Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília sa pokúsi sklamanie prekryť bronzom

Súboj sklamaných. Zápas, po ktorom ani jeden z tímov netúžil. Futbalový svet večer uvidí predposledný duel na majstrovstvách sveta.

12.07.2014 14:00
Luiz Felipe Scolari Foto: ,
Luiz Felipe Scolari rozdáva pokyny počas tréningu pred zápasom o tretie miesto.
debata

Zápas o 3. miesto, v ktorom nastúpi domáca Brazília a Holandsko. Fanúšikovia ho nazývajú aj malým finále. S vyvrcholením šampionátu však v skutočnosti nemá veľa spoločného.

„Toto stretnutie by sa vôbec nemalo hrať. Vravím to už desať rokov,“ tvrdí Louis van Gaal. „Môže vám skôr uškodiť ako pomôcť. V prípade, že neuspejete, rozlúčite sa s dovtedy úspešným turnajom s dvoma prehrami. Futbalová rozprávka sa razom zmení na katastrofu. So športom to nemá nič spoločné,“ dodáva holandský tréner.

V rovnakom duchu sa vyjadrujú pred úvodným výkopom aj jeho zverenci. „Bronz ma prakticky nezaujíma. Jedinou cenou zo šampionátu je titul. Nič iné,“ vyhlásil po semifinálovej prehre s Argentínou Arjen Robben.

Psychicky náročná bude rozlúčka s turnajom najmä pre domáci výber. Brazílčania utŕžili v semifinále debakel od Nemecka (1:7), z ktorého sa budú ešte dlho spamätávať. Obrovské sklamanie tak chcú aspoň čiastočne prekryť ziskom bronzu.

„Pokúsim sa mužstvo namotivovať. Verím, že sa mi to podarí a fanúšikom doprajeme víťazstvo,“ vraví brazílsky kouč Luiz Felipe Scolari.

Päťnásobní majstri sveta majú so zápasmi o bronz bohaté skúsenosti. Zahrali si v nich už trikrát. V roku 1938 zdolali Švédov 4:2, v roku 1974 podľahli Poliakom 0:1 a v roku 1978 predčili Talianov v pomere 2:1. Holanďania si o tretie miesto na svetových šampionátoch zahrali len raz. Pred šestnástimi rokmi nestačili na Chorvátov, prehrali s nimi 1:2.

Pre oboch súperov bude zápas štvrtým vzájomným v histórii majstrovstiev sveta. Najdramatickejší z nich odohrali vo Francúzsku 1998. Bitku o finále rozhodol až jedenástkový rozstrel, v ktorom si zachovali pevnejšie nervy Brazílčania.

Celková bilancia vyznieva mierne v prospech Juhoameričanov, ktorí zvíťazili štyrikrát. V troch prípadoch sa tešili Holanďania, najčastejšie sa však zrodil nerozhodný výsledok – päťkrát.

Pre zápasy o tretie miesto je príznačné, že v nich nie je núdza o góly. V štyroch z posledných piatich videli fanúšikovia minimálne štvorgólové nádielky. Na predošlom šampionáte v Južnej Afrike ponúkli Nemci s Uruguajčanmi atraktívny výsledok 3:2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Holandsko #MS 2014 vo futbale