Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kmotrík zasiahne, len keď ide o raketu Čavriča. Srbský astmatik v lete Slovanu odovzdal byt, teraz je mašina na góly i peniaze

Hráči Slovana Bratislava si môžu po roku opäť vyskúšať európsku futbalovú jar. Vo štvrtkovom zápase Konferenčnej ligy remizovali s francúzskym OSC Lille 1:1 a spravili výrazný krok k postupu z A-skupiny.

10.11.2023 13:00
Aleksandar Čavrič Foto:
Aleksandar Čavrič zo Slovana Bratislava.
debata

Zabezpečiť si ho môžu už o tri týždne na Faerských ostrovoch. Proti Klaksvíku im na to bude pravdepodovne stačiť aj jediný bod.

Hrdinom belasých bol už niekoľkýkrát v tejto sezóne Aleksandar Čavrič. Útočník, ktorý bol v lete už jednou nohou preč zo Slovenska, strelil vyrovnávajúci gól. Už viac ako rok hrá v neuveriteľnej forme a úspechy majstrovského tímu nesú predovšetkým jeho pečať.

Radosť Slovan konferenčná liga Lille Čítajte viac Elektrizujúce Tehelné pole, čarovanie VARu a žolík Čavrič. Slovan obstál proti favoritovi

S vírusom v tele

„Čavrič je môj obľúbenec. Keď sa ho moji kolegovia snažili posunúť inde, ja som bol zásadne proti. To je snáď jediná vec, do ktorej som vstupoval,“ povedal vlani majiteľ Slovana Ivan Kmotrík st. pre RTVS a k srbskému hráčovi pridal ešte jeden bonmot, ktorý už na Tehelnom poli akosi zľudovel. „Je to slušný chlapec, dobrá povaha.“

Na rodáka z chorvátskeho Vukovaru sa v poslednom období sypú komplimenty jedna radosť. To, že je „dobrý chlapec“, zaznelo mnohokrát, tréner Vladimír Weiss mu však vo štvrtok pred polnocou vystrúhal onakvejšie pochvaly.

„Myslím si, že takého rýchleho hráča som ešte netrénoval. A možno som takého naživo ani nevidel. Má výborné zrýchlenie. Takto by mal vyzerať ideálny futbalista – vysoký, rýchly, dynamický, má krásnu postavu a vyvinuté svaly. A k tomu má rád futbal i tento klub,“ nadchýnal sa skúsený kouč.

Čavrič je jednoducho „raketa“. Aktuálne aj mimoriadne účinná. Pravda, spočiatku to nebol typický strelec, v Slovane je od roku 2016 a väčšinou nastupoval na krídle. Minulá sezóna však bola akýmsi medzníkom v jeho kariére – nastrieľal v nej viac gólov (24), ako v predošlých piatich ročníkoch dohromady.

V aktuálnom sa mu darí hádam ešte viac. Jeho bilancia je famózna – v desiatich ligových zápasoch dal sedem gólov, v štyroch dueloch Európskej konferenčnej ligy pridal ďalšie štyri.

Francúzsko SR Futbal EKL A Skupina 3. kolo Lille Slovan Čítajte viac Viróza v Slovane, Weiss dve hodiny pred zápasom roka menil zostavu: Keby Čavrič hral vo francúzskej lige, stojí toľko, čo oni

V tom poslednom – vo štvrtok proti Lille – nastúpil sotva na polhodinku. S vírusom v tele. Vyrovnal skóre a opäť predviedol nejeden šprint, ktorý mal doslova atletické parametre.

„Prežíva najkrajšie futbalové obdobie. Toľko gólov v živote nedal. Tuším je to už deviaty zápas po sebe. Dáva dôležité góly proti náročným súperom. Či už v lige alebo v pohároch. Je dominantný a náš najlepší strelec,“ uznanlivo kýval hlavou Weiss.

„Zodpovedá všetkým požiadavkám moderného útočníka. Rýchlosť nenatrénujete. Či máte viac bielych alebo červených vlákien, to je geneticky dané,“ glosoval nedávno Čavriča, ktorého kariéru sprevádzajú rôzne zranenia, aj futbalový expert Ladislav Borbély.

"Tiež som počul som o jeho skvelých číslach. Moderný futbal je o rýchlosti. V akadémii Salzburgu vyhadzujú hráčov, keď nesplnia limit na stovke. V pražskej Slavii uprednostnia rýchlejšieho chlapca pred technickejším.

Dokážu ho naučiť futbalové veci, ale šikovného hráča nezrýchlite, ak to nemá v sebe od prírody," potvrdil pre Športweb aj Erik Jendrišek, bývalý slovenský reprezentant.

Rozlet srbského rýchlika je o to obdivuhodnejší, že má astmu. „Najmä v jeho futbalovom ponímaní, kde je to šprint na šprint,“ priznal vlani na jeseň Weiss.

strelec, slovan, lille, umtiti Čítajte viac Kde tam bol ofsajd, pýtal sa Merčiak. Toto kazí futbal, soptil Zeman. Obral rozhodca Slovan kontroverzne o jedenástku?

Čoskoro Slovák

Čavrič je na Slovensku už pomerne dlho. Dosť na to, aby slovenčinu zvládal ľavou zadnou a tunajšie úrady mu vystavili slovenský pas. Útočník, ktorého kedykoľvek môžete použiť aj na krídle, by sa v národnom tíme zišiel. Futbalové Slovensko má predsa problémy na oboch postoch.

Dvadsaťdeväťročný hráč v minulosti nastúpil aj za srbskú reprezentáciu. Napokon, je majstrom Európy do 19 rokov a zahral si aj na európskom šampionáte „dvadsaťjednotiek“ 2015 a 2017. V áčku Srbska však šancu nikdy nedostal a to ho oprávňuje obliecť si slovenský seniorský dres.

Čavrič spravil, čo bolo treba. Vlani požiadal o slovenské občianstvo a zdá sa, že je už len otázkou času, kedy ho dostane. Podľa zákulisných informácií by to už dlho trvať nemalo.

Zverenci Francesca Calzonu sú iba malý krok od účasti na ME 2024, potvrdiť ju môžu už vo štvrtok doma proti Islandu, do Nemecka by tak mohli cestovať už aj s novou ofenzívnou posilou.

„V momentálnej forme by sa nám náramne hodil,“ prízvukuje Borbély.

Ak si raz Čavrič oblečie najcennejší slovenský dres, ktovie, či pod ním bude mať ešte ten slovanistický. Hoci bratislavský klub mu prirástol k srdcu, je evidentné, že už v najbližšom, januárovom prestupovom okne, sa oňho strhne bitka.

Aleksandar Čavrič. Foto: TASR, Martin Baumann
22. Aleksandar Čavrič Aleksandar Čavrič.

Záujem o zrelého kanoniera bol už pred začiatkom aktuálnej sezóny, jeho prestup do ruského Rubinu Kazaň – nováčika tamojšej ligy – bol na spadnutie. Šepkalo sa o odstupnom milión eur, Čavrič by tam vraj zarobil za tri roky toľko, že do konca života by robil už len to, čo chce.

Údajne v Bratislave odovzdal aj byt, tak blízko bol jeho transfer na východ.

„Dali sme mu prísľub, že keď bude mať niečo lepšie, môže ísť. Samozrejme, život je niekedy aj o financiách a človek sa musí pozerať do budúcnosti. Sľúbili sme mu to. Keď bude spokojný on aj klub, pretože táto organizácia takisto potrebuje nejaký príjem,“ vravel v lete Weiss.

Už rok predtým – keď mu v Slovane vypršal kontrakt – koketoval s Legiou Varšava či Crvenou zvezdou Belehrad. To, čo mu ponúkli doma v Srbsku, sa mu však málilo.

Čavrič zostal a urobil dobre. Pre seba i pre Slovan. On výkonnostne podrástol a belasí zasa dobre zarobili. Hoci v lete z jeho prestupu do Ruska napokon zišlo, už teraz je zrejmé, že slovenský majster neprerobil. Čavričove tohtosezónne góly na európskej scéne priniesli do klubovej pokladnice dovedna už viac, ako núkala Kazaň.

Otázkou zostáva, čo sa bude diať v zime. Čavričova hodnota je podľa portálu Transfermarkt 1,3 milióna eur, pred niečo vyše rokom to bolo 500-tisíc. Tréner Weiss vraví, že ak by hral napríklad v Lille, hovoríme dnes o desiatkach miliónov.

Slovenský ligový rybník je však malý, jeho reputácia nie je vysoká. O gólového Čavriča sa ale o pár mesiacov s najväčšou pravdepodobnosťou strhne bitka. Kluby z arabského polostrova sa údajne hlásili už v lete.

Po jeho jesenných výkonoch akiste opäť niečo prihodia.

Zápas konferenčnej ligy Slovan - Lille v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
V útoku sa nečakane objavil v zostave Dávid...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Aleksandar Čavrič