Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasy v Brazílii sa hrajú neďaleko pláží i v pralese

V Riu bol krásny slnečný deň, akiste najteplejší od začiatku turnaja. Ortuť v teplomeri sa dostala nad tridsiatku, možno aj o stupienok vyššie, čo už je teplota, ktorá môže futbalistom znepríjemňovať život na ihrisku. Obzvlášť, keď sa začína zápas popoludní ako včerajší súboj Francúzska a Ekvádoru.

25.06.2014 16:16
Portugalsko - USA Foto: ,
Súboj v Manause.
debata

Na extrémy si futbalisti v Brazílii už zvykli. V Riu je astronomická zima a teploty nie sú extrémne, ale Brazília je rozľahlá krajina a podmienky sú všade iné. V najjužnejšom z dvanástich miest – v Porto Alegre – je momentálne najchladnešie, teploty klesajú až k desiatim stupňom.

Horúčavy sú najmä na severovýchode krajiny – vo Fortaleze, Natale a Recife. Najtvrdšie podmienky v tomto smere však vládnu v Manause, ktorý leží uprostred amazonského ďažďového pralesa. Okrem vysokých teplôt vyčerpávala futbalistov aj vysoká vlhkosť, ktorá dosahuje až 90 percent. Odohrali sa tam štyri zápasy, včera posledný z nich Honduras – Švajčiarsko.

V takých podmienkach hrozí hráčom okrem iných komplikácií predovšetkým dehydratácia. Aj preto sa mužstvá, ktoré na štadióne v tomto meste nastúpili, napríklad Angličania či Portugalčania, špeciálne na súboje v pralese pripravovali. Na tréningoch si poobliekali až tri vrstvy oblečenia, aby sa rýchlejšie potili. V Manause im na to postačil jeden tenký dres.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Iným problémom je, že mužstvá trávia veľa času vo vzduchu. Medzi jednotlivými mestami sú veľké vzdialenosti a účastníci turnaja sa poriadne nacestujú. Presúvajú sa výlučne lietadlom. Len na skok je to z Ria do Sao Paula (360 km), ale z Natalu do Manausu je to poriadna štreka (5985 km). Mužstvá majú svoje centrá rozložené po celej krajine. Najviac sa nalietajú Američania, ktorí precestovali v oblakoch v skupinovej časti viac ako 16-tisíc kilometrov.

Je zaujímavé, že len šesť výprav z tridsiatich dvoch si rozložili svoje kempy v mestách, kde sa hrajú stretnutia. Väčšina zvolila menej známe miesta najmä preto, aby si udržala viac súkromia a pokoja.

Pravidlá FIFA však hovoria, že každé mužstvo musí priletieť do dejiska stretnutia deň pred ním. Absolvuje tam tréning a tiež povinné oficiálne procedúry, napríklad predzápasovú tlačovku. Po stretnutí sa potom vráti do svojho dočasného brazílskeho sídla. Spravidla ani tie mužstvá, ktoré postúpia, ho v ďalšom priebehu turnaja neopúšťajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014