Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj pohlaví: írska blondínka straší svetové esá

Hviezda Manchestru United, najdrahší letný nákup Realu Madrid a neznáma írska blondínka. Kombinácia, ktorá zaujme už na prvý pohľad. Čo spája atraktívnu trojicu? Futbal a krásne góly.

05.12.2014 10:00
debata

Fanúšikovia po celom svete sa tešia na súboj pohlaví. Zatiaľ čo finálová nominácia na Zlatú loptu pre najlepšieho hráča tohto roka zaskočila len málokoho (Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Manuel Neuer), trojica adeptov na najkrajší gól je mimoriadne prekvapujúca. Minimálne jeden (jedna) z jej členov.

Do spoločnosti holandského kanoniera Robina van Persieho a kolumbijského útočníka Jamesa Rodriguéza sa pretlačila žena – talentovaná Írka Stephanie Rocheová. Kým dvojica veľkých svetových mien zaujala fanúšikov gólmi na šampionáte v Brazílii, 25-ročná blondínka sa zaskvela presným zásahom v írskej lige. Pomerne náročnú prihrávku si spracovala vo vzduchu dvomi efektnými dotykmi pravačkou a ľavou nohou poslala loptu nechytateľne za chrbát bezmocnej brankárky. Potom si už len užívala, ako na ňu naskákala spoluhráčka za spoluhráčkou.

„V momente, keď som skórovala, mi vôbec nedošlo, že by mohol byť práve môj gól výnimočný. Až neskôr, keď som si ho pozrela na počítači. Vtedy som si pomyslela: v poriadku, bol to vydarený kúsok,“ skonštatovala skromne v rozhovore pre BBC hráčka francúzskeho ASPTT Albi, ktorému sa upísala v tomto roku. Pre Rocheovú je to premiérový angažmán v kariére.

Ďalšieho výnimočného – a podstatne cennejšieho – okamihu sa môže dočkať už 12. januára. Na slávnostnom vyhlásení Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu si môže ako prvá žena v histórii prevziať ocenenie za najkrajší gól roka. V hlasovaní na oficiálnych stránkach FIFA o tom rozhodnú fanúšikovia. „Viem, že mám pomerne veľkú šancu. Nechcem však zvíťaziť len preto, že som žena. Chcem, aby ľudia ocenili moje kvality,“ tvrdí usmievavá útočníčka.

Ovládnuť prestížnu anketu, v ktorej uspel pred dvomi rokmi slovenský krídelník Miroslav Stoch, chce aj z iného dôvodu. Pozornosť by rada upriamila na ženský futbal, ktorý je v porovnaní s mužským v absolútnom úzadí. Prejavuje sa to najmä vo finančných podmienkach, na čo futbalistky dlhodobo poukazujú. Niektoré špičkové hráčky sa nepýšia ani takými platmi, aké berú aj futbalisti z nižších súťaží. Na miliónové zárobky najväčších hviezd ani nepomyslia.

„Mužský futbal je rýchlejší, zaujme väčšou silou. Keď si však pozriete zápas žien, uvidíte v ňom viac technických kúskov. Zrejme aj preto, že nehráme v takom vysokom tempe. Rozhodne nás netreba podceňovať,“ porovnáva dva futbalové svety Rocheová.

Konkurenciou pre jej pohotové zakončenie je v boji o Cenu Ferenca Puskása Van Persieho hlavička v zápase so Španielmi a Jamesov volej z duelu s Uruguajom. Zaujímavosťou je, že kým gól Holanďana videlo priamo na štadióne 48-tisíc divákov a Kolumbijčanov dokonca 73-tisíc (plus ďalšie milióny po celom svete), Rocheovej zatlieskalo počas zápasu medzi Peamountom a Wexfordom 85 fanúšikov.

Napriek tomu nie je mladá Írka bez šance na celkový triumf. Napokon, medzi finálovú trojicu nepustila esá, akými sú Diego Costa z Chelsea Londýn či Zlatan Ibrahimovič z Parížu St. Germain.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cena Ferenca Puskása #Stephanie Rocheová