Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanca Slovana? 15 precent. Šialená vlhkosť, skorá únava, v zelenom pekle ho čaká, čo dosiaľ nezažil

Veľké úspechy dosahujú mládežnícke výbere Izraela, no jeho top hráčov v najlepších súťažiach neuvidíte. Aj to prezradil v rozhovore pre Športweb popredný izraelský futbalový manažér Boaz Goren, ktorého sme oslovili najmú v súvislosti s utorňajším odvetným zápasom 3. predkola Ligy majstrov, Maccabi Haifa - Slovan Bratislava.

14.08.2023 05:44
Boaz Goren 1 Foto:
Boaz Goren (vpravo) tvrdí, že zmena filozofie klubu a správny výber posíl pozdvihli kvalitu mužstva na európsku úroveň.
debata (2)

Futbal v Izraeli v posledných rokoch rastie. Čím to je, že vaše reprezentácie a kluby dosahujú omnoho lepšie výsledky ako povedzme pred desiatimi rokmi?

Myslím si, že kluby sú viac-menej stále rovnaké. V poslednom období však zasiahli náš futbal pozitívne vlny. Majstrovi krajiny veľmi pomohli nedávne zmeny systému predkôl v európskych pohároch, vďaka ktorým majú víťazi súťaží z menších krajín väčšiu šancu dostať sa do skupinovej fázy niektorého z pohárov.

V čom konkrétne je najviditeľnejší fakt, že Maccabi Haifa v minulej sezóne hral v skupinovej fáze Ligy majstrov?

Nielen pre Maccabi Haifa, ale aj pre iné špičkové izraelské kluby to zvyšuje atraktivitu pre zahraničných hráčov a tí sú ochotní prísť za dostupné peniaze do Izraela. Je to jedna zo spomínaných pozitívnych vĺn, ktorými aktuálne izraelský futbal prechádza.

A aké sú tie ďalšie?

Vec, ktorá sa nedá prehliadnuť, sú úspechy našich mládežníckych reprezentácií. Národný tím do 19 rokov skončil na majstrovstvách Európy druhý, na MS do 20 rokov získala reprezentácia bronz a napokon tá do 21 rokov skončila na ME na štvrtom mieste. Navyše seniorskému tímu sa podarilo vyhrať skupinu v Lige národov a postúpil do elitnej kategórie. Stále však máme problém s tým, aby sa mladé talenty dokázali presadiť v seniorskom futbale. Dlho zostávajú doma v tých istých klubov a u nás sa len ťažko prestupuje medzi klubmi.

Boaz Goren patrí k popredným izraelským... Foto: Archív Boaza Gorena
Boaz Goren 3 Boaz Goren patrí k popredným izraelským futbalovým manažérom.

Zmení sa to príchodom veľmi dobrej generácie mladých hráčov?

Táto generácia bude mať menej obáv z neznámeho prostredia v cudzine. Budú mať veľmi dobré možnosti na výhodné zmluvy po tom, čo predvádzali na šampionátoch. Dnes máme veľmi málo mladých futbalistov v top zahraničných súťažiach.

A prečo ich nie je viac?

Mladé talenty tu majú dva problémy. Prvý je, že izraelský pas sa ani náhodou nevyrovná tomu európskemu, čo pri prestupoch spôsobuje problém. Navyše z krajiny nemôžu odísť pred dovŕšením osemnásteho roku.

A ten druhý?

Ak už má futbalista 18 rokov, musí narukovať do armády, na tri roky – čiže reálne až ako dvadsaťjedenročný môže naplno začať s profesionálnou kariérou a odísť do cudziny. A práve vek medzi 18. a 21. rokom patrí medzi kľúčové pre vývoj hráča. Európsky klub radšej podpíše mladšieho Afričana, ktorý je navyše aj lacnejší. Sú to pravidlá, s ktorými veľa neurobíme a musíme sa im prispôsobiť. Výhodná ponuka z veľkoklubu pre mladíka síce môže úrady či armádu trochu obmäkčiť, ale izraelský pas bude stále rovnaký.

Vladimír Weiss Čítajte viac Veľká rana pre Slovan. Na odvetu do Haify neodletel Weiss, Kitka vysvetlil dôvod

Historicky najúspešnejšie a najpopulárnejšie kluby sú Maccabi Haifa, Maccabi Tel Aviv a Hapoel Tel Aviv. Čo viete povedať o ich rivalite?

Musím vás opraviť. Hapoel Tel Aviv teraz nepatrí medzi silnú trojku, je tam Hapoel Beer Sheva. Ale k tej rivalite: V posledných rokoch Maccabi Haifa výrazne odskočila od najväčších konkurentov čo potvrdzuje aj zisk troch majstrovských titulov za sebou. Každý domáci zápas je pre fanúšikov Haify obrovský festival a takmer každý duel je vypredaný. Tribúny štadióna sa zmenia na zelené more, veď v utorok večer to uvidíte na vlastné oči. A ohromná podpora sprevádza aj zápasy vonku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #ŠK Slovan Bratislava #Maccabi haifa #izraelský futbalisti