Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak Slováci postúpia na MS, možno sa im zídu nepriestrelné vesty

Jedným z dejísk budúceho futbalového šampionátu v roku 2026 bude mesto, kde je streľba a zabíjanie bežným javom.

23.12.2022 19:19
Mexiko fanúšikovia Foto: ,
Mexickí futbaloví fanúšikovia v akcii.
debata (16)

Život v Guadalajare je taký nebezpečný, že napríklad americké ministerstvo zahraničných vecí odporúča svojim občanom, aby sa mu počas cesty do Mexika radšej vyhli.

Táto krajina bude spoluorganizátor MS vo futbale v roku 2026 spolu s USA a s Kanadou.

Súhlas FIFA s tým, aby sa zápasy na mexických štadiónoch hrali aj v Guadalajare, pôsobí prinajmenšom zvláštne v súvislosti s veľmi vysokou mierou kriminality v tomto meste, ktoré má približne štyri milióny obyvateľov.

Messi mbappé Čítajte viac Francúzi chcú opakované finále. Petíciu podpísali stovky tisíc ľudí

Ročne v ňom zomrie počas streľby 11 osôb na 100-tisíc ľudí. Štatisticky to vychádza, že každých 21,5 hodiny zastrelia jedného človeka. K výraznej zločinnosti prispievajú aj krádeže a iné kriminálne činy.

„Guadalajara je považovaná za jedno z najnebezpeč­nejších miest pre život alebo cestovanie, mali by ste byť naozaj opatrní," varuje server Cost Abroad.

Mexiko má podobu federácie, Guadalajara sa nachádza v štáte Jalisco. Kto sa odváži hlavné mesto tohto mexického štátu navštíviť, môže prísť o život. Jasnou rečou hovorí varovanie rezortu diplomacie USA:

„V Guadalajare sa odohrávajú boje medzi zločineckými skupinami v turistických oblastiach. Streľba medzi gangmi môže zraniť alebo zabiť nevinných okoloidúcich. Americkí občania sa tam stali obeťami únosu."

Je len preto logické, že americké ministerstvo zaraďuje toto mesto do zoznamu mexických miest s druhým najvyšším stupňom výstrahy. „Zvážte cestu," znie presne varovanie, čo znamená, že kto nevyhnutne nepotrebuje zájsť do Guadalajary, aby tam necestoval.

Martínez Čítajte viac Šialený Martínez. Tieto nechutnosti vravel súperom počas rozstrelu

Mimochodom, kriminalitu v jednom z dejísk najbližších MS vo futbale, v januári 2017 pocítil aj jeden americký konzul. Postrelil ho jeden muž, diplomat našťastie prežil.

Momenty ako v pekle nie sú v Guadalajare nijako výnimočné. Dosvedčujú to úvodné vety reportáže španielskeho denníka El País:

„Reštaurácie napadnuté nájomnými vrahmi a prestrelky s políciou sa stali bežnými javmi v najbohatších aj v najviac okrajových oblastiach hlavného mesta štátu Jalisco." Aké je pozadie? Obchodovanie s drogami, vybavovanie účtov medzi znepriatelenými drogovými kartelmi.

O Guadalajare sa traduje, že z tohto mesta pochádza tequila. V súčasnosti je však hlavne smutne tým, že v ňom tečie krv. V Guadalajare pôsobí najsilnejší drogový kartel v celom Mexiku.

Na jeho čele stojí Nemesio Oseguera Cervantes. Veľa drog pašuje do USA, preto Washington vypísal odmenu až 10 miliónov amerických dolárov za informácie vedúce k jeho dolapeniu.

Tento mafián je zároveň najhľadanejší zločinec v Mexiku. Vysoký počet vrážd v Guadalajare súvisí s tým, že od Cervantesa sa odštiepilo viacero jeho kumpánov, ktorí vytvorili konkurenčný gang.

MS 2026 sa uskutočnia v troch štátoch: okrem Mexika budú ešte v USA a v Kanade.

Najlepší hráči MS 2022 v počte vyhratých súbojov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alexis Mac Allister / Argentína...
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #kriminalita #MS 2026