Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žolík Trnavy si musel zobrať tabletky, aby mohol nastúpiť. Má v sebe niečo výnimočné, vraví Gašparík

Po záverečnom hvizde sa rozbehol k hráčom. Od radosti vyskakoval a gestikuloval smerom k fanúšikovskému sektoru hostí. V ňom sa už spievalo a tancovalo. Tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík (41) bol po historickom postupe do Európskej konferenčnej ligy (EKL) v eufórii.

01.09.2023 05:40
Gasparik a Bukata Foto:
Michal Gašparík a Martin Bukata počas predkola EKL proti Dnipru.
debata (9)

Medzi novinárov prišiel vysmiaty a upravený hoci mal podobne ako jeho hráči za sebou vyše 120 náročných mi­nút.

Spartak v nich zdolal ukrajinské Dnipro v Košickej futbalovej aréne 2:1 po predĺžení a premiérovo si zahrá skupinovú fázu EKL.

Aké pocity vo vás momentálne prevládajú?

Bola to obrovská dráma, po ktorej sme si mohli vydýchnuť. Tieto predĺženia máme na „tuti“. Už to trochu poznáme. Je to obrovské víťazstvo, ktoré je porovnateľné s finálovými zápasmi v slovenskom pohári.

Myslím si, že toto je ešte o čosi viac, pretože nás to dostalo do pohárovej Európy. Zviditeľní to Spartak na futbalovej mape a klubu to veľmi pomôže po všetkých stránkach.

Čo bolo v odvete s Dniprom rozhodujúcim faktorom?

Myslím si, že sme hrali v prvom polčase veľmi aktívne. Strelili sme rýchly gól a mali sme ďalšie výborné šance na skórovanie. Nastrelili sme tyčku a niektoré veľké šance sme nedotiahli do konca.

Dnipro malo v prvom polčase asi jedinú strelu z 25 metrov a inak nič iné. Po zmene strán sme chceli na náš výkon nadviazať. Dnipro ale ukázalo svoju kvalitu. Presne to sme aj očakávali. Mali dlhé držanie lopty a dokázali nás hlbšie zatlačiť. Vyústilo to do vlastného gólu, po ktorom sa hra vyrovnala.

Ako veľmi ovplyvnila záver zápasu červená karta na strane ukrajinského tímu?

Po nej sa to preklopilo na našu stranu. Pred začiatkom druhého predĺženia som si zavolal k sebe hráčov a opýtal som sa ich, či to ideme dotiahnuť na penalty alebo ideme hrať na víťazstvo.

8. Albert Rusnák Čítajte viac Strelou takmer roztrhol sieť. Rusnák exportným gólom v závere zariadil výhru pre svoj tím

Všetci sa jednohlasne zhodli, že to ideme rozbaliť a ideme dať víťazný gól. Stiahli sme stopéra a do hry sme poslali ďalšieho útočníka. To sa nám vyplatilo a jeden gól sme tam dotlačili.

Pred zápasom sa hovorilo o tom, že Trnava dostala k dispozícii len 600 lístkov. Napokon ste ale mali v Košiciach domácu atmosféru. Ako ste to vnímali?

Potvrdilo sa, čo som hovoril pred zápasom. Vedel som, že Slováci budeme držať spolu. Ľudia boli perfektní. Bolo z nich cítiť obrovskú energiu. Najviac som to cítil, keď súper vyrovnal. Vtedy tím potreboval impulz. Niečo, od čoho by sme sa dokázali odraziť.

Ľudia boli perfektní. Prekrikovali sa z dvoch strán. Po každom vyhratom súboji ich bolo počuť čoraz viac. Dodávali zápasu skvelú emóciu. Napokon z toho bol krásny happyend.

Posilníte tím pred štartom skupinovej fázy EKL a s akými ambíciami do nej pôjdete?

Bavili sme sa už o tom, že budeme potrebovať vystužiť káder o 3 či 4 posily. Čaká nás liga, domáci pohár a EKL. Ešte netuším s čím do skupinovej fázy pôjdeme. Nad tým som nerozmýšľal. Teraz nám odľahlo a môžeme si tie zápasy do veľkej miery aj užiť. Samozrejme, ide v nich o peniaze, body a o prestíž. Je to pre nás pekný úspech a obzvlášť pre fanúšikov. Veľa ľudí po celom Slovensku nám držalo palce.

partak gól radosť Čítajte viac Historický moment pre slovenský futbal. Trnava postúpila, so Slovanom si zahrá v hlavnej fáze európskeho pohára

Čo pre vás osobne postup do EKL znamená a kam by ste ho zaradili v rámci úspechov?

Je to najväčšie víťazstvo v mojej kariére. S mojimi kolegami sme prišli z dorastu Spartaka. Pred dvoma rokmi sme ešte trénovali mládež. Prvý rok sme vyhrali slovenský pohár a teraz sme dostali Trnavu do pohárovej Európy. Sme tak trochu šťastlivci.

Zápas rozhodol v predĺžení striedajúci žolík Martin Bukata, ktorý je rodákom z Košíc. Čakali ste to od neho?

Zvažovali sme, či ho postavíme od začiatku zápasu, pretože mal zranenie. Nebol stopercentne fit a zdalo sa, že nebude môcť hrať. Nakoniec si dal všetky možné tabletky a mohol nastúpiť. Bol za to odmenený gólom.

On je typický finálový strelec. Asi má v sebe niečo výnimočné. Som za to rád. Mal tu celú rodinu a kamarátov. Bol o aj pre neho veľký večer.

Zápasy Slovana a Trnavy v obrazoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Momentka zo zápasu Slovana v Limassole. Belasí...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Michal Gašparík