Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záhada z roku 1998: Ronaldov boj o titul sa zmenil na boj o život

Na majstrovstvá sveta 1998 prichádzali Brazílčania v úlohe obhajcov titulu. Pozíciu najväčšieho favorita potvrdzovali počas celého turnaja. Až kým nenadišiel finálový deň.

26.06.2014 08:00
Ronaldo Brazília Foto:
Ronaldo v reprezentačnom drese.
debata

Fakty hovoria jednoznačne. Napriek tomu, že do finále postúpili spolu s Brazílčanmi domáci Francúzi, väčšie šance na úspech dávali experti Juhoameričanom. K piatemu titulu ich mal priviesť Ronaldo – vychádzajúca hviezda svetového futbalu.

Lenže 22-ročný superstrelec, ktorého neskôr vyhlásili za najlepšieho hráča šampionátu, pôsobil na ihrisku malátne. Bol len tieňom samého seba. Tak, ako celá Brazília, ktorá po dvoch góloch Zinedina Zidana a Emanuela Pettita podľahla až príliš hladko 0:3.

„Bol to taký zvláštny zápas. Ronaldo bol len polovičný a my sme boli rozhodení tým, čo sa stalo,“ spomína si César Sampaio, vtedajší stredopoliar brazílskej reprezentácie.

Brazílske mužstvo malo totiž za sebou bezsennú noc plnú drámy, strachu a obáv o život svojej najväčšej hviezdy. Ronaldo sa začal z ničoho nič triasť, mal neprítomný výraz na tvári a jeho telo sužovali obrovské kŕče. „Úprimne? Báli sme sa, že zomrie. Lekári mu však dali nejaké lieky, zaspal a keď sa ráno zobudil, vôbec nevedel, čo sa niekoľko hodín predtým dialo,“ tvrdil Sampaio.

Ronalda na druhý deň previezli do nemocnice, kde absolvoval rôzne vyšetrenia. Tréner Mario Zagallo oznámil mužstvu zostavu, v ktorej elitný útočník chýbal. Počas rozcvičky sa však zrazu objavil medzi spoluhráčmi a Zagallovi povedal jasne: „Chcem ísť na ihrisko, možno si už vo finále majstrovstiev sveta nikdy nezahrám,“ prosil kouča Ronaldo.

Skúsený Zagallo sa nechal obmäkčiť. Ronalda poslal na trávnik a zvyšok už väčšina fanúšikov pozná: z najlepšieho útočníka futbalovej histórie bol po celých 90 minút len nevýrazný hráč, ktorému po zápase zavesili na krk striebornú medailu a celý svet obleteli obrázky so slzami v jeho očiach.

„Prišli sme síce o titul majstra sveta, ale ja som predsa len vyhral. Svoj vlastný život,“ vravel po finále Ronaldo.

Po majstrovstvách sveta špekulovali experti, fanúšikovia i hráči, čo sa v tú osudnú noc pred finále na Saint Denis stalo. Napriek mnohým tvrdeniam, je najpravdepodob­nejšie toto: Ronaldo už ako mladý bral kvantum liekov. Trápili ho totiž bolesti kolien. Je tak možné, že ich nápor telo neunieslo a skolabovalo. V tú najmenej vhodnú chvíľu.

Ronaldo si všetko vynahradil o štyri roky neskôr. Na majstrovstvách sveta, ktoré hostili Japonsko a Južná Kórea, sa stal najlepším strelcom a mužstvo priviedol k vysnívanému titulu.

Seriál: Z histórie MS vo futbale

Pri príležitosti 20. Majstrovstiev sveta vo futbale vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejšieho turnaja na svete. Víťazstvá i prehry, slávne góly i omyly. Aj takéto boli súboje o titul šampiónov.

Čítajte seriál História MS vo futbale

Futbal, Brazília

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Cristiano Ronaldo #História MS - seriál