Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Košiciach si uvedomili, že futbal má spájať a nie rozdeľovať. Emócia z východu nám chýbala

S novým názvom a vyššími ambíciami vstúpi do novej sezóny najvyššia futbalová súťaž. Otvorí ju dnes zápas Banskej Bystrice s Podbrezovou.

28.07.2023 07:30
Ivan Kozák Foto:
Spomienka na august 2006. Ivan Kozák (vpravo) v časoch hráčskej kariéry v drese Košíc v súboji s Pavlom Masarykom zo Slovana.
debata

Ivan Kozák (53), prezident Únie ligových klubov (ÚLK), verí, že liga bude kvalitnejšia a priláka aj väčší počet fanúšikov.

Ľudia vás v posledných rokoch vnímali viac ako funkcionára, ale boli ste aj dobrý futbalista, reprezentant. Na čo si z toho obdobia najradšej spomínate?

Bol to pekný život. Rád spomínam najmä na dva tituly a na fakt, že sme si zahrali v skupine Ligy majstrov, priviedli do Košíc také kluby ako Manchester United, Juventus, Feyenoord, neskôr Liverpool. Po skončení kariéry som nikdy nechcel robiť trénera, ale od začiatku ma bavila najmä funkcionárska práca, s ktorou som začínal v Košiciach.

Niké liga, koláž, nepoužívať Čítajte aj Najdrahší hráči ligy? Prevahu majú legionári z tímu majstra. Slovanista však rebríček neovládol

Uplynulo trinásť rokov, čo sa naposledy slovenský klub predstavil v skupine Ligy majstrov. Kedy sa opäť dočkáme na Slovensku podobných zápasov?

Slovan aj teraz drží v rukách ešte všetky tromfy, tak možno aj túto jeseň… Z toho by profitovala aj liga a celý slovenský futbal.

Je to však aj reálne?

Slovan pre to robí všetko, na čele s majiteľom i trénerom Weissom. Prečo by to nemohlo byť reálne? V skupinách si už zahrali aj kluby s rozpočtom na podobnej úrovni, aký má Slovan.

Čo očakávate od nového ligového ročníka?

Bol by som najmä rád, keby liga bola aspoň taká dramatická ako v uplynulom ročníku. V ňom sa bojovalo na všetkých frontoch do posledného kola. Zápasy mali náboj a dramatickosť, čo sme chceli, keď sme pred šiestimi rokmi menili model súťaže.

Collage Maker-26-Jul-2023-05-05-PM-8115 Čítajte aj Pre Slovan som bol zradca, judáš. Ale milióny za mňa mu pomohli

Slovan Bratislava, ktorý bol v uplynulých rokoch suverénom ligy, bojoval do konca o titul s Dunajskou Stredou, skončil pred ňou len o dva body. Bude tento trend pokračovať?

Veľmi si to želám. Verím, že Dunajská Streda a Trnava, prípadne aj niektoré ďalšie mužstvá, budú mať dostatok kvality, aby sťažili Slovanu cestu za titulom.

Bratislavský tím bude pod tlakom, vždy sa od neho očakáva, že bude vyhrávať a aj pekne hrať. Čím bude viac kvalitných zápasov, tým bude kvalitnejšia aj liga a priláka viac divákov.

Šéf Únie ligových klubov Ivan Kozák. Foto: SITA, Branislav Bibel
Ivan Kozák Šéf Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Návštevy až na výnimky boli aj naposledy slabé…

Začíname sezónu, v ktorej po dlhých rokoch budú hrať všetky mužstvá na svojich domácich štadiónoch. To je významný moment. Veríme, že to zlepší návštevnosť, celkové štatistiky. Konečne sme dosiahli stav, o ktorom sme snívali. Nebola to ľahká cesta. Po covide sme mali pomalší rozbeh, teraz by sa to malo zmeniť.

Ako môže riadiaci orgán prispieť k atraktívnosti ligy a vyšším návštevám?

To majú v rukách najmä kluby, ich tímy, hráči. My sme sa usilovali utvoriť podmienky, získali sme nového titulárneho partnera. Zamerali sme sa na to, aby sme stabilizovali ligu a doniesli klubom nejaké financie. Ďalší krok bude na marketingových zástupcoch klubov, ktorým sa chystáme pomáhať, budeme ich školiť. Oni musia potom pracovať v regiónoch so svojimi fanúšikmi, prilákať ich na štadión.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Kozák #Niké liga