Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gólové preteky hviezd. Ronaldo naháňa Messiho

Kto získa viac Zlatých lôpt? Kto nazbiera viac majstrovských titulov? Kto je rýchlejší, silnejší či vyššie vyskočí?

06.11.2014 12:50
Messi, Ronaldo Foto: ,
Dvaja najlepší hráči súčasnosti. Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.
debata

Nemusia sa objaviť v jednej chvíli na tom istom trávniku, napriek tomu ich fanúšikovia neustále porovnávajú. Už roky spolu súperia o prestížny trón futbalového kráľa. Svet však najčastejšie zabávajú veľkými gólovými pretekmi.

Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Dvojica najlepších hráčov v súčasnom futbale (a možno i v jeho histórii). Jeden nosí na chrbte sedmičku, druhý desiatku. Jeden háji farby Realu Madrid, druhý Barcelony. Jeden si extrémne potrpí na svoj výzor a emócie neskrýva, druhý pôsobí trochu nedbalo a radosť či smútok z jeho gest len ťažko vyčítate. Predsa však majú čosi spoločné – sú nezastaviteľnými mašinami na strieľanie gólov.

Rok čo rok sa predháňajú v španielskej lige, porovnaniu sa neubránia ani na reprezentačnej úrovni. Ich rivalita však nadobudla nový rozmer po 4. kole tohtoročnej edície Ligy majstrov. Zatiaľ čo celý svet očakával, že Ronaldo v utorok večer prekoná gólový rekord súťaže, Messi len v tichosti čakal. A dočkal sa. Portugalčan totiž v súboji s Liverpoolom (1:0) napriek obrovskej snahe a túžbe neskóroval a tak sa k slovu dostal Argentínčan. Dvomi gólmi rozhodol o víťaztve Barcelony na ihrisku Ajaxu Amsterdam (2:0) a so 71 presnými zásahmi vyrovnal historické maximum Raúla Gonzáleza.

Navyše, o jediný gól predskočil v tabuľke práve Ronalda. „Je to pre mňa krásna chvíľa. Dôležitejšie sú však vždy body ako góly,“ vravel po amsterdamskom súboji štvornásobný držiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu sveta. „Na žiadny špeciálny gól si nespomínam. Najcennejšie sú však tie z finálových duelov,“ dodal pre uefa.com.

Jeho čísla vzbudzujú rešpekt. Na 71 gólov potreboval len 90 zápasov a pýšiť sa tak môže skvelým priemerom – 0,79 gólu na jedno stretnutie. Z elitnej desiatky najlepších kanonierov Ligy majstrov má k nemu najbližšie bývalý holandský kanonier Ruud van Nisterlrooy (0,77). „Messi je najlepší na svete, najlepší hráč všetkých čias. Lepšieho som naozaj nikdy nevidel,“ tvrdil po záverečnom hvizde barcelonský tréner Luis Enrique.

Tak, ako sú pre milióny fanúšikov tieto slová pohladením duše, ďalšie milióny s nimi nesúhlasia. Pre ne je číslom jeden Ronaldo. „Je o úroveň vyššie ako ktorýkoľvek iný hráč. Dokazuje to všade – v klube i reprezentácii,“ vyhlásil o svojom spoluhráčovi z Realu Gareth Bale.

Tak či onak, pre Messiho hovoria štatistiky z Ligy majstrov, pre Ronalda tohtoročné čísla zo španielskej ligy. V nej vedie so sedemnástimi presnými zásahmi. Messi ich má o desať menej. Gólové preteky dvoch futbalových géniov môžu pokračovať. Na všetkých frontoch.

Najlepší strelci v histórii LM
Meno Počet gólov Zápasov Priemer
Lionel Messi 71 90 0,79
Raúl González 71 142 0,5
Cristiano Ronaldo 70 107 0,65
Ruud van Nistelrooy 56 73 0,77
Thierry Henry 50 112 0,45

Osemfinálovú miestenku má šesť tímov

Real Madrid, Borussia Dortmund, FC Porto, Bayern Mníchov, Paríž St. Germain a FC Barcelona. Liga majstrov pozná po štyroch kolách súbojov v základných skupinách už poltucet tímov, ktoré si s istotou zahrajú v jarnom osemfinále. Obe postupové miesta sú obsadené len v F-skupine, kde sa v najkratšom možnom čase prebojovali do vyraďovacích bojov Barcelončania spolu s Parížanmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Lionel Messi