Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Steaua prišla o všetko. Názov, farby i znak. Slávny klub stráca identitu

Slávny rumunský futbalový klub Steaua Bukurešť v súdnom procese s národným ministerstvom obrany prišiel o svoju identitu.

08.12.2014 15:34
Steaua Bukurešť Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa verdiktu už nesmie víťaz Pohára európskych majstrov 1985/1986, predchodcu Ligy majstrov, používať doterajší názov, zaužívanú zvislo červeno-modrú kombináciu a logo so žltou hviezdou. Armáda však napokon súhlasila s odkladom, rozhodnutie si bude uplatňovať až od pondelka 15. decembra.

Rezort uspel v spore o práva a hráči „no name“ klubu nastúpili v nedeľňajšom ligovom zápase proti CSMS Iasi (1:0) v žltých dresoch. Hlásateľ ich predstavil ako národných šampiónov, pričom nesmel použiť meno. Na svetelnej tabuli sa objavil iba nápis „domáci“ a emblém nahradila neutrálna grafika. Steaua musela prekryť všetky príslušné označenia v zázemí a na oblečení.

Podľa ProSport zanedbal svoje dohodnuté povinnosti majiteľ Gigi Becali, keď prevzal klub pred desiatimi rokmi. Momentálne sa nachádza vo väzbe, je obvinený z korupcie.

Mužstvo figuruje po 17. kole ligy na vrchole tabuľky so 43 bodmi za bilanciu 14–1–2 pri skóre 36:8. Vo štvrtok naň čaká domáci duel s ukrajinským Dynamom Kyjev v záverečnom 6. kole J-skupiny Európskej ligy 2014/2015.

Rumunský klub, ktorý vznikol v roku 1947, ešte má nádej na postup do jarného 1/16-finále EL. Na webe UEFA figuruje pod tradičným názvom Steaua a vďaka pondelňajšej dohode to ešte týždeň tak aj zostane.

debata chyba
Viac na túto tému: #steaua bukurešť