Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Šanca Slovana? 15 precent. Šialená vlhkosť, skorá únava, v zelenom pekle ho čaká, čo dosiaľ nezažil

Napríklad že na zápas na pôde Hapoelu Jeruzalem príde 3 až 5-tisíc fanúšikov z Haify?

Málo, určite ich je viac. Veď Jeruzalem je len dve hodiny autom od Haify a na tribúnach je určite viac fanúšikov Maccabi ako tých z Jeruzalema. Zvyčajne ich býva 10 až 15-tisíc.

Čím by ste vysvetlili túto ohromnú popularitu klubu?

Maccabi Haifa bol dlhé roky spiaci obor. Vždy to bol veľmi populárny klub, ale v posledných desaťročiach sa mu nedarilo podľa predstáv a rozčarovaní z toho boli tak priaznivci, ako aj domáci funkcionári. A čo to zmenilo? Začali spolupracovať so mnou. (smiech)

A naozajstná príčina?

Naozaj ju poznám, pretože sa často pohybujem práve okolo prestupov Maccabi Haifa. Zmenili filozofiu a systém získavania nových posíl. A vedenie klubu to akceptovalo. V súčasnosti má Maccabi jedno z najlepších skautingových oddelení v Izraeli a povedal by som, že aj lepšie než v mnohých kluboch z európskych súťaží. Pracujú tam správni ľudia a kľúčovou postavou je športový riaditeľ Gal Alberman. Všetci zahodili egá a ich jedinou pracovnou náplňou je každým krokom posúvať Maccabi vpred. Systém je dobre nastavený a funguje – to je hlavný dôvod.

APTOPIX Britain England Italy Soccer Mancini Čítajte viac Nečakaný koniec. Talianska reprezentácia hľadá nového trénera

Kedy sa presne začalo s touto zmenou filozofie v Maccabi Haifa?

Nedokážem to asi presne určiť, ale zrejme počas sezóny 2019/20, keď skončili v tabuľke najvyššej súťaže na druhom mieste o šesť bodov za Maccabi Tel Aviv. Predtým mali v Haife športových riaditeľov z Nórska, z Holandska a nevydarené sezóny. Príchod Gala Albermana a jeho spolupráca s trénerom Barako Bakharom a ostatnými zložkami začala prinášať rýchlo ovocie.

V prvom zápase na Tehelnom poli vzbudzoval pozornosť 194 centimetrov vysoký a robustný útočník Frantzdy Pierrot, ktorý strelil v úvodnom súboji prvý gól. Ako sa ho podarilo Haife získať z francúzskeho Guingampu?

Bol som súčasťou izraelskej skupiny manažérov pri uskutočňovaní jeho prestupu. Nechcem zachádzať do detailov, ale pre všetkých to boli veľmi ťažké rokovania. Maccabi a Slovan sú si podobní v tom, že môžu ponúknuť veľmi dobré platové podmienky, ale ani to nemusí hráčov presvedčiť o príchode. Pre mnohých to môže byť jedna z možností prestupu ale určite nie vysnívaná destinácia.

Boaz Goren (vpravo) spolupracoval aj na... Foto: Archív Boaza Gorena
Boaz Goren 2 Boaz Goren (vpravo) spolupracoval aj na príchode švédskeho pravého obrancu Daniela Sundgrena do Maccabi Haifa v júli minulého roka.

Tak to bolo spočiatku aj v prípade Pierrota?

Samozrejme, nie je ľahké presvedčiť profesionálneho futbalistu, aby vymenil pôsobenie vo Francúzsku za Izrael. Ale Haife sa začalo dariť v európskych pohároch a napokon z toho bola až účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Dnes sú všetky strany veľmi spokojné s tým, čo sa na začiatku júla minulého roka uskutočnilo. Frantzdy je úžasný chalan s veľkým talentom a tvrdo pracuje. Odrobí množstvo možno menej viditeľnej, ale dôležitej práce, pre mužstvo.

V prvom zápase 3. predkola vyhral izraelský majster nad Slovanom 2:1. Čo očakávate od odvety a aké postupové šance by ste dali Slovanu?

Slovan by potreboval veľmi špeciálny deň, aby v Haife dosiahol aspoň taký výsledok, ako sa mu podarilo v Bratislave. A je to z viacerých dôvodov: vlhkosť vzduchu je špecifická a špeciálne na štadióne Sammyho Hofera je šialená. Pre žiadny klub nie je ľahké prísť do Haify a hrať to, na čo je zvyknutý. Futbalisti súpera sú zväčša omnoho skôr unavení, ako domáci. Každý deň tu máme 35 stupňov Celzia a panujú naozaj extrémne podmienky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #ŠK Slovan Bratislava #Maccabi haifa #izraelský futbalisti