Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ANKETA: Bale či Ibrahimovič. Ktoré hviezdy budú v Brazílii najviac chýbať?

Sezónu za sezónou, týždeň za týždňom ponúkajú fanúšikom skvelé futbalové divadlo. Keď však o sedem mesiacov odštartujú majstrovstvá sveta, budú na brazílskych trávnikoch chýbať. Ktoré z hviezd budú sledovať napínavú naháňačku za titulom svetového šampióna len v televízii?

21.11.2013 12:10
Zlatan Ibrahimovič Foto:
Zlatan Ibrahimovič svoje umenie v Brazílii nepredvedie.
debata

Najjagavejšou z nich je bezpochyby Zlatan Ibrahimovič. Švédskeho kapitána považujú mnohí experti za jedného z najlepších útočníkov sveta. Niet divu, všade, kam príde, získa titul – tri s Interom Miláno, dva s Ajaxom Amsterdam, po jednom s milánskym AC, Barcelonou či Parížom St. Germain. „Je mi strašne ľúto, že Zlatan si v Brazílii nezahrá. Zaslúžil by si to rovnako ako ja. Taký je však život, postúpiť mohol len jeden z nás,“ vravel po barážovom dvojzápase Cristiano Ronaldo, ktorý pocestuje už na svoje tretie majstrovstvá sveta.

Naopak, švédsky tank si na najprestížnejšom turnaji reprezentačných výberov už zrejme v kariére do lopty nekopne. V 32 rokoch vyhlásil, že prepásol svoju poslednú šancu predstaviť sa na svetovom šampionáte.

Rovnaký osud postihol aj jedného z najdrahších hráčov v dejinách futbalu. Gareth Bale obsadil s Walesom v kvalifikačnej skupine predposledné miesto a treba priznať, že veľké šance zahrať si na majstrovstvách sveta nemá ani v budúcnosti. Podobne ako jeho slávny predchodca Ryan Giggs, ktorý dosiaľ vybojoval s Manchestrom United viac ako tri desiatky trofejí (vrátane trinástich titulov a dvoch triumfov v Lige majstrov), no v národnom drese sa za šestnásť reprezentačných rokov zo žiadneho veľkého úspechu netešil.

Silné ofenzívne trio smutných hviezd dopĺňa Robert Lewandowski. Poľský kanonier nastrieľal v minulej sezóne za Borussiu Dortmund 36 gólov, s desiatimi presnými zásahmi sa stal druhým najlepším strelcom lanského ročníka Ligy majstrov. V poľskom drese sa však za posledné dva roky presadil len päťkrát a svojim spoluhráčom, ktorí nestačili v kvalifikácii na suverénny anglicko – ukrajinský tandem, veľmi nepomohol.

Do Brazílie sa nepozrie ani jeden z najuznávanejších brankárov planéty – Petr Čech. Opora londýnskej Chelsea sa so spoluhráčmi kvalifikáciou doslova pretrápila a aj po tridsiatke má na svojom konte jediný štart na majstrovstvách sveta – pred siedmimi rokmi v Nemecku, kde Česi nepostúpili ani zo základnej skupiny.

Viaceré zahraničné zdroje zaradili do zoznamu futbalových osobností, ktoré sa medzi svetovou elitou nepredstavia, aj Marka Hamšíka. Niektoré z nich dokonca vybrali kapitána Neapolu medzi desiatku najväčších hviezd.

Zaujímavým prípadom v rebríčku absentérov je Carlos Tevéz. Kým ostatným zabránil v účasti na MS neúspech v kvalifikácii, útočník Juventusu Turín zrejme príde o vrchol budúceho roka pre nezhody s trénerom Alejandrom Sabellom. „Reprezentácia je pre mňa uzavretou kapitolou,“ vyhlásil pred časom čoskoro tridsaťročný Tevéz, ktorý si naposledy obliekol argentínsky dres v roku 2011. Odvtedy pozvánku do národného tímu nedostal.

Mimochodom, o šampionát prišli aj viacerí talentovaní mladíci na čele s rakúskym obrancom Davidom Alabom (Bayern Mníchov) či Walesanom Aaronom Ramseym (Arsenal Londýn).

Hviezdy, ktoré budú v Brazílii chýbať
Gareth Bale Real Madrid Wales
Robert Lewandowski Dortmund Poľsko
Petr Čech Chelsea Česko
Zlatan Ibrahimovič PSG Švédsko
Marek Hamšík Neapol Slovensko
Aaron Ramsey Arsenal Wales
Branislav Ivanovič Chelsea Srbsko
Daniel Agger Liverpool Dánsko
Christian Eriksen Tottenham Dánsko
David Alaba Bayern Rakúsko
Pierre-Emerick Aubameyang Dortmund Gabon
Henrik Mchitarjan Dortmund Arménsko
Arda Turan Atlético Madrid Turecko
Lukasz Piszczek Dortmund Poľsko
Carlos Tevéz (?) Juventus Turín Argentína
debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #majstrovstvá sveta #bale #Ibrahimovič #Tevéz #Čech