Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Limassol sa hrá, ale má aj diery. Weiss vie, že na Aris nesmie ísť harakiri

Odchod v januári 2018 zo zasneženého Ruska na slnečný Cyprus ho prekvapil. Rovnako ako fakt, že na Afroditinom ostrove pôsobí už siedmu sezónu.

30.08.2023 05:40
Michal Ďuriš Foto:
Slovenský reprezentant Michal Ďuriš počas ME 2020.
debata

Zavíta naň aj slovenský majster Slovan Bratislava, ktorého vo štvrtok čaká odveta play off Európskej ligy proti tamojšiemu šampiónovi Arisu Limassol.

„Slovanu držím palce. Postup by bol veľký úspech,“ tvrdí Michal Ďuriš (35), útočník Othellosu Athien.

Na začiatku roka 2018 ste opustili Orenburg a prestúpili do Anorthosisu Famagusta. S akými myšlienkami ste odchádzali?

Orenburg vypadol do druhej ligy. Mal som ešte dva roky platnú zmluvu, ale kvôli obmedzenému počtu legionárov som musel odísť. Ozvala sa Famagusta.

Cyperský futbal nemá na Slovensku veľký kredit, tamojšia liga je aj dnes veľmi podceňovaná. Všimol som si, že tam hrával Jožko Kožlej a tak som mu zavolal.

Čo vám povedal?

Všetko mi len odporučil. Bolo z toho polročné hosťovanie. Vyšlo mi fantasticky a nakoniec ma vykúpili. Som tu už siedmy rok. Sme tu spokojní – ja aj moja rodina. Nie je dôvod meniť. Nič neľutujem. A futbalový život ma naučil, že nič nie je isté.

Čo vás na novej adrese prekvapilo?

Klíma. Prišiel so koncom januára, v Rusku bola tuhá zima a na Cypre slnko a 20 stupňov. Najviac ma dojali fanúšikovia. Prvý zápas bol hneď vypredaný a atmosféra skvelá.

Aká bola kvalita cyperskej ligy v porovnaní s ruskou či predtým českou, ktorú ste hrávali vo Viktorii Plzeň?

Ťažko porovnávať. Česká liga je taktická, ruská fyzická a cyperská hravá. Je tu veľa kvalitných individualít z Brazílie, Portugalska či Afriky, ktorých dopĺňajú domáci hráči.

Marco Djuričin Čítajte viac Vlani behal po doktoroch po prekonaní koronavírusu. Štart hviezdy Trnavy je ohrozený, má problém so srdcom

Čím je cyperská liga takým lákadlom?

Svoje zohráva príjemná klíma a tiež aj ekonomicky silné mužstva. Na Cypre je len futbal, nič viac. Každá rodina niekomu fandí. Keď sa narodí dieťa napríklad fanúšikom Omónie Nikózia, už mu vštepujú základy fandenia svojmu mužstvu. Mentalita Cyperčanov je futbalová.

Je príjemná aj pre legionárov?

Desať mesiacov je slnečno, dva mesiace trochu prší. Pre deti je to fantastické prostredie. Vidím na nich, ako rýchlo sa naučili hovoriť po anglicky, rovnako svižne im to ide aj s gréčtinou. Teším sa, že si tu zvykli. Je to pre nás druhý domov.

Ide gréčtina deťom lepšie ako vám?

Jednoznačne, idú si svoje. (smiech) Akonáhle sa im niekto prihovorí, hneď prepnú do gréčtiny alebo angličtiny. Nasávajú slovíčka ako špongia. Ja som tu siedmy rok, ale stále mám problém.

Keď som bol v Rusku, musel som sa ruštinu učiť, lebo nikto tam nevedel po anglicky. A ak sa niekto aj našiel, tak nechcel rozprávať cudzou rečou. Tu mi stačí angličtina.

Slovan čaká odveta na pôde Arisu Limassol. Odohrali ste proti nemu štyri zápasy a prehrali iba raz…

Áno a myslím, že som dal aj dva góly.

Presne tak. Obľúbený súper?

To neviem, ale rozhodne ťažký.

Andres Romero Čítajte viac DAC opustili opory a vidieť to aj na výsledkoch. Klub má na lane hráča z Južnej Ameriky so slušnou cenovkou

Čím?

Vlani sme s nimi vyhrali a remizovali, majú kvalitných futbalistov, radi hrajú ofenzívne. Aris je historický klub, ale nikdy nemal úspechy.

Do ligy postúpil pred tromi rokmi, kúpil ho bohatý Bielorus a investuje tam. Nedávno otvorili nové tréningové centrum. Nečakali sme, že získajú titul. Už v nováčikovskej sezóne boli štvrtí a išli do európskych pohárov.

Získali titul zaslúžene?

Na prelome roka mali krízu, ale potom ťahali skvelú víťaznú sériu a zvládli to. Je tu šesť tímov, ktoré ho môžu získať. Aris sa stal majstrom zaslúžene.

Sledovali ste prvý duel?

Áno a prekvapilo ma, koľko urobili chýb. Na Tehelnom poli im nevyšiel zápas tak, ako by si predstavovali. Limassol hrá taký hravý futbal, má však aj veľké diery. Slovan z toho ťažil a môže aj v odvete.

Prečo?

Do zápasu vstupuje s náskokom a Aris to doma musí otvoriť ešte viac. Belasí tak budú mať pred sebou ešte otvorenejšie pole.

Spomenuli ste, že Arisu nevyšiel prvý duel ideálne. Môže byť rád, že využil chybu Slovana a znížil na konečných 1:2?

Rozhodne. Bude sa im doma dýchať o čosi ľahšie. I tak však musia vyhrať. Slovan spravil chybu, ale jeho výkon bol výborný. Prvý polčas diktovali tempo hry, mohol vyhrať aj rozdielom triedy. Európa je taká – každá chyba sa trestá.

SR Bratislava šport futbal EL play off 1 Slovan Limassol Čítajte viac Riaditeľ Mariboru prirovnal Toliča k decku, ktoré nemôžete vyhodiť. Odvážny Chorvát dáva zabudnúť na miláčika Slovana

Potešilo vás, že Slovan ukázal ofenzívnejšiu tvár na úkor úpornej defenzívy?

V pohárovej Európe nehráte na krásu. Máte dva zápasy, často ho rozhodne jedna chyba. Lepšia pevná defenzíva ako hrať harakiri a behať hore dole.

Tréner Weiss si to uvedomuje, má na konte množstvo náročných duelov. Som optimista, verím, že Slovan pôjde ďalej. Držím im palce. Ľahké to nebude, ale skupinová fáza Európskej ligy je fantastický úspech pre Slovan i náš futbal.

Zdupľovať by ho mohla Trnava postupom cez SC Dnipro-1 do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy…

Z prvého zápasu som videl len záverečných 30 minút, takže sa mi to ťažko hodnotí. Škoda, že nedokázali využiť dlhú početnú výhodu. Čaká ich však odveta v Košiciach, je to 1:1 a všetko zostáva otvorené. Spartaku držím palce, má kvalitu na to, aby šiel ďalej.

Obracia sa slovenský klubový futbal k lepšiemu?

Mať dva slovenské tímy v skupine európskych pohárov by bola fantázia. Tuším sa nič také ešte nestalo. Je to odmena pre mužstvá za to, ako pracujú.

Pridať by sa mohli aj ďalší, napríklad Dunajská Streda či Žilina. Nie je to jednoduché, chce to postupné kroky. Darí sa aj reprezentácii, ktorá robila dobré meno Slovensku v minulosti a začala solídne aj kvalifikáciu o ME 2024.

Reakcie médií na zápas Slovan vs. Aris Limassol Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
24sport.com - Cyprus
Aris prehral na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Michal Ďuriš