Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec debát. Messi má všetko, odteraz je najväčší v histórii

V detstve bojoval s rastovou poruchou. Diagnostikovali mu ju, keď mal jedenásť. Hoci ani dnes nepatrí medzi futbalových dlháňov, nebyť injekcií s rastovým hormónom, ktoré odmalička denne dostával, o svojej súčasnej výške by mohol tento skvelý športovec iba snívať.

19.12.2022 05:51
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi s trofejou pre majstra sveta po finálovom víťazstve Argentíny nad Francúzskom.
debata (13)

Napokon, detský endokrinológ Lionela Messiho v knihe venovanej životnému príbehu tohto slávneho futbalistu na rovinu vraví, že bez liečby by talentovaný Argentínčan ťažko prekonal výšku meter päťdesiat.

Messi za veľa vďačí Barcelone, ktorá zaňho všetko zaplatila. Vďaka nej vyrástol o dvadsať centimetrov – na prijateľných 170 – a definitívne aj na najlepšieho hráča všetkých čias. Dnes má 35 rokov a je čerstvým majiteľom trofeje z majstrovsti­ev sveta.

Lionel Messi Čítajte viac Okrem titulu získal Messi ďalšiu trofej. A jeho slová nadchli fanúšikov

Po 17 rokoch a 172 zápasoch v modro-bielom drese, po tom, čo odohral všetkých 690 minút na tomto šampionáte. Pripomíname, že na svojich pleciach neniesol iba celý argentínsky tím, ale doslova celú Argentínu – všetkých jej 45 miliónov obyvateľov.

Prepáč, Diego

Sledovať Messiho, ako oslavuje so svojimi deťmi a skáče hore a dole so zlatou trofejou nad hlavou, je moment, na ktorý športoví fanúšikovia na celom svete nikdy nezabudnú.

Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý skóroval v každom zápase play off na jednom šampionáte. Konečne mohol vystúpiť z tieňa svojho krajana a ikony Diega Maradonu.

V Argentíne sa to ešte v nedeľu na obed považovalo za niečo nemožné.

10 Čítajte viac Žúrka v dome Maradonu, Messi v siedmom nebi. Argentína oslavuje titul

Keď sme sa Fabia Nigra, nezabudnuteľného legionára, ktorý hrával v 90. rokoch za Slovan, pýtali na najslávnejšieho Argentínčana všetkých čias, neváhal ani sekundu.

Bol to preňho „božský Diego“, až po ňom spomenul Josého de San Martína, vodcu v boji za nezávislosť kontinentu od Španielska na začiatku 19. storočia alebo manželov Perónovcov.

Po včerajšom finále by akiste porobil zmeny v tomto rebríčku a Lionel by už bol minimálne jeho dvojkou. Už chápete, čo znamená pre Argentínu futbal? Aký ťažký biľag niesol Messi počas oných 120 finálových minút a v následnom penaltovom rozstrele?

Katarský turnaj sa skončil a diskusie by sa mali tiež. Messi je odteraz najlepší hráč všetkých čias.

Na upevnenie tohto mýtického statusu pre argentínsku superhviezdu hádam ani nebola potrebná trofej z majstrovstiev sveta, ale teraz, keď ju už konečne má, je argumentácia o jeho absolútnej výnimočnosti nepriestrelná.

Pochopiteľne, Pelé má viac titulov zo svetových šampionátov, brazílska legenda ohromila svet už ako 17-ročná na MS 1958, vždy bude synonymom veľkosti a jeho prínos zostane nezmerateľný.

Maradona dokonca prekonal tento šport – predovšetkým pre Argentínu bol viac ako futbalista.

Charizmatická legenda priviedla svoju krajinu k titulu na MS 1986 a dodnes je kultovou ikonou. Keď Diego pred dvomi rokmi odišiel z tohto sveta, v Buenos Aires a širokom okolí sa miliónom ľudí zrútil svet.

Lenže aj Argentína postupne precitá a uznáva, že zatiaľ čo milovaný Maradona bol mužom vrcholov a pádov, Messiho kariéra prakticky nepozná žiadne zlyhania.

„Večná sláva Messimu. Svet je odteraz spravodlivejší. Messi sa stal najlepším hráčom histórie – prepáč Diego,“ napísal aj argentínsky portál Olé.

Čo vidí len Messi

K debate o najlepšom hráčovi všetkých čias patria aj Ronaldo Nascimento, Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo a možno raz aj Kylian Mbappé. Predovšetkým s portugalským kanonierom Messiho často zrovnávali. Pred MS dokonca internet obletela fotografia, na ktorej rodák z Rosaria a Ronaldo uvažujú nad šachovnicou.

V nedeľu na nej zostal – iba vďaka photoshopu – už iba Messi a zlatá trofej pre víťazov…

Messi vs. Ronaldo? Futbalové osobnosti rozhodli Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Alex Ferguson – Cristiano Ronaldo. „Messi je...

„Messi posunul futbalovú veľkosť na inú úroveň. Nielenže strieľa góly; je nesebecký, má víziu a schopnosti ponúkať také prihrávky, ktoré nikto iný v hre nevidí. Jeho ovládanie lopty, rovnováha a oslňujúci dribling hypnotizujú publikum, kdekoľvek hrá. Odteraz má všetky relevantné tituly a trofeje, ktoré sa dajú vyhrať,“ napísal renomovaný americký novinár Michelle Kaufmann.

A keď sme už pri Američanoch, skratku GOAT (Greatest Of All Time, najlepší v histórii z angl.) použil po finále v súvislosti s Messim v statuse aj bývalý prezident Barack Obama.

Messi mal v minulosti mnoho kritikov. Dokonca aj v krajine, ktorú reprezentuje. Vyčítali mu, že je chladný, že hrá bez srdca, jednoducho, že je futbalovým robotom. Svojim spôsobom to v Katare aj potvrdil – bol bezchybný ako stroj, jednoznačným argentínskym ťahúňom, v 35 rokoch zo seba dostal to najlepšie, každá jeho prihrávka zaváňala nádychom geniality.

Pred samotným finále už aj jeho kritikom dochádzali výhovorky.

„Zostala im už iba chýbajúca zlatá medaila z MS. Ale bez ohľadu na výsledok je Messiho status najlepšieho futbalistu v dejinách v bezpečí. Debata sa skončila. Žiadny hráč, dokonca ani Pelé alebo Maradona, nikdy nehrali na takej konzistentnej úrovni excelentnosti počas takého dlhého obdobia,“ pridal sa portál goal.com.

Lionel Messi vo finále MS vo futbale v Katare. Čítajte aj Prekonal legendárneho Matthäusa. Messi má historický rekord MS

Messiho čísla sú neuveriteľné, mnohé z jeho rekordov sa dnes zdajú byť neprekonateľné. Lusail mu v nedeľu ležal pri nohách, stal sa najlepším hráčom svetového šampionátu.

„Všetci cynici, nenávistníci a kritici po ňom stále hádžu svoje tehly a kamene. Leo Messi si ich berie a stavia z nich ďalší pomník svojej geniality. Je nesporné a nespochybniteľné, že je najväčší zo všetkých,“ napísal pár minút po finále anglický komentátor Ray Hudson, v minulosti profesionálny futbalista.

Šťastná krajina

Veľká story si pýta silný záver. Aj keď Messi v nedeľu večer potvrdil, že v reprezentácii ešte nekončí, finálový priebeh, v ktorom Argentína viedla, padla na kolená, zdvihla sa a zasa sa bála, je symbolický.

Bol to osud, Messi si musel posledný titul, ktorý mu chýbal, do poslednej minúty vytrpieť.

„Argentína je moja krajina, moja rodina aj môj spôsob vyjadrovania. Vymenil by som všetky svoje rekordy a ocenenia za to, aby v nej boli všetci ľudia šťastní,“ povedal futbalový Mozart.

Od nedele potvrdené a trikrát podčiarknuté: Argentína je šťastná a Messi najlepší.

Šesť gólov a dráma v penaltách. Finále v obrazoch Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Pred finále rozsvietil štadión Lusail v Katare...
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #MS vo futbale 2022 #Katar 2022