Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarsko zaskočilo Rakúsko, slovanista Priskin prihral na gól

Futbalisti Maďarska zdolali favorizovaných Rakúšanov 2:0 v utorňajšom stretnutí základnej F-skupiny na majstrovstvách Európy vo Francúzsku.

14.06.2016 20:00 , aktualizované: 21:40
zlatko januzovič, rakúsko, maďarsko, király, Foto: ,
Rakúšan Zlatko Januzovič strieľa na maďarskú bránu.
debata (1)

Skóre zápasu otvoril v 62. min útočník Ádám Szalai, ktorý si šikovne narazil loptu s Lászlóom Kleinheislerom a prekonal brankára Roberta Almera. Krátko po tomto zásahu videl druhú žltú kartu rakúsky obranca Aleksandar Dragovič a osud oslabeného tímu bol prakticky spečatený.

Striedajúci stredopoliar Zoltán Stieber v 87. min v úniku podčiarkol nečakaný triumf zverencov nemeckého trénera Bernda Storcka. Všetko však mohlo byť ináč, ak by už v prvej minúte duelu najväčšia rakúska hviezda David Alaba skóroval, ale jeho pokus zastavila žrď maďarskej bránky. Gábor Király v nej mal v prvom polčase viac práce než jeho náprotivok Almer, ale všetko spoľahlivo vyriešil. Posledných vyše 20 minút stretnutia absolvoval v maďarskom drese striedajúci útočník Tamás Priskin z bratislavského Slovana.

Utorňajší duel bol v poradí 138. vzájomný týchto dvoch krajín, Maďarsko dosiahlo 67. víťazstvo. Rekordér v počte štartov za národný tím Király sa stal najstarším futbalistom, ktorý kedy nastúpil na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy. Vďaka šedým teplákom neprehliadnuteľný brankár sa narodil 1. apríla 1976 a je prvým štyridsiatnikom vo futbalových dejinách so štartom na ME. Rodák z mesta Szombathely a gólman miestneho klubu Haladás prekonal doterajšie veteránske maximum Nemca Lothara Matthäusa, ktorý na kontinentálnom šampionáte 2000 absolvoval zápas vo veku 39 rokov a 91 dní. Király debutoval v maďarskej reprezentácii už v marci 1998, utorňajší duel bol jeho 104. v kariére v najcennejšom drese a dosiahol 33. čisté konto.

Rakúsko – Maďarsko 0:2 (0:0)

  • Góly: 62. Szalai, 87. Stieber, ŽK: 33. Dragovič – 80. Kr. Németh, ČK: 66. Dragovič po druhej ŽK, rozhodovali: Turpin – Cano, Danos (všetci Fr.)
  • Rakúsko: Almer – Klein, Dragovič, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (78. Schöpf), Junuzovič (59. Sabitzer), Arnautovič – Janko (65. Okotie)
  • Maďarsko: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera – Kr. Németh (89. Pintér), Á. Nagy, Kleinheisler (79. Stieber), Dzsudzsák – Szalai (69. Priskin)

Marcel Koller (tréner Rakúska): „Mali sme dobrý vstup do stretnutia. Ukázali sme pekné kombinácie, ale neskôr sme znervózneli a dovolili Maďarom dostať sa do zápasu. Strelený gól im dodal energiu a následná červená karta nám ešte viac skomplikovala situáciu. Síce sme sa snažili hrať pokojne v rozohrávke, ale nedarilo sa nám to, pretože sme veľmi často strácali loptu. Prehrali sme 0:2 a teraz sa musíme sústrediť na ďalší zápas proti Portugalsku, v ktorom musíme získať minimálne jeden bod – najlepšie však všetky tri.“

Bernd Storck (tréner Maďarska): „Chcel by som vyzdvihnúť výkon môjho mužstva. Na začiatku sme mali šťastie, keď Alaba trafil žrď, ale potom sme spozorneli a hráči sa zobudili. Snažili sme sa často strieľať na bránu a zakončovať každú našu akciu. To, čo sa nám podarilo v druhom polčase, bolo fantastické. Szalai strelil krásny gól, ktorý mu bol odmenou za obetavý výkon. Náš druhý presný zásah padol po klasickom protiútoku, keď pekne zakončil Zoltán Stieber. Musím pochváliť aj našich fanúšikov, ktorí boli skvelí a celý zápas nás podporovali. Teraz sa už musíme sústrediť na naše ďalšie stretnutie. Island mal skvelú kvalifikáciu a bude veľmi ťažkým protivníkom.“

David Alaba (stredopoliar Rakúska): „Možno to bude znieť divne, ale myslím si, že Rakúsko bolo dnes lepším mužstvom.“

László Kleinheisler (stredopoliar Maďarska): „Som rád, že ma pozvali na túto tlačovú konferenciu, je mojou prvou v živote. Dnes sme ukázali tímového ducha. Boli sme koncentrovaní a myslím si, že toto víťazstvo sme si zaslúžili. Chcel by som pogratulovať aj nášmu brankárovi Királymu k rekordu. Teším sa, že ho máme v mužstve.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Tamás Priskin #UEFA EURO