Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z vyziableho chlapca vyrástol Superman

Bol z neho nechcený hráč. Dnes je najdrahší na svete! Keď sa Gareth Bale pred tri a pol rokom zranil, chcel sa ho vtedajší tréner Tottenhamu za každú cenu zbaviť.

02.09.2013 21:00
Real Madrid, Gareth Bale Foto: ,
Obchod s dresmi Realu Madrid bol na transfer Garetha Balea pripravený.
debata

Harry Redknapp ponúkal mladíka do Birminghamu či Notthinghamu. Predať sa mu ho však nepodarilo.

Bale bol v klube len niekoľko týždňov. Keď nastúpil na ihrisko, nedarilo sa mu, predvádzal chabé výkony. Experti sa pozastavovali nad jeho stavbou tela. Zdal sa im chudý, nevýrazný – na tvrdú anglickú Premier League príliš slabý. Redknapp pritom do neho vkladal veľké nádeje, no z novej akvizície bol sklamaný. „Mal by sa prestať hrať s vlasmi a začať viac makať,“ skritizoval ho v jednom z rozhovorov.

Mladíka nešetril ani britský bulvár, ktorý označoval jeho prestup zo Southamptonu za jeden z najväčších omylov, akých sa Tottenham na prestupovom trhu dopustil. Nemilosrdní k nemu boli aj nároční fanúšikovia v Londýne. „Si len kus h…a,“ pokrikovali na neho po jednom zo zápasov. Keď sa však 17-ročný tínedžer po zranení vrátil, bol ako vymenený.

„Bolo to, akoby Clark Kent vliezol do telefónnej búdky a zrazu z nej vyšiel Superman,“ píše Tim Adams, futbalový expert denníka The Guardian. „Pamätám si ho ako chudého dlháňa. Zrazu sa premenil na chlapa s postavou boxera ťažkej váhy,“ dodal Alex Ferguson, vtedajší kouč Manchestru United.

Rodák z Cardiffu po hodinách v posilňovni zmocnel a pripomínal dokonalého atléta – pýšil sa mohutným hrudníkom, širokými ramenami, svaly mu hrali na každom kúsku tela. To všetko podporil málovídanou rýchlosťou – veď už v štrnástich zabehol stovku za 11,4 sekundy!. Najmä pre jeho výnimočný talent mu už na strednej škole spísal učiteľ špeciálne pravidlá. Pri futbale so spolužiakmi mohol hrať len na jeden dotyk a nesmel používať ľavú nohu.

Možno aj to mu pomohlo, aby sa vypracoval na superhviezdu. Za ňu ho označili po prvý raz v roku 2010. V zápase Ligy majstrov strelil Interu Miláno, ktorý obhajoval prestížnu trofej, štyri góly. Navyše, poriadne zahanbil Brazílčana Maicona – vtedy najlepšieho krajného obrancu planéty.

„Už vtedy ukázal, že jeho tempo je desivé, jeho rýchlosť neuveriteľná. Všetko, čo robí, vyzerá v jeho podaní jednoducho,“ vychválil obávaného exekútora priamych kopov niekdajší najdrahší hráč sveta Zinedine Zidane.

Napriek sláve či veľkým peniazom zostal Bale stále skoromný. „Futbalovým vzorom bol pre mňa Ryan Giggs, obdivoval som ho. Najväčším hrdinom však zostane v mojich očiach otec. Bol vždy tam, kde som ho potreboval. Nik ma neovplyvnil viac,“ vyhlásil hráč, ktorý svoj prvý reprezentačný gól strelil Slovákom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gareth Bale