Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dlhonohá Slovenka očarila Francúza. Doviezol jej zlato z MS

Takú náhodu zažije človek výnimočne. V desaťmiliónovom Riu de Janeiro, na prechádzke v Leblone, čo je jedna z vychytených štvrtí brazílskeho supermesta, stojí odrazu predo mnou starý známy, ktorého som nevidel sto rokov. Volá sa Christian Karembeu a nijakému futbalovému fanúšikovi netreba osobitne pripomínať, o koho ide.

26.06.2014 10:00
Christian Karembeu Foto: ,
Christian Karembeu.
debata

„V Brazílii sprevádzam jednu francúzsku skupinu, práve sa chystáme všetci spoločne so sprievodcom pozrieť sa do favely,“ vysvetľuje slávny Francúz. „Spolu s nami idú aj niekoľkí zástupcovia médií,“ ukazuje na francúzsky televízny štáb a zopár fotografov.

Karembeu, ktorý pochádza z Novej Kaledónie, je jeden z najslávnejších reprezentantov v krajine galského kohúta. V roku 1998 bol na majstrovstvách sveta oporou tímu, ktorý to dotiahol až do finále proti Brazílii – a v ňom vyhral nad obhajcami titulu 3:0. O dva roky neskôr si to Francúzi zopakovali aj na majstrovstvách Európy a stali sa majstrami starého kontinentu. Bola to najlepšia éra francúzskeho mužstva. Karembeu si tieto výnimočné úspechy ešte prikrášlil – ako hráč Realu Marid vyhral aj Ligu majstrov.

„To bolo obdobie, na ktoré sa nedá zabudnúť. Vyhrať v Paríži nad Brazílčanmi po takom výkone, to bolo čosi mimoriadne. Škoda, že reprezentácii sa v posledných rokoch príliš nedarí a naši nástupcovia si podobné chvíle už nevychutnali,“ reaguje 43-ročný bývalý futbalista. Čo nie je, môže byť. Aké šance dáva svojim krajanom v Brazílii?

„Teším sa na zápas s Ekvádorom, ktorý si v Riu pozriem. Najskôr musíme potvrdiť definitívny postup zo skupiny, v ten určite verím. Potom bude všetko otvorené. Želám tímu všetko najlepšie, ale neviem-neviem, či ho ešte na Maracane uvidíme, či sa mu podarí prebojovať sa až do posledného zápasu na turnaji.“

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Kto je jeho favoritom? „Zatiaľ sa zdá, že Brazília domácu úlohu zvláda, je pre mňa asi najväčší kandidát na titul. Lenže do konca je ešte ďaleko. Z vlastných skúseností viem, že až teraz pôjde do tuhého, keď prídu vyraďovacie kolá a jeden zápas rozhodne o všetkom. Nebol by som proti, keby sa vo finále zasa stretla Brazília s Francúzskom…“

Pred pätnástimi rokmi ovenčený veľkými triumfmi pricestoval Chris pred Vianocami 1999 do Bratislavy na slávnostné vyhlásenie ankety Pravdy o najlepšieho futbalistu roka a odovzdával cenu najlepšiemu – Vladimírovi Labantovi.

Zasväteným netreba dodávať, že vtedy ho sprevádzala jeho čerstvá manželka, slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková. Očarila ho krátko predtým, ako sa stal svetovým šampiónom. Ešte pred sobášom jej doviezol domov zlato z majstrovstiev sveta. Ich vzťah neskôr podrobne prepierali najmä zahraničné bulvárne médiá často. Dlhonohá Banskobystričanka sa už so svojím partnerom rozviedla. Aké sú ich vzťahy teraz?

„Úplne normálne, komunikujeme občas spolu,“ odvetí francúzsky šampión stručne. Na Slovensko zavítal v minulých rokoch niekoľkokrát. „Rád na to spomínam, Slovensko je pekná krajina, vždy sa mi páčila, pozdravujte tam všetkých,“ rozlúčil sa Christian Karembeu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #francúzska futbalová reprezentácia