Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mbappé ako Pelé? Francúzi sa porovnávajú s érou slávnej Brazílie

Má 23 rokov, na konte jeden titul majstra sveta a iba 90 minút ho delí od toho druhého. Kylian Mbappé, francúzsky útočník a momentálne najlepšie platený futbalista na svete, dnes môže vstúpiť do klubu výnimočných.

18.12.2022 09:14
423833942 Foto:
Pelé a Kylian Mbappé.
debata (3)

Francúzsky športový denník L'equipe vyrukoval pred finále MS proti Argentíne s titulnou stranou, na ktorej je Mbappé a brazílska legenda Pelé. Porovnáva dve éry: francúzsku 2018–2022 a brazílsku 1958–1962.

Keď vám napíše Pelé

Pelé momentálne leží v nemocnici v Sao Paulo a podľa rôznych zdrojov je jeho stav mimoriadne vážny. Keď mu Mbappé prostredníctvom sociálnej siete prial veľa zdravia, Brazílčan mu odpovedal. „Som rád, že si prekonal ďalší z mojich rekordov, priateľu!“ napísal 82-ročný Brazílčan.

„Nuž, keď Pelé odpovie na váš tweet, viete, že ste toho hodný,“ glosoval situáciu renomovaný britský novinár Sam Cunningham.

Pelé však v skutočnosti akoby nepochopil, čo Mbappé dosiahol. Francúzsky útočník strelil v osemfinále Poliakom piaty gól vo vyraďovacej fáze MS a nahlas, ale mylne, sa zrazu hovorilo, že prekonal 60 rokov starý Pelého rekord.

No Mbappé ho neprekonal. Vo veku 23 rokov a 349 dní bol najmladším hráčom od čias Pelého, ktorý dosiahol päťku. Pelé mal – znie to až neuveriteľne – iba 17 rokov a 249 dní, keď to dokázal na ceste k víťazstvu vo Švédsku 1958.

„V prvom rade, akákoľvek debata o najlepšom hráčovi všetkých čias (mimochodom, už zo samotného názvu je zrejmé, že takáto súťaž sa nedá kvantifikovať) je úplne zbytočná. Porovnávať rôznych hráčov v rôznych obdobiach, keď futbal za ten čas tak výrazne zmenil svoju tvár, je prakticky nemožné,“ zdôraznil vo svojom stĺpčeku Cunningham.

Pohľad do histórie vraví, že dva tituly majstrov sveta má dnes až dvadsať hráčov – Brazílčania, Taliani a Argentínčan Daniel Passarella.

Tri tituly má jediný – Edson Arantes do Nascimento. Alebo inak: Pelé! Je teda Mbappé v tejto chvíli hodný porovnania s rodákom z Tres Coraçoes?

Pelé je iba jeden

Faktom zostáva, že Pelé má tri a Mbappé zatiaľ iba jeden titul. V nedeľu večer však môže byť – spolu so svojimi spoluhráčmi – jedným z prvých Francúzov, ktorí budú mať v zbierke už dva triumfy. Francúzi totiž majú reálnu šancu proti Argentíne obhájiť titul ako prvý tím od roku 1962, keď sa to podarilo práve Pelého Brazílii.

Mbappé a Pelé na Twin Towers v Dauhe. Foto: Profimedia
743032035 Mbappé a Pelé na Twin Towers v Dauhe.

Predtým to dokázali Taliani v rokoch 1934 a 1938.

S porovnávaním s Pelém má problém aj samotný Mbappé. Novinári ho s brazílskou legendou zrovnávali už počas šampionátu v Rusku pred štyrmi rokmi, útočník Paríža na to reagoval podráždene.

„Samozrejme, som veľmi šťastný, veľmi hrdý, ale toto je príliš ťažké porovnanie,“ odpovedal pre ESPN. „Nemyslím si, že niekto dokáže to, čo on. Je len jeden Pelé, je jedinečný. Nevenujem tomu príliš veľkú pozornosť, pretože nikto nikdy nebude ako Pelé,“ dodal.

Ak tam sú nejaké podobnosti, potom je to ich rýchlosť, možno ich herný štýl, ale aj status akejsi nedotknuteľnosti. Napríklad keď ich vlastné krajiny robia z ich prítomnosti akoby štátnu záležitosť.

Pelé dlho nemal dovolené opustiť Brazíliu a hoci Francúzsko má dnes ďaleko od diktatúry, ktorá v tom čase v Brazílii vládla, aj tam existoval obrovský tlak politikov, aby Mbappé v lete zostal v PSG. Hovoril o tom aj prezident Macron.

Pred a po 1980

Uznávaný tréner Arséne Wenger v rozhovore pre Le Parisien nedávno povedal toto: „Už roky hovorím, že medzi Mbappém a Pelém je viacero podobností. Je vhodným príkladom, ktorý by mal Kylian nasledovať. Pelé odohral štyri majstrovstvá sveta a tri z nich vyhral (1958, 1962 a 1970). Málokto si uvedomuje, aké šťastie má Francúzsko, keď má Kyliana Mbappého,“ poznamenal s tým, že Messi hrá podobne ako kedysi Diego Maradona.

„Možno nadišiel čas, aby prišiel nový Pelé a ukázal svetu, že kráľ je znovuzrodený. Jediný rozdiel je v tom, že teraz je Francúz,“ komentoval.

A čo hovorí na tému najlepší hráč všetkých čias samotný Mbappé? Pri tejto otázke, ktorú mu položili počas dovolenky v Spojených štátoch amerických, sa vraj chvíľu zdráhal. Následne rozdelil futbal na dve rôzne časové obdobia: pred a po roku 1980.

Diego Maradona Čítajte viac Odkaz z Argentíny pre Slovákov: Ste v mojom srdci, aj vy ste moja krajina

O prvom období Mbappé vraví, že Pelé bol zďaleka najlepší. „Je to ťažké, pretože futbal je teraz iný ako pred dvadsiatimi rokmi. Mohol by som povedať Pelé, ale hral v 50. a 60. rokoch. Mohol by som povedať Ronaldo, Messi, Maradona alebo Zidane… ale pred rokom 1980 bol Pelé kráľom futbalu.“ .

Mbappé pripomenul, že Brazílčan vyhral tri tituly majstra sveta a tento počin označil za „neuveriteľný“.

V nedeľu sa mu môže priblížiť. „Ak proti Argentíne uspeje, v budúcnosti by reálne mohol mať dva, možno tri pokusy na vytvorenie rekordu na najprestížnejšom futbalovom turnaji. Ak chce byť kráľom, najlepšie preňho bude nepremárniť veľa šancí,“ dodal Cunningham.

Ideálne už dnes proti Argentíne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Kylian Mbappé #Katar 2022