Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trnave by ma zabili, vravel Bališ, keď ho lákali do Slovana. Vďaka čomu ho nakoniec zlomili?

Na ihrisku bránil desiatky svetových futbalistov a jeho rýchle výpady po krídle a centre do šestnástky robili problémy súperovým obranám. Po zápase s Manchestrom United mu k výkonu zablahoželal aj David Beckham.

22.10.2023 05:20
Igor Bališ Foto: ,
Igor Bališ (vľavo) obliekal drese Slovana päť mesiacov, hoci predtým viac ako desať rokov pôsobil v Trnave.
debata

Bývalý reprezentant Igor Bališ (53), ktorý viac ako desať sezón prežil v trnavskom Spartaku, si nevedel predstaviť, že si oblečie dres Slovana Bratislava. A predsa si v ňom zahral, hoci len päť mesiacov.

Ako sa zrodil váš prestup na Tehelné pole?

V Trnave pôsobil tréner Anton Jánoš, mal svoje predstavy a so mnou už príliš nerátal. Mal som tridsať a stal som sa v podstate nepotrebným. Bol som na dovolenke a zavolal mi Stanislav Jarábek, ktorý viedol Slovan. Presviedčal ma, aby som prestúpil k belasým. Tréner, to nemyslíte vážne, to by ma v Trnave zabili, zareagoval som.

Vďaka čomu vás nakoniec zlomili?

Keby ma neoslovil pán Jarábek, Trnavčan a bývalý kapitán veľkého Spartaka, asi by sme sa nedohodli. Argumentoval, že zo Slovana sa ľahšie dostanem do zahraničia. Sľúbili mi, že keď príde nejaká ponuka, pustia ma. Tak som sa v lete 2000 ocitol na Tehelnom poli.

SR Bratislava Šport Futbal FL 22. kolo Slovan Trnava BAX Čítajte aj Polícia chystá na derby bezpečnostné opatrenia. Prípadné tresty pre výtržníkov sa zvyšujú na dvojnásobok

Váhali ste, lebo medzi klubmi a ich fanúšikmi vládla veľká rivalita?

Samozrejme, moje srdce patrilo Trnave a Slovan bol od nepamäti náš najväčší súper, zažil som mnohé derby, nevedel som si predstaviť, že odrazu nastúpim v jeho drese. Proti Slovanu som nič nemal, je to u nás veľký a úspešný klub. Môj otec bol dokonca jeho fanúšik a ľutoval som, že keď už som sa stal jeho hráčom, nikdy ma v slovanistickom drese nevidel, nedožil sa toho.

Ako vás prijali fanúšikovia?

Bol som prekvapený, ale nič dramatické sa nedialo. Na oboch stranách sa našli takí, ktorí mi nadávali, ale nespomínam si na nič podobné ako napríklad Marek Ujlaky, na ktorého slovanisti neustále pískali, až sa zbalil a z Bratislavy odišiel.

Proti Trnave ste nastúpili ako slovanista len v jednom zápase…

Našťastie, vyhrali sme 4:2, ak si dobre spomínam. Spartaku sa v tom čase príliš nedarilo. Nedalo sa nič robiť, keď sa hralo toto veľké derby, tak sme si nič nedarovali. Ale mimo zápasov to bolo iné, mal som aj medzi slovanistami viacerých kamarátov.

SRSR Futbal NL 11. kolo Trenčín Skalica TNX Čítajte aj Líder neuspel, oslabený DAC tvrdo narazil v Žiline, Ružomberok v Podbrezovej. Polievka predĺžil košickú mizériu

Napríklad?

Spomeniem Vlada Kindera. S tým som bol na vojne, stretávali sme sa v reprezentácii, dokonca som ho nasledoval aj do Anglicka. Bol prvý Slovák, ktorý hral v Premier League.

To, čo vám na Tehelnom poli sľúbili, sa aj nečakane rýchlo stalo realitou. Pustili vás do anglického West Bromwichu Albion…

V novembri som si už balil kufre a odchádzal aj s rodinou na ostrovy. Aj v tomto prípade som dlho váhal, zmluvu som podpísal až na tretí pokus. Sledovali ma dlhšie, dva razy som tam bol na skúške. West Bromwich hral v tom čase v druhej najvyššej súťaži. Nemal som oveľa lepšie finančné podmienky ako v Bratislave a neovládal som jazyk, to ma odrádzalo. Uvedomoval som si však, že mám už svoje roky a podobná šanca sa nemusí opakovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Igor Bališ