdou kritikou a odstúpením z funkcie. Federácia potom svoj postoj zmenila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ali bin Husajn #Medzinárodná futbalová federácia FIFA