Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maracanazo

Ak mal prísť koniec sveta, Brazílčania to majú jasné. Bolo to 16. júla 1950.

17.06.2014 09:00
debata

Vtedy sa pre nich aspoň na maličký okamih prestala točiť zemeguľa a aj monumentálna socha Krista Spasiteľa nad Riom, ktorú postavili dvadsať rokov predtým, vyronila zopár sĺz. Neskorší futbalový kráľ Pelé, ktorý mal deväť, sa neskôr priznal, že celú noc preplakal.

Na túto tému sa nešpásuje. Ak sa zvrtne reč na finále MS 1950, Victor, mladík, ktorý sa chystá na svoj tradičný raňajší beh po zlatom piesku Copacabany, sa na chvíľu zachmúri. Má sotva tridsať, ale hneď vie, o čo ide. Deti sa o tejto udalosti asi učia v škole v kapitole o národných tragédiách. Zbabrané finále vstúpilo do histórie pod názvom Maracanazo. Pre každého Brazílčana najhorší zápas na slávnom štadióne, ktorý krátko predtým dokončili.

Brazília šokujúco podľahla Uruguaju a to sa s ňou ťahá dodnes. Aj keď sú silnejší Brazílčania vo vzájomných súbojoch úspešnejší, s uruguajským tímom zápasy nevyhľadávajú. Možno je to tým, že im jeho štýl hry jednoducho príliš nesedí, alebo sa prenáša trauma z pokolenia na pokolenie. Uruguaju sa nevyhnú, stretávajú sa s ním desaťročia v kvalifikácii MS či na Copa America, ale tohto súpera si na prípravné zápasy radšej nevyberajú. Naposledy to bolo pred devätnástimi rokmi…

Po 64 rokoch sa hrá v Brazílii svetový šampionát s číslom dva a oba tímy by sa už o niekoľko dní mohli stretnúť za istých okolností vo štvrťfinále… Domáci tvrdia, Maracanazo je definitívne pochované a duch minulosti ich na ceste k titulu nezastaví.

Seriál: Z histórie MS vo futbale

Pri príležitosti 20. Majstrovstiev sveta vo futbale vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejšieho turnaja na svete. Víťazstvá i prehry, slávne góly i omyly. Aj takéto boli súboje o titul šampiónov.

Čítajte seriál História MS vo futbale

Futbal, Brazília

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #História MS - seriál