Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci stratili kapitána. O politike veľa nehovoria

Ukrajinskí futbaloví reprezentanti si rozložili tréningový tábor asi dvadsať kilometrov od Kyjeva v hoteli Platinium.

05.09.2014 10:00
Fanúšikovia, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinskí fanúšikovia.
debata

V pokojnom prostredí sa koncentrujú na štart kvalifikácie ME 2016 a úvodný zápas so Slovenskom. Uskutoční sa najbližší pondelok na Olympijskom štadióne v hlavnom meste.

Podľa slov komentátora denníka Segodnja Andreja Tanasjuka o politike príliš nehovoria, týmto témam sa vyhýbajú. „Pripomínajú, že ju nechcú miešať do športu. Je to aj citlivá téma, napríklad Anatolij Tymoščuk, kapitán tímu, hrá veľa rokov v Rusku, v Zenite Petrohrad. Ale myslím si, že zložitá situácia v krajine sa na ich príprave a hre negatívne neodrazia. Možno mužstvo ešte viac zomkne, zdá sa, že v ňom vládne dobrá nálada i odhodlanie,“ približuje Tanasjuk.

Prispela k tomu aj stredajšia výhra nad Moldavskom (1:0). Tréner Michail Fomenko pokračuje v úspešnom ťažení, vyhral dvanásty zápas z pätnástich (dve remízy a jediná prehra) za rok a deväť mesiacov, čo vedie reprezentáciu.

Negatívom bolo Tymoščukovo zranenie, odstúpil už v 26. minúte. „Zatiaľ nie je jasné, o aké vážne problémy ide, je možné, že do zápasu so Slovenskom bude v poriadku. Ak by nemohol nastúpiť, bola by to po absencii viacerých opôr ďalšia vážna strata. Tymoščuk je skúsený hráč, je ako druhý tréner priamo v tíme,“ tvrdí Tanasjuk.

Nahradil ho Kyrylo Kovaľčuk a spolu s Arťomom Gromovom boli nováčikmi v reprezentácii. V druhom polčase nastúpil aj Olexander Gladkyj, ktorý sa v národnom drese objavil po šiestich rokoch. Tréner Fomenko bol s novými hráčmi spokojný. „Ukázali svoje možnosti v reprezentácii,“ zdôraznil a dodal: „Bola to len príprava, rozhodujúci bude už najbližší zápas so Slovenskom.“

Moldavsko bolo nepríjemným súperom aj v nedávnej kvalifikácii MS 2014. Ukrajina s ním odohrala dva vyrovnané zápasy (0:0, 2:1). „Proti Moldavsku to nebol oslnivý výkon, ale myslím si, že hráči trochu šetrili sily, nehrali na najvyššie obrátky a dávali si pozor, aby nedošlo k ďalším zraneniam. Súper má fyzicky silných, dôrazných hráčov, ťažko sa proti nim presadzuje. Podľa mňa sa ukrajinská zostava z úvodu veľmi približuje tej, ktorá nastúpi aj proti Slovensku, možno v nej bude len jedna-dve zmeny,“ domnieva sa Tanasjuk.

Stretnutie sledovala slabšia návšteva. „Hľadisko bolo poloprázdne, prišlo len asi 20-tisíc ľudí. Na Slovensko ich príde podstatne viac, ale vypredané nebude, možno sa hľadisko zaplní z dvoch tretín, čo by znamenalo asi 50-tisíc divákov,“ domnieva sa komentátor Segodnja.

Moldavský tréner Ion Caras považuje Ukrajinu za favorita kvalifikačnej skupiny ME 2016. „Môže vyberať z množstva hráčov, aj preto sa viaceré absencie príliš neprejavili na jej hre. Som presvedčený, že vyhrá aj najbližší zápas so Slovenskom,“ vyhlásil po ukrajinskej generálke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Ukrajina