Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vylúčenie z pohárovej Európy a desaťmiliónová pokuta. UEFA trestala Juventus

Európska futbalová únia (UEFA) vylúčila Juventus Turín z Európskej konferenčnej ligy 2023/2024. Zároveň mu udelila pokutu 10 miliónov eur.

28.07.2023 20:11
Juventus, AC Miláno Foto: ,
Momentka z prípravného zápasu Juventustu s AC Miláno v Kalifornii. Turínčania uspeli v rozstrele.
debata

Taliansky klub dostal trest za finančné nezrovnalosti pri prestupoch a v účtovníctve, informovala agentúra AP.

Podľa portálu Football Italia je takýto scenár pre „starú dámu“ najpriaznivejší, keďže jej hrozil oveľa vyšší trest.

Talianske médiá už pred tromi týždňami informovali, že vedenie Juventusu s UEFA spolupracuje pri vyšetrovaní a súhlasilo so sankciami.

Kylian Mbappé, Marquinhos, Vitor Machado Ferreira Čítajte aj Dusno v Škriniarovom tíme. Zbavia sa parížski šéfovia kapitána? Poslednou kvapkou môžu byť jeho komentáre o Mbappém

Pokuta sa môže vyšplhať až na 20 miliónov eur, ak klub nesplní pravidlá finančnej fair play v nasledujúcich troch rokoch.

"Juventus porušil predpisy UEFA a nenaplnil podmienky dohody podpísanej v auguste 2022. UEFA preto rozhodla o jeho vylúčení z európskych pohárových súťaží pre sezónu 2023/2024.

Okrem toho musí zaplatiť pokutu 20 miliónov eur. Z toho čiastka vo výške 10 miliónov je podmienečná, klub ju uhradí za podmienky, že jeho ročné finančné výkazy za roky 2023, 2024 a 2025 nebudú v súlade s licenčnými a finančnými požiadavkami UEFA," uvádza sa v stanovisku únie.

Spartak Trnava Čítajte aj Nelichotivá slovenská futbalová matematika. Jedna trnavská lastovička leto nerobí, po žilinskom strete s realitou môže prísť výpredaj

Zatiaľ nie je známe, či miestenku v EKL namiesto Juventusu dostane Fiorentina, ôsmy tím minulej sezóny Serie A.

Talianska futbalová federácia (FIGC) už v máji rozhodla o odobratí desiatich bodov Juventusu, ktorý tak klesol z 2. na 7. miesto tabuľky.

Finančný prokurátor predtým uznal turínsky klub vinným z viacerých finančných priestupkov, ktoré mu ušetrili zhruba 90 miliónov eur na platoch hráčov.

photo2023-07-2620-17-42-830x0 Čítajte aj Choreo s tankom: Nech sa armáda vráti do Kosova, odkázali Srbi. Crvena zvezda potom zničila Fiorentinu

Najvyšší taliansky športový súd však v apríli zrušil Juventusu trest a prípad poslal späť odvolaciemu orgánu FIGC. Na jar klubu hrozilo, že príde o ďalšie body, po dohode s FIGC však uhradil pokutu vo výške 718-tisíc eur.

UEFA medzitým viedla vlastné vyšetrovanie finančných machinácií. Začiatkom sezóny udelila „Juve“ pokutu vo výške 3,5 milióna eur za porušenie finančnej fair play.

Krásne partnerky hviezdnych svetových futbalistov Fotogaléria - 61 fotiek Všetky fotky
Medzi najslávnejšie futbalové páry sme zaradili...
debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #UEFA