Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katar to zvládol a vošiel do dejín. Futbal zmietol všetky hodnotové prestrelky

Fantastické finále. Podľa mnohých najlepšie, aké sa kedy hralo. Hoci si už dnes málokto spomenie na zápas o titul 1956 v Berne alebo slávny duel Angličanov proti Nemcom vo Wembley 1966.

19.12.2022 18:26
Argentína, Katar Foto: ,
Otvorený autobus s futbalistami Argentíny po víťaznom finále MS v Katare.
debata (10)

Dauha 2022 vošla do dejín. Vyvrcholenie majstrovstiev sveta malo všetko – napínavý dej, niekoľko zápletiek, aj nervydrásajúcu koncovku.

Ak sa však šampionát skončil ako krásny futbalový sen, začal sa presne naopak. Hodnotovými prestrelkami. Médiá tvrdo vyčítali Kataru nedodržiavanie ľudských práv, organizátor „paľbu opätoval“. Západ je vraj pokrytecký a rasistický.

Fanúšičky, nepoužívať Čítajte aj Pohoršujem vás? Zatknite ma! Superfanúšičky, ktoré sa preslávili vďaka MS

Dva dni pred úvodným zápasom, na ktorý Katar čakal dvanásť rokov, tamojšia vláda oznámila, že nedodrží dohodu, ktorá umožní Budweiseru, hlavnému sponzorovi turnaja, predávať pivo na štadiónoch. S pomocou FIFA tiež zakázala všetky dúhové symboly na podporu LGBTI+ komunity.

Nemeckí hráči zareagovali tak, že počas tímovej fotografie si prekryli ústa rukami, pričom tvrdili, že ich FIFA cenzuruje. Iránsky tím tiež mlčal a odmietol spievať národnú hymnu ako prejav podpory protestujúcim ženám doma na Blízkom východe. Až prišlo Maroko, ktoré v tomto storočí nevyhralo jediný zápas na svetovom šampionáte, aby sa pozornosť mnohých obrátila naspäť.

Konečne na futbal.

Lionel Messi Čítajte viac Koniec debát. Messi má všetko, odteraz je najväčší v histórii

Maroko na prvom arabskom svetovom šampionáte zjednotilo arabský svet. Do semifinále sa prebojovalo bez prehry. Vyradilo Belgicko, podľa renkingu druhý tím na svete i Španielsko, šampióna z roku 2010. Potom poslalo domov Ronalda a Portugalsko, a keďže nedovolilo súperom skórovať v piatich zápasoch, stalo sa prvou africkou krajinou, ktorá to dotiahla až pred brány veľkého finále.

Katar akoby ilustroval, že aj nemožné je možné. Jednak na svojom príklade, keďže krajina sa za posledných desať rokov neuveriteľne zmenila, veď šejkovia naliali do šampionátu viac ako 200 miliárd amerických dolárov.

Ale nemožné je možné platilo aj vo futbale. Saudská Arábia v prvom zápase šokovala neskoršieho víťaza – Argentínu. Japonci si poradili s Nemeckom a potom aj so Španielskom. Tunisania zdolali Francúzsko, Južná Kórea Portugalsko a Kamerun Brazíliu.

Toľko šokujúcich výsledkov zatiaľ žiadny iný turnaj nepriniesol.

Videli sme nevídané. Ronalda naskakovať z lavičky náhradníkov, plakať, keď sa mu rozplynul sen o majstrovskom titule. Sledovali sme smutných Neymara a spol., ktorých čakanie na vytúžený titul sa natiahne na viac ako dvadsať rokov. Nedočkali sa ani Angličania, hoci do finále nemali ďaleko. Spoznali sme penaltových nešťastníkov i hrdinov. A koľko ich len bolo, všakže?

Mohli sme tiež zistiť, akým úžasným pomocníkom je VAR a koľkej nevedomej skrivodlivosti sme boli v minulosti svedkami.

Oslavy argentínskych fanúšikov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Pondelkové ráno v Buenos Aires po oslavách titulu.

Áno, Katar 2022 bol spočiatku len akýsi experiment. Dnes už vieme, že nečestne kúpený. Bohatí šejkovia pred voľbou organizátora za hlasy kráľovsky zaplatili a patrí sa pripomenúť to aj teraz, keď je už po všetkom. Uplácať a byť podplatený je však svojím spôsobom to isté, pozerať sa na Perzský záliv iba cez prsty je preto trošku falošné.

Šampionátu v Dauhe už aj tak zrejme zostane nálepka najkontroverznejší v histórii, no treba povedať aj B: organizátori usporiadali skvelé futbalové podujatie, ktoré si zaslúži pochvalu.

Bolo unikátne, azda okrem Londýna dnes nenájdete jediné miesto na svete, kde by mohli turnaj takéhoto rangu zorganizovať prakticky pod jednou strechou.

O tri a pol roka bude MS hostiť americký kontinent – tri krajiny: Spojené štáty, Kanada a Mexiko. Bude to – samozrejme – iná skúsenosť. Z pohľadu fanúšikov azda futbalovejšia, lebo na prázdne miesta na semifinálovom dueli sa veru nepozeralo dobre. Svedčí to azda o tom, že Katar futbal až tak nemiluje, no neváha si zaplatiť za dobrú reklamu.

A tá bola naozaj kvalitná. Veď futbal je reklama sama o sebe.

Gianni Infantino, Lionel Messi Čítajte viac Hanba, vravel expert BBC. Zničil čierny plášť na Messim ikonický moment?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022