Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uruguaj po neuveriteľnom priebehu zdolal Ghanu na penalty

Futbalisti Uruguaja zvíťazili v štvrťfinále MS v JAR nad Ghanou po penaltovom rozstrele 4:2 a po štvrtýkrát v histórii finálových turnajov sa kvalifikovali medzi posledné štyri tímy. V normálnom hracom čase aj po predĺžení 2 x 15 minút skončil zápas v Johannesburgu remízou 1:1, zlatý gól pri penaltovom rozstrele zaznamenal Sebastian Abreu. Uruguaj sa tak v semifinále stretne 6. júla o 20.30 h v Kapskom Meste s Holandskom, ktoré v osemfinále vyradilo slovenských reprezentantov.

02.07.2010 23:21
Luis Suárez Foto:
Luis Suárez sa stal uruguajským hrdinom zápasu. Dostal síce červenú kartu, ale zabránil jasnému gólu, v následných pokutových kopoch jeho krajania uspeli a Ghanu vyradili.
debata (13)

štvrťfinále:
Uruguaj – Ghana 1:1 pp (1:1, 0:1), 4:2 na penalty

  • Góly: 55. Forlan, rozhodujúca penalty Abreu – 45+2. Muntari, Rozhodovali: Benquerenca – Cardinal, Miranda (všetci Port.), ŽK: Fucile, Arevalo, Perez – Pantsil, Sarpei, John Mensah, ČK: 121. Saurez. 84.017 divákov.
  • Jedenástkový rozstrel: Forlán (Urug.) 1:0, Asamoah Gyan (Ghana) 1:1, Victorino (Urug.) 2:1, S. Appiah (Ghana) 2:2, Scotti (Urug.) 3:2, John Mensah (Ghana) – nepremenil, Maximiliano Pereira (Urug.) – nepremenil, Adiyiah (Ghana) – nepremenil, Abreu (Urug.) 4:2.
  • Uruguaj: Muslera – Maxi Pereira, Victorino, Lugano (38. Scotti), Fucile – Arevalo – Perez, Alvaro Fernandez (46. Lodeiro) – Forlan – Cavani (76. Abreu), Suarez.
  • Ghana: Kingson – Pantsil, Vorsah, John Mensah, Sarpei – Annan – Inkoom (74. Appiah), Kevin-Prince Boateng – Asamoah Gyan, Muntari (88. Adiyiah), Gy­an.
 MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk Foto: FIFA
FIFA, logo MS 2010 v Juhoafrickej republike  MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk

V tíme Uruguaja došlo k vynúteným zmenám, Victorino nahradil Godina a Alvaro Fernandez nastúpil namiesto Alvara Pereiru. K rošádam došlo aj v zostave afrického tímu. Pre dištanc za karty nemohli hrať Jonathan Mensah a stredopoliar Ayewa, naopak zdravotne fit už boli Boateng a Gyan. Na ihrisku sa dlho nič nedialo, až v 11. minúte vyhral Suarez súboj jeden na jedného, ale s jeho strelou Kingson veľké problémy nemal. Ghana sa nevedela presadiť, Uruguaj zasa svoju územnú prevahu pretavil len do série štandardných situácií. Gólom tak neskončili strelecké pokusy Forlana ani jeho rohový kop z 18. minúty, ktorý si John Mensah tečoval do vlastnej brány, ale Kingson reflexívne zareagoval.

Zasahuje brankár Ghany Richard Kingson. Foto: SITA
Richard Kingson Zasahuje brankár Ghany Richard Kingson.

Gólové parametre mala strela Suareza, ktorú s námahou vytlačil gólman Ghany nad brvno. Po polhodine hry sa osmelili aj hráči Ghany, hneď dvakrát v krátkom slede. Najskôr Vorsah hlavičkoval po rohovom kope tesne vedľa spojnice, vzápätí po rýchlom brejku sa dobre individuálne uvoľnil Boateng, ale jeho prízemnú prihrávku poslal Asamoah Gyan z prvej „placírkou“ tesne vedľa žrde. Záver úvodného polčasu patril „čiernym hviezdam“. Efektívny Boatengove „nožničky“ gólom ešte neskončili. Ale v nadstavenom čase vypálil z dobrých 30 metrov Muntari a lopta z jeho kopačky sa objavila za chrbtom prekvapeného Muslera, ktorý mal zakrytý výhľad a neskoršie reagoval – 0:1.

Sulley Muntari sa raduje po prvom góle. Foto: ČTK
Sulley Muntari Sulley Muntari sa raduje po prvom góle.

Obe mužstvá sa po zmene strán pomaly rozbiehali. Aj preto ako studená sprcha zapôsobil gól Forlana, ktorý v 55. minúte zakrútil loptu a z priameho kopu prekonal Kingsona – 1:1. Zápas dostal nový náboj. Prízemnú strelu Asamoaha Gyana spoza obrancu len s námahou vytlačil Musler. Ghana, ktorá hrala v netradičných červeno-žltých dresoch, sa dostávala do rýchlych brejkov, ale vo finálnej fáze ich zle riešila.

V 63. minúte našiel Forlan presným centrom na druhej žrdi Suareza, ale ten z voleja mieril len do bočnej siete. O sedem minút neskôr striedajúci Lodeiro vyzval na skórovanie Suareza, ale jeho strelu z uhla Kingson vyrazil do autu. V 78. minúte po centri z pravej strany nebezpečne k žrdi hlavičkoval Suarez, ale Kingson bol pozorný. Ghana sa dostala v závere trochu pod tlak, ale „Urus“ mali len náznaky šancí. Zápas sa tak dostal do predĺženia.

Fanúšik Ghany. Foto: Reuters
Fanúšik Ghany Fanúšik Ghany.

V predĺžení už oba tímy mysleli viac na to, ako neurobiť chybu v defenzíve. Do útoku už sa nehrnuli s väčším počtom hráčov, vážnejších šancí preto bolo na oboch stranách minimum. V 114. minúte mal po centri z pravej strany rozhodnutie na kopačke Forlan, ale jeho lavačka tesne minula spojnicu. Vzápätí sa do gólu tlačil Asamoah Gyan, ale zadáci Urus odvrátili nebezpečie v poslednom momente, ikeď Scotti si dal pritom takmer vlastný gól. V 118. minúte tesne minula svätyňu hlavička Boatenga, ktorý to vzápätí skúšal strelou z uhla.

Asamoah Gyan posiela loptu do brvna.... Foto: Reuters
Asamoah Gyan Asamoah Gyan posiela loptu do brvna....

V 121. minúte hlavičku Johna Mensaha zachytil na bránkovej čiare rukou Suarez, ktorý dostal červenú kartu a Ghana navyše zahrávala pokutový kop. Lenže strela Asamoaha Gyana sa odrazila od brvna smerom za bránu. Na rad tak prišiel jedenástkový rozstrel. V ňom mali viac šťastia Juhoameričania, a postúpili tak medzi poslednú štvoricu turnaja.

Povedali po zápase:

Milovan Rejevac (tréner Ghany): „Taký je futbal. Škoda toho, mali sme historickú šancu postúpiť do semifinále.“

Óscar Tabárez (tréner Uruguja): „Čo už len povedať k takejto strhujúcej dráme?! Som neskutočne hrdý na mojich zverencov, ktorí odovzdali na trávniku naozaj všetko, takže si ani nekladiem otázku, či sme si v napínavej záverečnej fáze zápasu zaslúžili až takúto priazeň šťasteny. Niečo podobné som ešte nikdy nezažil a myslím si, že nie som jediný.“

Sebastián Abreu (útočník Uruguaja a exekútor rozhodujúcej strely z 11 m): „V podobe postupu medzi najlepšie štyri krajiny sa splnil náš tajný sen spred šampionátu. Vopred sme tušili, že sa budeme môcť spoľahnúť na kvalitnú defenzívu, ku ktorej sme dnes pridal aj strelecké kvality najmä v rozhodujúcej penaltovej lotérii. Keď sme už takto ďaleko, pokúsime sa o zdanlivo nemožné. Radi by sme aj v semifinále potešili celú krajinu tak ako dnes.“

Lopta končí po strele Diega Forlána v ghanskej...
Brankár Ghany Richard Kingson pred zápasom.
+17Fanúšik Ghany.
13 debata chyba