Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Bloemfonteine. Lopta skončila v sieti, ale gól to nebol

Zápasy Anglicka s Nemecko majú od nepamäti obrovský náboj a takmer vždy sa v každom z nich stane niečo, čo vstúpi do futbalovej histórie.

27.06.2010 18:10
Anglicko gól neuznaný Foto:
Neuznaný gól Franka Lamparda.
debata (15)

Nie inak tomu bolo aj 30. júna 1966, kedy sa vo finále MS stretli vtedy domáci Angličania na londýnskom Wembley s odvekým rivalom z Nemecka. Zápas sa v riadnom hracom čase skončil remízou 2:2, a tak o majstrovi muselo rozhodnúť predĺženie či prípadné pokutové kopy.

K nim však neprišlo, pričom na svedomí to mal najkontroverznejší gól v histórii futbalu. V 101. minúte sa k lopte dostal Geoff Hurst a z otočky vypálil loptu na bránku súpera, pričom tá sa od brvna odrazila na čiaru. Angličania sa začali radovať, Nemci protestovať. Hlavný rozhodca Gottfried Dienst na pokyn od čiarového Tofika Bachramova gól uznal, a nasmeroval tak Albión k zisku majstrovského titulu.

O 44 rokov neskôr sa v juhoafrickom Bloemfonteine situácia takmer navlas zopakovala, ibaže v opačnom garde a s opačným výsledkom. Po strele Franka Lamparda za stavu 1:2 sa Angličania začali radovať, napokon, lopta po jeho strele jasne prešla bránkovú čiaru, no hlavný rozhodca, Uruguajčan Jorge Larrionda, ani jeho čiarový asistent Mauricio Espinoza, gól neavizovali a nechali v hre pokračovať.

„Rok 1966 je tu späť! Lampard vystrelil z 20 metrov, lopta sa odrazila od brvna za čiaru, ale gól NEBOL UZNANÝ. Neuveriteľné. Bol to jasný gól,“ napísal portál anglického denníka Daily Mail.

Jasný dôkaz o góle. Lopta skončila niekoľko...
Anglicko - Nemecko Jasný dôkaz o góle. Lopta skončila niekoľko desiatok centimetrov za bránkovou čiarou. Rozhodcovia však akoby spali a gól neuznali.

„Sepp Blatter si zo svojej lóže v pokoji pozrel záznam a videl, že lopta bola jasne v bránke. Škoda, že to isté nemohol spraviť aj rozhodca,“ napísal Daily Telegraph a pokračoval: „Ak si Blatter myslel, že reakcie Írov na ruku Thierryho Henryho boli prehnané, tak nech vie, že to bol len slabý odvar toho, čo ho čaká teraz.“

Médium tak pripomenulo moment, ktorým sa dostalo Francúzsko na MS. V odvete barážového súboja v Paríži strelil „galský kohút“ víťazný gól neregulérnym spôsobom, keď si Henry jasne dvakrát spracoval loptu rukou. Rozhodcovia si však tento moment nevšimli, a tak gól platil.

Francúzi postúpili gólom, ktorý nemal platiť

Okamžite sa tak rozpútala debata, či by aj futbal po vzore hokeja či tenisu nemal používať výdobytky modernej technológie ako videozáznam alebo aby sa povolil ďalší rozhodca, tzv. bránkový.

Jasný dôkaz o góle. Lopta skončila niekoľko...
15 debata chyba