Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruské pokusy o prevrat by vraj mohli režírovať aj Srbi. Šeriff privíta Partizan bez divákov

Úvodný zápas play off Európskej konferenčnej ligy 2022/2023 medzi futbalistami moldavského Šeriffu Tiraspoľ a srbského Partizanu Belehrad sa vo štvrtok uskutoční pred prázdnymi tribúnami.

15.02.2023 12:20
Serbia Soccer Foto: ,
Fanúšikovia Partizanu Belehrad na archívnej snímke.
debata (9)

Európska futbalová únia (UEFA) oznámila, že sa tak udeje po rozhodnutí miestnych úradov pre obavy z údajných ruských pokusov o zvrhnutie moldavskej vlády.

Tamojšia prezidentka Maia Sandu v pondelok vyhlásila, že Rusko plánuje v Moldavsku štátny prevrat, ktorý zahŕňa útoky na vládne budovy a branie rukojemníkov.

Moskva má podľa nej v pláne vynútiť si zmenu moci v Moldavsku „násilnými akciami maskovanými ako protesty takzvanej opozície“, pričom do týchto aktivít chce Rusko zapojiť aj cudzincov najatých na vykonávanie podvratných akcií.

FC Minaj Čítajte aj Škandál v Turecku, verzií je viacero. Ukrajinskí futbalisti v hoteli zmlátili ruských hráčov

Tie by mohli „režírovať“ štátni príslušníci Ruska, Bieloruska, Srbska a Čiernej Hory.

Moldavsko, niekdajšia sovietska republika s približne 2,6 miliónmi obyvateľov, sa snaží vybudovať pevnejšie vzťahy s Európskou úniou, odkedy Rusko pred rokom napadlo Ukrajinu.

Srbsko je tradičný politický spojenec Ruska, čo sa mohlo tiež podpísať pod rozhodnutie moldavských úradov, keďže sa očakávalo, že do krajiny na zápas v Kišiňove pricestujú stovky fanúšikov Partizanu Belehrad.

Oleg Matycin Čítajte aj Diktovanie podmienok? Absolútne neprijateľné! Rusi reagujú na výzvu Ukrajiny

Samotný klub FC Šeriff sídli v Podnestersku a odkedy vypukla vojna na Ukrajine, musí svoje zápasy hrať mimo Tiraspoľu, ktorý leží asi 90 kilometrov od ukrajinskej Odesy. Tá už bola v doterajšom priebehu vojny viackrát terčom ruských raketových útokov.

Podnestersko je separatistický región Moldavska, ktorý ekonomicky, politicky i vojensky podporuje Rusko. Medzinárodne neuznané Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska po rozpade ZSSR na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych.

Výzvy Kišiňova na odchod ruských vojakov Moskva odmieta s tým, že „mierové jednotky“ chránia ruskú menšinu a zostanú v regióne až do vyriešenia nezhôd.

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Šeriff Tiraspoľ #Partizan Belehrad