Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odkaz z Argentíny pre Slovákov: Ste v mojom srdci, aj vy ste moja krajina

Keď sa v slovenskom futbalovom prostredí povie Argentína, vzápätí akoby sa ozvenou vrátilo - Fabio Nigro (57).

15.12.2022 14:04
Diego Maradona Foto:
Diego Maradona a Fabio Nigro na spoločnej fotografii.
debata (4)

Bývalý skvelý hráč pôsobil tri roky v Slovane a patrí k najlepším legionárom v novodobej histórii ligy. Dnes žije v rodnom meste Junín, ale keď sa ozve niekto zo Slovenska, spravidla neváha.

„Teraz som v práci, ale určite mi zavolajte neskôr. Budem čakať,“ odpovedá ochotne.

Naozaj sa teraz v Argentíne pracuje?

Ale áno, ešte sa robí, aj keď viete, je to také všelijaké. Všetci sa tešíme, niet rozhovoru, ktorý by sa nezvrtol na futbal. Na zápasy, ktoré odohrala Argentína v Katare. Národ je vo vytržení, najpoužívanejším slovom na ulici je – Messi. Futbal je pre nás ako droga.

Ako to prežívate?

Veľmi intenzívne. V deň zápasu som zvyčajne už od rána veľmi nervózny. Nemám rád okolo seba veľa ľudí, ani po víťazstvách nechodím do centra mesta oslavovať, užívam si to sám doma s manželkou. Je to náš rituál.

A keď padne gól?

Skáčeme. Objímame sa. My Argentínčania sme veľmi emotívni, mnohí to prežívajú priam hystericky, neuveriteľne plačú. Ja sa však držím na uzde, možno sa mi zalesknú oči (úsmev). Veľmi chcem, aby moja Argentína uspela.

Túžim po tom, aby dcéra Diana a syn Alessandro zažili veľký triumf Argentíny na majstrovstvách sveta. Ja si tú emóciu pamätám, zažil som ju v roku 1986, ale nedokážem im ju sprostredkovať – najlepšie, keď si to prežijú sami.

Fabio Nigro počas pôsobenia v Slovane. Foto: Pravda, Archív
Fabio Nigro Fabio Nigro počas pôsobenia v Slovane.

Sú niekde vášnivejší fanúšikovia ako v Argentíne?

S futbalom som pochodil veľa a aj keď môj názor bude skôr subjektívny, domnievam sa, že lepších nenájdete. Argentínčania nebývajú agresívni, počas zápasu povzbudzujú celých 90 minút. Platí to nielen o reprezentácii, ale aj o našej lige.

Sú ešte lepší ako Brazílčania?

(smiech) O tomto nepochybujte. Sme emotívnejší. Za každých okolností, či sa vyhráva alebo prehráva.

Vidíme v Katare najlepšiu Argentínu od čias Diega Maradonu?

V Mexiku 1986 to bol iný tím. Nevravím, že v ňom boli slabí hráči, ale dovolím si povedať jedno: šampionát vtedy vyhral sám Maradona. Dnešné mužstvo je v priemere lepšie, prirovnal by som ho možno k Argentíne z roku 1978, keď vyhrala titul pod Césarom Luisom Menottim. Pamätám si všetky turnaje, môžem to porovnať. Diego mal fajn spoluhráčov, ale na všetko si vystačil sám.

Ale aj Lionel Messi je teraz veľmi dominantný…

Súhlasím. Je to najlepší hráč na svete. Bez debaty. Povyhrával takmer všetko, chýba mu už iba titul majstra sveta. Ak ho dosiahne, bude kráľ.

Diego Maradona, Lionel Messi Čítajte aj Messimu by som doprial titul. Oproti Maradonovi to má náročnejšie

Brazílčan Ronaldo tvrdí, že Argentína nehrá na MS pekný futbal…

Nech mi povie, v ktorom zápase bol súper lepší, ako Argentína. V žiadnom. Ale beriem, je to jeho názor, treba ho rešpektovať, napokon, Ronaldo vo svetovom futbale niečo znamená. Možno nám však len trošku závidí (úsmev).

Nemáte pred finále z Francúza Kyliana Mbappého strach?

Samozrejme, je to skvelý hráč. Mladý chlapec, nikdy ho neunavíte. Náš Leo má predsa len už 35. Ale celý francúzsky tím je výborný, má aj skúsených Girouda s Griezmannom. Mbappé je svojim spôsobom ako Messi – musíte ich neustále strážiť, lebo ak ich stratíte na pár sekúnd z dohľadu, potom príde trest.

A čo ak to Argentíne po sklamaniach z rokov 1990 a 2014 nevyjde ani tentoraz?

Hádam sa to nestane. Nechcem na to ani pomyslieť. Nielen toto mužstvo, ale celá krajina potrebuje víťazstvo. Žijeme v ťažkých časoch, situácia u nás nie je ľahká, mnohí žijú vo veľkej biede. Ľudia, ktorí pracujú, neraz prežívajú od výplaty k výplate. Nie je to dobré.

argentína, chorvátsko Čítajte viac Keď hovorí Messi, aj argentínsky prezident musí byť ticho a počúvať

Na Slovensku sa vraví, že aj keď sa vyhrá, chlieb lacnejší nebude…

Áno, spomínam si na toto príslovie. A je na ňom veľa pravdy, problémy, ktoré dnes máme, nezmiznú ani po triumfe. Dovolia však na chvíľu zabudnúť. Potrebujeme impulz, niečo pozitívne. Neviete si predstaviť, čo sa dnes deje v Buenos Aires.

Ja žijem v 100-tisícovom Juníne, nemám problém, no v hlavnom meste je to ťažšie. Obrovská kriminalita, neustále sa tam strieľa, šialená korupcia. Je to omnoho horšie ako trebárs pred dvadsiatimi rokmi. Futbal nás na chvíľku z toho všetkého vytrhne.

Buenos Aires Čítajte viac Dron nad Buenos Aires. Neuveriteľné, tie zábery vám vyrazia dych

Ste pripravený na dlhú oslavu?

Finálový zápas sa hrá na obed nášho času – viem si predstaviť, že po triumfe budú ulice plné celú noc. A možno aj ďalšiu. Veľa to pre nás znamená.

Ako to, že stále hovoríte tak pekne po slovensky?

Je to ťažký jazyk. Ale musel som sa ho naučiť, tri roky som jedol z vášho taniera, ľudia si zaslúžili vedieť, čo si myslím, čo cítim. Denne komunikujem s fanúšikmi po slovensky, píšem aj čítam. Veď vaša krajina mi prirástla k srdcu. Prosím, pozdravte celé Slovensko, môj milovaný Slovan. Ste v mojom srdci, aj vy ste moja krajina. Mám vás veľmi rád.

Najrýchlejší futbalisti na MS + top Slovák na ME Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
20. Facundo Pellistri (Uruguaj, 20 rokov): 34,8...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fabio Nigro #argentínski futbalisti #Katar 2022