Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bujará noc v modro-bielej. Slávila aj Copacabana, v Buenos Aires tiekla i krv

Noc z nedele na pondelok bola v Argentíne poriadne bujará. Dôvodom boli oslavy zisku majstrovského titulu na futbalovom šampionáte v Katare, prvého po dlhých 36 rokoch a celkovo tretieho.

19.12.2022 14:36
debata
Oslavy argentínskych fanúšikov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Pondelkové ráno v Buenos Aires po oslavách titulu.

Argentínčania v nedeľňajšom finále MS 2022 v Katare zdolali obhajcov prvenstva Francúzov, keď po riadnom hracom čase bol stav nerozhodný 2:2 a po predĺžení 3:3. V penaltovom rozstrele mali viac šťastia a pevnejšie nervy hráči juhoamerického výberu.

„Som veľmi šťastný, toto sme si zaslúžili. Náš tím mal aj horšie chvíle, no s pribúdajúcim časom sa pozviechal,“ komentovala 55-ročná opatrovateľka Josefina Villalbová, ktorá sa v Buenos Aires pridala k oslavujúcemu národu v uliciach metropoly.

V Argentíne finálový zápas sledovali v napätí azda všetci, niektorí doma a ďalší v uliciach na veľkoplošných obrazovkách či v podnikoch.

„Cítim neskutočné šťastie v mojom srdci, pretože majstrovstvá sveta som si mimoriadne užil,“ poznamenal so slzami v očiach 34-ročný ochrankár Héctor Quinteros.

Gianni Infantino, Lionel Messi Čítajte viac Hanba, vravel expert BBC. Zničil čierny plášť na Messim ikonický moment?

Po spomenutom penaltovom rozstrele milióny Argentínčanov plakali, ďalší kričali od radosti a objímali sa. Samotné finále im prinieslo spŕšku emócií, keďže ich miláčikovia prišli v riadnom hracom čase o dvojgólový náskok a v predĺžení si neudržali vedenie 3:2.

Keď už bolo po všetkom, mnohí skandovali meno najväčšej hviezdy výberu Lionela Messiho. Ten vo finále skóroval dvakrát a premenil tiež svoju penaltu v rozstrele. Vo veku 35 rokov sa tento futbalový klenot dočkal trofeje najcennejšej – reprezentáciu svojej krajiny dotiahol k titulu majstrov sveta.

Argentínčania v minulosti vyhrali MS aj v rokoch 1978 a 1986, vo finále prehrali v rokoch 1930, 1990 a 2014. Mnohí priaznivci v Argentíne si v súvislosti so ziskom titulu spomenuli aj na iného futbalového velikána Diega Maradonu, ktorý odišiel na večnosť v novembri 2020.

Lionel Messi Čítajte viac Koniec debát. Messi má všetko, odteraz je najväčší v histórii

„Diego všetko sledoval z neba. Nechcel, aby Argentína prehrala vo finále. Boli to prvé MS bez neho a my sme vyhrali! Diego je stále s nami, je večný,“ povedal iba 18-ročný Javier López, ktorému sa hlas chvel, keď hovoril o legende.

Oslavujúci fanúšikovia okrem najväčších hviezd velebili aj ďalších členov argentínskeho kádra či trénera Lionela Scaloniho.

Bujaré oslavy prebiehali aj v uliciach Rosária, teda v rodisku kapitána súčasného argentínskeho družstva Lionela Messiho.

„Je to šialené. Predčilo to všetky moje očakávania, je tu toľko ľudí na rovnakej vlnovej dĺžke, všetci oslavujú. To je na dnešku to najkrajšie,“ zhodnotil 26-ročný Jeremías Regolo, ktorý sa pripojil k desiatkam tisíc ľudí v treťom najľudnatejšom meste Argentíny.

Argentína, MS Čítajte aj Nebolo to len o dvoch menách. Toto sú najlepší futbalisti MS v Katare

Ulice Rosária sa zaplnili po tom, ako Messi zdvihol nad hlavu víťaznú trofej.

„Sme šampióni, čo sme viac ako čokoľvek iné priali Messimu aj celému tímu,“ poznamenal 25-ročný Santiago Ferraris. Dvadsaťosemročná Micaela Juncová označila nedeľňajší úspech za výnimočný, pretože v jej živote je to prvý majstrovský titul pre Argentínu.

„Je to neuveriteľný pocit z argentínskeho triumfu. Byť najlepší na svete je na nezaplatenie,“ povedala a doplnila, že je hrdá na rodákov z Rosária na Messiho aj Ángela di Maríu. Obaja mali vo finále obrovský podiel na úspechu argentínskeho výberu.

„Tu v Rosáriu máme najlepších hráčov,“ dodala.

Emiliano Martínez Čítajte aj Šejkovia otvárali oči. Argentínčan vysvetlil obscénne gesto, v šatni schytal Mbappé

Veľkú radosť mal aj argentínsky prezident Alberto Fernández.

„Ďakujem hráčom aj realizačnému tímu. Sú príkladom toho, že sa nikdy nemôžeme vzdávať. Máme skvelých ľudí a pred sebou svetlú budúcnosť,“ napísal na sociálnych sieťach. Ku gratulantom sa pridali aj hlavy okolitých štátov – Brazílie či Čile.

Výtržnosti vo Francúzsku

Po nedeľnej prehre „Les Bleus“ vo finále došlo vo viacerých mestách Francúzska k výtržnostiam fanúšikov. Podľa agentúry DPA tamojšia polícia zatkla celkovo 227 osôb.

V nedeľu bolo v teréne 14.000 policajtov. V Paríži zadržali pri výtržnostiach dokopy 47 osôb, pričom na Champs Élysées museli použiť na rozohnanie davu slzotvorný plyn. Okrem toho museli zasahovať aj v Bordeaux, Lyone a Nice, keďže chuligáni podpaľovali odpadkové koše alebo hádzali predmety na policajtov.

Najlepší futbalisti MS v Katare Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Dominik Livakovič (brankár, Chorvátsko)....
debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínski futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022