Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanba, vravel expert BBC. Zničil čierny plášť na Messim ikonický moment?

Futbal naďalej rozpráva svoj príbeh a, ako vždy, pútavým spôsobom. V reakcii na svetový šampionát v Katare a mimoriadne dramatické finále to uviedol legendárny brazílsky futbalista Pelé.

19.12.2022 12:13
Gianni Infantino, Lionel Messi Foto: ,
Prezident FIFA Gianni Infantino a katarský emir Tamim bin Hamad Al Thani s Lionelom Messim držiacim trofej v kontroverznom čiernom plášti.
debata (42)

Prostredníctvom sociálnej siete Instagram zagratuloval čerstvým majstrom sveta z Argentíny na čele s Lionelom Messim, ale vyzdvihol aj úspech Maroka.

Osemdesiatdva­ročného Pelého počas úvodnej fázy šampionátu hospitalizovali v nemocnici pre liečbu rakoviny hrubého čreva a respiračnej infekcie. Brazílska reprezentácia ho počas šampionátu viackrát verejne podporila a rešpekt mu vzdal aj jej líder Neymar.

Práve on vo štvrťfinálovom zápase proti Chorvátsku 77. reprezentačným gólom vyrovnal Pelého národný rekord. Hoci sužovaný zdravotnými problémami, Pelé šampionát v Katare pozorne sledoval.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pelé (@pele)

Po nedeľňajšom finále, v ktorom Argentína zdolala Francúzsko po jedenástkovom rozstrele (3:3 pp, 4:2 na strely z 11 m), neskrýval trojnásobný majster sveta nadšenie z turnaja a jeho najvýraznejších osobností.

"Lionel Messi získal titul majstra sveta – tak, ako si zaslúžila jeho úžasná kariéra. Môj drahý priateľ Kylian Mbappé strelil vo finále štyri góly (z toho jeden v rozstrele, pozn. red.). Bol dar sledovať toto divadlo o budúcnosti nášho športu.

A nemôžem nezablahoželať Maroku k neuveriteľnému výsledku. Je skvelé vidieť žiariť Afriku. Gratulujem Argentíne!" uviedol Pelé.

Na záver svojho odkazu pripomenul splnený sen „La Albiceleste“ o treťom titule majstra sveta. Ten predošlý niesol výrazný rukopis legendárneho Diega Maradonu, ktorý zomrel pred dvomi rokmi.

Emiliano Martínez Čítajte aj Šejkovia otvárali oči. Argentínčan vysvetlil obscénne gesto, v šatni schytal Mbappé

Argentínski fanúšikovia dlho verili, a túto túžbu viackrát vyjadril aj samotný Maradona, že generácia okolo Messiho by mohla krajine priniesť ďalší titul. To sa 18. decembra 2022 splnilo. „Diego sa teraz určite usmieva,“ dodal Pelé.

Ako sme informovali, Messi reprezentačnú kariéru ešte nekončí.

„Chcel som týmto zavŕšiť moju kariéru, nemôžem si želať viac. Je to úžasné, zvíťazil som na Copa América aj na MS, získal som už takmer všetko. Milujem futbal a užívam si to, že som súčasť národného tímu. Chcem si dopriať ešte pár zápasov ako majster sveta,“ povedal Messi po zisku vytúženej trofeje, ktorá mu pred ôsmimi rokmi v Brazílii tesne unikla.

Argentínčania vo finále MS 2014 prehrali s Nemcami 0:1 po predĺžení.

"Je šialené, že sa mi to splnilo takýmto spôsobom. Veľa som sa za to modlil a vedel som, že Boh mi to dopraje. Cítil som, že toto je ten šampionát.

Trvalo to tak dlho, ale už je to tu. Veľa sme trpeli, no dokázali sme to. Nemôžem sa dočkať návratu do Argentíny," doplnil útočník, ktorý prispel k zisku titulu siedmimi gólmi. Viac ich pred ním na jedných MS nezaznamenal žiaden Argentínčan.

„Ak chce pokračovať v hraní, môže zostať s nami. Má plné právo rozhodnúť sa, či chce ešte hrať v reprezentácii. Je to veľká česť trénovať ho. To, čo dáva tímu, sa nedá nahradiť. Niečo také som nikdy predtým nevidel,“ vyzdvihol 7-násobného najlepšieho futbalistu sveta argentínsky tréner Lionel Scaloni, ktorý doviedol svoju krajinu k titulu po 36 rokoch.

Spomenul si aj na legendárneho Maradonu, ktorý bol strojcom prvenstva v Mexiku 1986: „Zápas bol úplne šialený. Keby tu bol, veľmi by si to užíval. Ako prvý by s hráčmi oslavoval na ihrisku. Bodaj by tu mohol byť.“

Čierny plášť rozdelil futbalový svet

Viacero fanúšikov i expertov sa pozastavilo pri čiernom plášti so zlatým lemovaním, do ktorého zahalili Messiho pred prebratím trofeje. Z futbalového sveta prichádzajú aj kritické hlasy. Dôvod? Mágia slávnostného okamihu vraj mala byť touto vsuvkou naštrbená.

Kreatívny tvorca finálového ceremoniálu Tallie Dar však tieto názory odmietal. Vysvetlil, že išlo o veľkú poctu.

„Čierny plášť bisht si obliekali arabskí bojovníci po víťazstvách, nosí ho aj katarská kráľovská rodina. Kráľ označil Messiho za bojovníka, ktorý zvíťazil v boji za svoju krajinu,“ uviedol Diar s dôvetkom, že argentínsku ikonu takto symbolicky korunovali na kráľa futbalu.

Odkaz poslal aj neprajníkom: „Je to poetické a nečakám, že to kritici pochopia, ich mozgy sa nedostanú na úroveň kráľa.“

Fanúšičky, nepoužívať Čítajte aj Pohoršujem vás? Zatknite ma! Superfanúšičky, ktoré sa preslávili vďaka MS

Jeden z fanúšikov na twitteri sa rozhorčoval nad tým, že čierny plášť pokazil dojem z prvej fotografie Messiho s trofejou nad hlavou.

„Bolo to potrebné? Takto sa ničí ikonická snímka,“ odznelo v reakcii.

Nebol sám. Podobne to videl aj expert BBC a bývalý reprezentant Anglicka Gary Lineker. „Istým spôsobom je hanbou, že Messiho v argentínskom drese zakryli,“

Bývalý argentínsky obranca Pablo Zabaleta s Linekerom súhlasil. „Prečo? Proste prečo? Na toto nie je dôvod,“ hneval sa Zabaleta.

Najlepší futbalisti MS v Katare Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Dominik Livakovič (brankár, Chorvátsko)....
42 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Lionel Messi #MS vo futbale 2022 #Katar 2022