Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapec z Brooklynu stojí štyrikrát viac ako celý Slovan. Keď mal desať, nevedel, čo je futbalová lopta, poznal len šišku

Nabudení po nádejnom priebehu vo Francúzsku i suverénnych výkonoch v domácej lige. S vedomím, že na svojej strane budú mať plný štadión.

09.11.2023 05:44
Jonathana David Foto:
Jonathana David z Lille.
debata

Na hráčov Slovana dnes čaká najnáročnejšia prekážka v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy. Na jeho fanúšikov zasa futbalový sviatok.

Lille, proti ktorému belasí nastúpia o 21.00 na Tehelnom poli, je suverénne najhviezdnejším tímom v skupine. Pred dvoma týždňami slovenský šampión nešťastne prehral na jeho ihrisku 1:2.

Pohľad na čísla však vraví, že Slovan by mal byť v tomto dvojzápase outsiderom. Veď odhadovaná cena najdrahšieho hráča Lille – útočníka Jonathana Davida – je podľa portálu Transfermarkt 60 miliónov eur.

Aktuálna cenovka futbalistov Slovana je podľa toho istého webu štyrikrát menej – dovedna 15 miliónov. Okrem iného to znamená, že francúzsky tím má v kádri – okrem Davida – ďalších štyroch hráčov, ktorí stoja viac, ako celá zostava z Tehelného poľa.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka musel nútene striedať, Neapol si skomplikoval postup do osemfiále. Benfica dostala za polčas tri góly

David je najväčšou hviezdou Lille a zároveň jeho najväčšou futbalovou story. Narodil sa v newyorskom Brooklyne, vyrastal na Haiti a potom v Kanade, kam jeho rodina emigrovala. Najskôr si rozumel s futbalovou šiškou, až potom s loptou. Od amerického futbalu prešiel k európskemu, až keď mal jedenásť.

„Tréner v Ottawe mi vtedy vravel, že ma nevedie preto, aby som hral v zámorskej MLS, ale v Európe,“ opisoval nedávno svoje začiatky pre portál uefa.com.

Sen sa stal skutočnosťou. David, ktorý pred šiestimi rokmi ešte nehral profesionálny futbal, sa cez Belgicko dostal až do Lille, v premiérovej sezóne vo francúzskom klube dal trinásť gólov a vytvoril kanadský rekord v niektorej z najlepších 5 európskych súťaží.

14. LOSC Lille Čítajte viac Weiss: S emóciou od ľudí sa dá dosiahnuť zázrak. Ktorá televízia bude vysielať súboj s Lille?

Dobrá nálada

Pravda, Slovan nemá v mužstve hviezdy podobného kalibru. Má v ňom však bohaté skúsenosti. Trio Kašia, Kankava, Kucka odohralo veľa podobne dôležitých zápasov, navyše, k dispozícii by mal byť už aj kapitán Vladimír Weiss, ktorý sa po zranení cez víkend v Banskej Bystrici vrátil na ligové trávniky.

Belasí po rozpačitom vstupe do sezóny našli fazónu. Posledných päť zápasov v domácej súťaži pohodlne vyhrali a dostali sa na čelo tabuľky.

Aj v EKL to majú rozbehnuté viac ako dobre. Po troch odohratých dueloch v A-skupine sú druhí za Lille. Prípadný dnešný úspech by ich mohol výrazne priblížiť k jarnej časti európskej súťaže, ktorú si zahrali aj v minulej sezóne.

„Nálada v tíme je veľmi dobrá. V lige víťazíme, sme efektívni a darí sa nám. Je to výborné pre našu sebadôveru pred takýmto veľkým zápasom,“ povedal pre klubový web pravý obranca Cesar Blackman.

Súper Slovana Bratislava v EKL – LOSC Lille Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Futbalisti LOSC Lille vyhrali v rámci Európskej...

„Presne pre takéto zápasy som prišiel do Slovana. Je úžasné hrať pred plným štadiónom. Myslím si, že s fanúšikmi budeme doma ešte silnejší a správne motivovaní. Už sa neviem dočkať,“ naznačil.

Vo forme je však aj Lille, ktoré neprehralo sedem súťažných stretnutí v rade. Naposledy remizovalo s Marseille 0:0 a v tamojšej lige je aktuálne na piatom mieste. Iba päť bodov za hviezdami nabitým Parížom St. Germain.

„Tešíme sa, dáme do toho všetko, aj keď vnímame kvalitu súpera, ktorú ukazuje v Ligue 1. Emócia od fanúšikov nás ženie na hranicu možností, verím, že tak to bude aj tentoraz,“ doplnil tréner Vladimír Weiss st.

Silní Dáni

Trnava v Európskej konferenčnej lige je iný príbeh. Pravda, to všetko aj preto, že v skupine nemá jediného ľahšieho súpera. Dánsky FC Nordsjaelland ním rozhodne nie je. Pred dvoma týždňami s týmto tímom prehrala na domácom štadióne 0:2.

Aj tu sa ukazuje, aký je veľký rozdiel medzi európskymi súťažami a domácou, v ktorej Spartak kráča – napriek nabitému kalendáru – pevnou nohou. Z posledných šiestich duelov vyhral päťkrát. V tabuľke je tretí.

SR Futbal EKL 3. kolo H Skupina TTX Čítajte viac Kto stojí na mojom mieste? Nebude hrať! Kouč Trnavy dostal za postup luxusné žihadlo, pobavil reakciou

Mužstvo odletelo do Dánska včera z Bratislavy. „Máme deväť či desať zranených hráčov. Zostavu dokážem poskladať, akurát v obrane mám problém, tam musím zaimprovizovať,“ priznal v odletovej hale tréner Michal Gašparík.

Hrať sa bude na umelej tráve v mestečku Farum neďaleko Kodane. Nordsjaelland tu pred mesiacom rozobral bulharského majstra Ludogorec Razgrad 7:1.

„Vieme, akí sú doma silní. Určite budú dominovať. Tušíme, čo čakať, pripravovali sme sa na to. Hádam sa nám tam aspoň bod podarí uchmatnúť,“ zamyslel sa obranca Kristián Koštrna.

Spartak má po troch odohratých dueloch v EKL na konte nulu, šanca, že zo skupiny postúpi, je minimálna.

„Postup už ťažko spravíme, ale každého by potešil nejaký bodík. Je to ťažká skupina, teraz nám tam svieti nula, ale čakajú nás ešte tri stretnutia a ja verím, že niečo získame. Toto je náš cieľ. Nikto predsa nebude spokojný s prehrou,“ dodal Gašparík.

Ako zachytili prehru Slovana v Lille fotoreportéri Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Lille pred zápasom so Slovanom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSC Lille #Slovan Braislava