Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hipp: S nožom na krku sme hrali vždy lepšie

Michal Hipp (51) utvoril na dlhší čas trénerskú dvojicu s Vladimírom Weissom - a priviedli slovenských reprezentantov na finálový turnaj majstrovstiev sveta 2010 do Juhoafrickej republiky. V nedeľu uplynú štyri roky, čo Slováci pod ich vedením nastúpili na historický prvý zápas na MS proti Novému Zélandu.

14.06.2014 10:16
Michal Hipp Foto:
Michal Hipp.
debata

Ako ste prežívali posledné hodiny pred veľkou premiérou?
Boli to hodiny plné očakávania, možno nechýbalo ani trochu napätia, ale atmosféra bola veľmi dobrá. Vnímali sme to ako historický úspech a tešili sme sa. Príprava na zápas nebola ničím výnimočná, išli sme podľa zaužívaného rytmu. Súpera z Nového Zélandu sme mali zmapovaného, mali sme jeho analýzu z viacerých zápasov, videli sme ho v príprave v Rakúsku pred odletom do Afriky.

Záver zápasu bol smoliarsky. Slovensko viedlo Vittekovým gólom, ale súper vyrovnal v nadstavenom čase…
Bol to šok, na lavičke som bol ako prikovaný. To je vždy nepríjemná situácia, súper nakopával poslednú loptu a z poslednej akcie sme inkasovali.

O postupe rozhodla potom výhra nad Talianskom 3:2. Bol to váš najlepší zápas v kariére?
To neviem povedať, ale bol to veľmi emotívny zážitok a najväčší úspech, na ktorý sa nezabúda. Určite jeden z topzápasov, čo som v kariére zažil.

Čo zavážilo najviac, že ste majstrov sveta poslali domov?
Prehrali sme s Paraguajom a všetci už posielali domov nás. Poznali sme silu súpera, ale vo všeobecnosti ju veľa ľudí ani z futbalového prostredia nedocenili. Atmosféra pred súbojom s Talianmi nás zdravo naburcovala, nemali sme obavy, hoci sme vedeli, že musíme vyhrať, ak chceme postúpiť. Výborne sme načasovali formu presne na ten deň. Taký zápas proti aktuálnym obhajcom na šampionáte je výnimočný, podobný zápas taký tím ako je náš, nehrá každý deň, možno mu vyjde jeden z desiatich.

Vy ste sedeli na lavičke ako tréner aj v časti kvalifikácie na šampionát, ktorý sa práve rozbieha. Prečo v Brazílii chýbajú Slováci?
To nie je len jedna príčina, je ich viac. Ak beriem výkonnostnú, hernú otázku, tak sme zlyhali v útoku, nemali sme strelca, dali sme v desiatich kvalifikačných zápasoch chudobných jedenásť gólov. S tým sme nemohli postúpiť. Po MS skončil Zdeno Štrba, taký typ v mužstve chýbal a myslím, že stále chýba.

Body ste však stratili aj s papierovo slabšími súpermi…
To nebolo len v poslednej kvalifikácii, to je náš dlhodobejší problém, dokonca si spomínam, že to bol aj syndróm ešte československého výberu. Lepšie výkony sme vždy podávali, keď sme mali nôž na krku. Keď sme nešli do zápasu ako favorit, to nám sedelo. Keď sme mali tvoriť a udávať tón, to nám robilo problémy a platí to stále.

Kvalifikáciu ste odštartovali so Stanom Grigom ako dvaja rovnocenní tréneri. Mnohí to považovali za nešťastné rozhodnutie. Ako to hodnotíte vy?
To určite nebol žiadny problém. Ani keď to hodnotím s odstupom času…

Pôvodne ste mali viesť mužstvo sám. Neľutujete teraz, že ste sa rozhodli inak?
To už nechcem rozoberať, je to za mnou, je to minulosť…

V čase afrického šampionátu bol hlavným trénerom Vladimír Weiss, váš dlhoročný spolupracovník. Ako sa vám s ním robilo?
Absolútne bez problémov. Bola to pekná spolupráca, na to sa nezabúda. Vlado je jednoznačne najúspešnejší tréner v slovenskej ére, výsledky hovoria za neho.

Vo štvrtok odštartoval turnaj v Brazílii. Ako hodnotíte úvodný súboj domácich s Chorvátskom?
Čakal som lepší výkon Brazílie, ale Chorváti jej to aktívnou hrou v ničom neuľahčili, príjemne ma prekvapili. Veľké mužstvá vyhrávajú aj zápasy, keď sa im príliš nedarí. Bol to prvý súboj, tímy hrajú teraz viac ako na krásu účelne, na výsledok.

Vyhrala Brazília zaslúžene?
Celý zápas i výsledok ovplyvnil druhý gól domácich z jedenástky.

Penalta nemala byť?
Treba povedať, že rozhodcovia to majú ťažké. Keby som videl viackrát situáciu, mohol si ju analyzovať ako teraz, určite by som ju neodpískal. Rozhodca sa musel rozhodnúť hneď, ale bola to veľmi prísna penalta.

Na čo sa najviac tešíte v najbližších dňoch?
Na každý zápas, nemám jeden špeciálny. Pozriem si všetky, ak budem môcť. Poznám všetky tímy, robil som si rozbory ich hry, som zvedavý, ako zvládnu turnaj.

Na čo ste najviac zvedavý?
Napríklad na Belgičanov. Mnohí ich pasujú za čierneho koňa, uvidíme, ako obstoja. Pre mňa by mohli byť čiernym koňom Portugalčania, o nich sa teraz vraví menej.

Kto vyjde ako úspešnejší z boja Európa – Južná Amerika?
Na Pohári konfederácií pred rokom boli najúspešnejší Brazílčania. Teraz to bude možno iné. Myslím si, že európska špička je silnejšia a nakoniec sa to prejaví.

Koho považujete za najväčšieho favorita?
Nemám jeden tím. Okruh favoritov je väčší, rátam doň aspoň päť mužstiev. Nemecko, Španielsko, Portugalsko, Argentína s Messim, uvidíme, ako obstojí v tomto ťažkom turnaji. Po skončení v skupinách určite niektorí na seba narazia vo vyraďovacom pavúku a v ich súbojoch budú rozhodovať detaily, momentálna forma.

V tomto čase pred štyrmi rokmi ste boli na svetovom šampuionáte, sedeli ste na lavičke jedného z účastníkov. Mrzí vás, že v Brazílii chýbate, uvedomujete si to teraz viac?
Mrzí-nemrzí, takto sa to nedá povedať. Samozrejme, každý z nás by chcel byť teraz v Brazílii, ale nedostali sme sa tam, lebo na šampionáte si zahrá len 32 najlepších tímov. Konkurencia je vo futbale nenormálna.

Slovan? Nekomentujem

V uplynulých dňoch sa objavili správy, že by sa Michal Hipp mohol stať trénerom Slovana Bratislava. Nakoniec na Pasienky prišiel František Straka. Bola Hippova šanca prevziať belasých reálna? „Áno, bola reálna, nebudem to však komentovať. Nedohodli sme sa, ale nebolo to o podmienkach, k nim sme sa v podstate ani nedostali,“ zareagoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Michal Hipp