Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zažil parádny súboj strelcov, Slovanu vyfúkli titul. Teraz to vylučuje

Futbalisti Slovana Bratislava vedú v lige pred MŠK Žilina o 16 bodov a kráčajú za šiestym titulom v rade. Súboj týchto tímov však už priniesol v histórii súťaže výnimočný zvrat.

07.03.2024 05:43
Martin Fabuš Foto:
Martin Fabuš s Pohárom Práce pre najlepšieho strelca futbalovej ligy v roku 2003.
debata (3)

V ročníku 2002/2003 mal Slovan po 19. kole jedenásťbodový náskok. V konečnej tabuľke ho Žilinčania preskočili o sedem. Na jar si pripísali o 18 bodov viac ako ich najväčší súper. K výnimočnému finišu prispel aj Martin Fabuš (47).

Mohlo by sa niečo také zopakovať a Slovan by stratil výrazný náskok?

Považujem to za vylúčené. Slovan titul získa a náskok ešte zvýši. V hre síce zostalo tridsať bodov, ale neverím, že by sa na čele mohla súťaž ešte zdramatizovať.

Prečo nie? Váš žilinský tím to zvládol…

Hovorí sa, že vo futbale je možné všetko. Nedá sa vylúčiť, že mužstvo chytí nejakú krízu, prídu zranenia… Ale Slovan v súťaži jasne dominuje, má najkvalitnejší káder a aj najlepšieho trénera.

Slovan Bratislava Čítajte viac Zahrá si ešte niekedy Slovan v Prahe? Stop! Je to nemožné. Zbytočné vírenie vody, lebo k tomu už nikdy nedôjde

Slovanisti by dokázali prekonať aj slabšie obdobie, ak by ich náhodou postihlo. Mužstvo, ktoré sme zdolali na jar 2003, nebolo také silné ako súčasné.

Na čo si spomínate z veľkého obratu?

Odvtedy uplynulo veľa času a na detaily sa už príliš nepamätám. Mali sme dobré mužstvo, ale spočiatku sa mu nedarilo. Žilina menila v sezóne niekoľkokrát trénera.

Na jar prišiel Milan Lešický, zvolil prístup, ktorý nám vyhovoval. Pod jeho vedením sme začali zbierať body, vrátilo sa nám sebavedomie, vyhrali sme deväť z desiatich zápasov.

Bolo to pekné obdobie v mojej kariére, oslavoval som titul a stal som sa aj najlepším strelcom súťaže, delili sme sa o prvé miesto s Markom Mintálom.

To je jedna z rarít súťaže, nič podobné sa predtým a ani potom už nestalo. Vyhrali dvaja strelci a z jedného tímu. V poslednom kole ste nenastúpili a Mintál strelil jeden gól, čím vás dostihol. To ste sa tak dohodli?

(smiech) Nie, je to trochu zvláštne, ale jednoducho to tak vyšlo. S tým je spojená ešte jedna zaujímavosť.

Gerson Rodrigues, kontroverzný útočník Slovana Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Gerson Rodrigues sa po príchode do Slovana...

V tom ročníku som hral za dve mužstvá. Na jeseň som ešte strieľal góly v drese Trenčína, v zime som prestúpil do Žiliny.

Tretí v tomto streleckom súboji bol Vittek, ktorý dal len o gól menej. V súčasnosti stačí na streleckú korunu často menej presných zásahov…

S Markom sme dali po 20 gólov. Myslím si, že to je méta, ku ktorej sa môžu ešte priblížiť aj súčasní strelci. Predpoklady na to má Robo Polievka, ktorý je na čele poradia s 11 gólmi.

Hoci v Banskej Bystrici teraz vládne sklamanie, lebo sa neudržali v prvej šestke. Ale aj za ním sú šikovní zakončovatelia, napríklad David Strelec alebo Mišo Ďuriš, ktorý sa vrátil do ligy.

Aleksandar Čavrič, Juraj Kucka Čítajte viac Odborníci a novinári si vybrali najlepšieho hráča slovenskej ligy. Prvenstvo putuje do Slovana

Slovenský futbal trpí na nedostatok kvalitných strelcov, prejavuje sa to aj v reprezentácii. Čomu to pripisujete?

To je problém, ktorý nás trápi dlhší čas. Chýbajú nám hrotoví útočníci, ktorí by pravidelne dávali góly, čo je pre úspech mužstva dôležité.

Teraz trochu strelecky ožil Robo Boženík, azda to v ďalších týždňoch potvrdí a národnému tímu pomôže. V lige zostalo ešte desať kôl, verím, že útočníci si zlepšia doterajšiu bilanciu.

Sledujete ligu, chodíte na zápasy?

Chodím na ňu najmä do Trenčína, neďaleko bývam a v klube som donedávna pracoval aj ako mládežnícky tréner.

Aj v trenčianskom klube sú teraz sklamaní, pretože sa mužstvo dlho držalo v hornej polovici tabuľky, ale po poslednom kole základnej časti padlo na ôsmu priečku.

Vladimír Weiss Čítajte viac Derby pre nezastaviteľný Slovan rozhodol Weiss. Je známa skupina o titul i o udržanie sa

Mimochodom, aj Trenčínu v posledných kolách chýbali najmä góly…

Trenčania doplatili na slabú efektivitu. Najmä na jeseň zažili horšie obdobie, keď sa im prestalo dariť strelecky. Hrali celkom dobre, ale nepremieňali šance a logicky sa to prejavilo aj vo výsledkoch.

Vediete reprezentáciu do 18 rokov. Má slovenský futbal dosť talentov? Kto by sa mohol z mladých hráčov v najbližšom období výraznejšie presadiť?

Myslím, že v každom ročníku máme niekoľko zaujímavých futbalistov, ktorí by sa mohli uplatniť v mužskom futbale.

Nechcem však hovoriť konkrétne mená, lebo ich čaká ešte náročná cesta, existuje vždy veľa vecí, ktoré ovplyvňujú ich kariéru a nie vždy to musí vyjsť.

Predtým, ako som prevzal reprezentáciu, som pracoval na poste trénera trenčianskej devätnástky. Aj v Trenčíne sa objavilo zopár talentovaných chlapcov.

Napríklad Artur Gajdoš, ktorý už tretí rok hrá v najvyššej súťaži a má dvadsať. Alebo Dominik Hollý, ktorý teraz prestúpil do Jablonca. To sú hráči, s ktorými som spolupracoval.

Najlepšie zarábajúce kluby na svete + SLOVAN Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Okrem rebríčka a príjmov najlepšie zarábajúcich...

Boli ste vyhlásený strelec, len desať gólov vám chýbalo do stovky a do klubu ligových kanonierov…

To ma mrzí, ale v závere kariéry som hrával aj v nižších súťažiach, v druhej i tretej lige, góly z nich sa do tejto bilancie nerátajú. Už som to nestihol…

Často sa vraví, že sa nevenujeme dostatočne výchove strelcov. Aký je váš názor?

Je pravda, že sme dlhodobo úspešnejší v príprave defenzívnych hráčov, je to o niečo jednoduchšie. S výchovou hrotových útočníkov máme v kluboch problém.

Učíte svojich zverencov strieľať góly?

Samozrejme, najmä v klube, kde som pracoval s hráčmi denne, sme mali špeciálne strelecké tréningy. Myslím, že sa to aj prejavilo.

Kubo Kadák to potvrdil aj v mužskom futbale, ako dvadsaťjedenročný sa stal najlepším kanonierom ligy. V porovnaní s minulosťou máme možno menej talentov, keď sme robili tradičné výbery, chodilo na ne menej chlapcov ako kedysi.

Ale to je realita. Je na nás tréneroch, aby sme našli vhodné typy hráčov a potom sa im systematicky venovali.

Poklady ligy. Ktorí hráči odišli za milióny? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Nie je to pravidlo, no aj zo slovenskej ligy...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #majster #Niké liga #Martin Fabuš