Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kostarický hrdina premenil sen na skutočnosť

Sklamanie vystriedala dosiaľ nevídaná radosť. Z historického úspechu. Po trojici majstrov sveta nenašiel recept na kostarické prekvapenie ani európsky šampión.

30.06.2014 17:02
Kostarika - Grécko Foto: ,
Kostarická radosť po postupe do štvrťfinále.
debata

Po senzačných výsledkoch v základnej skupine, kde nechali za sebou Anglicko, Taliansko a Uruguaj, nezaváhali futbalisti Kostariky ani v osemfinále majstrovstiev sveta. Vďaka oduševnenému výkonu, bojovnosti a tiež pevným nervom zdolali Grécko po jedenástkovom rozstrele.

Kostaričania si mohli miestenku medzi najlepšími ôsmimi mužstvami turnaja zaistiť už skôr, ale v nadstavenom čase vyrovnal na 1:1 Papastathopulos. Majstri Európy spred desiatich rokov využili početnú prevahu a mohli dotiahnuť zápas aj do víťazného konca. Pri ďalších šanciach však zlyhali. „Keby nemal súper toľko šťastia, výsledok by bol iný,“ tvrdil po záverečnom hvizde Fernando Santos, tréner Grécka.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Na rad tak prišiel rozstrel a v ňom sa prvých sedem strelcov nepomýlilo. Vo štvrtej sérii chytil kostarický brankár Navas strelu Gekasa a ponúkol šancu na rozhodnutie Umaňovi. Skúsený obranca nezaváhal a doprial takmer 5-miliónovému národu radosť, akú vo svojich futbalových dejinách dosiaľ nezažil.

„Presne o tomto okamihu sa mi noc pred zápasom snívalo. Nikomu som to však nepovedal a pozrite sa, sen sa stal skutočnosťou,“ vravel kostarický hrdina. Hráč, ktorý nikdy počas svojej kariéry neokúsil európsky angažmán, nepatrí k vychýreným strelcom. V reprezentácii zaznamenal v 83 dueloch len dva góly, na klubovej úrovni sa presadil vo viac ako 200 zápasoch desaťkrát.

V kľúčovom okamihu sa však prezentoval ako obávaný kanonier a nedal gréckemu gólmanovi ani najmenšiu šancu na úspech. „Tento gól venujem rodine a všetkým našim spoluhráčom z reprezentácie, ktorých pripravilo o šampionát zranenie. Cítili sme, že nám držia palce,“ tvrdil 31-ročný futbalista.

Kostarika sa aj vďaka nemu dočkala najväčšieho úspechu v národných dejinách. Vo štvrťfinále majstrovstiev sveta si zahrá po prvý raz. Najbližšie k nemu bola pred 24 rokmi v Taliansku. Cestu doň jej však zahatalo Československo, ktoré zvíťazilo 4:1.

V boji o semifinále narazia Kostaričania na ďalšieho európskeho giganta – Holandsko. „Opäť budeme bojovať – od začiatku až do konca. Do posledného dychu. Pre ľudí v Kostarike, aby znovu vyšli do ulíc a oslavovali,“ uviedol tréner Jorge Luis Pinto, rodák z Kolumbie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalová reprezentácia Kostariky #grécka futbalová reprezentácia