Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový svet korunuje svojho kráľa. Obháji Messi?

Bude pokračovať séria famózneho Argentínčana? Dočká sa po piatich rokoch hviezdny Portugalčan? Zasadne premiérovo na trón francúzsky hrdina?

13.01.2014 11:00
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo Foto:
Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.
debata

Futbalový svet sa večer nahodí do gala. A korunuje svojho (staro)nového kráľa. Šéf Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter oznámi v Zürichu meno držiteľa Zlatej lopty – prestížneho ocenenia pre najlepšieho hráča sveta za uplynulý rok. Tešiť sa bude jeden z trojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Franck Ribéry.

Ak by rozhodovali o držiteľovi trofeje klubové úspechy, mal by sa tešiť Ribéry. Krídelník Bayernu Mníchov vyhral so svojím klubom počas minulého roka takmer všetko. Získal päť trofejí vrátane triumfu v Lige majstrov, neuspel len v Nemeckom superpohári.

„Ronaldo, Messi či Iniesta podávali vlani výkony na približne rovnakej úrovni. Ribéry bol výnimočný, teraz nastal jeho čas,“ tvrdí pre fifa.com Andreas Möller, bývalý nemecký reprezentant. Pre Ribéryho je to vôbec premiérová účasť medzi finalistami Zlatej lopty.

Vo veľkom očakávaní je aj Cristiano Ronaldo. Portugalský stroj na góly chýbal v záverečnej nominácii za posledných sedem rokov len raz (2010), no v úspech premenil jedinú (2008). Pre mnohých je hlavným favoritom – najmä vďaka druhej polovici roka, počas ktorej strieľal gól za gólom nielen v Reale Madrid, ale aj v drese portugalskej reprezentácie, ktorú napokon dotiahol na majstrovstvá sveta. „To, čo predvádza, je neuveriteľné. Opäť útočí na 50-gólovú sezónu. Hlas by som odovzdal rozhodne jemu,“ myslí si Mamadou Sakho, obranca Liverpoolu.

Obhajcom trofeje nie je nik iný ako Messi, ktorý ovládol posledné štyri ročníky. Pozícia najlepšieho strelca lanského ročníka španielskej ligy však tentoraz nie je vôbec jednoduchá – najmä pre zranenie zo záveru roka, ktoré ho vyradilo z hry na dva mesiace. „Napriek tomu by mal vyhrať. Ak sa tak nestane, nevadí, aj tak bude najlepším hráčom planéty,“ tvrdí spoluhráč z Barcelony Jordi Alba.

O víťazovi rozhodli v hlasovaní vybraní novinári spoločne trénermi a kapitánmi reprezentačných výberov. Ceny udelia aj najlepšej futbalistke, trénerom či autorovi najkrajšieho gólu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Franck Ribéry #Lionel Messi #Futbalista roka Fifa