Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdinu Sevilly vychoval mestský rival Benficy

V pohárovej Európe nemali vôbec štartovať. Napokon sa tešia zo zisku jednej z trofejí. Futbalisti FC Sevilla skončili v lanskom ročníku španielskej ligy na deviatom mieste.

15.05.2014 16:36
Beto, FC Sevilla Foto: ,
Betov perfektný zákrok v penaltovom rozstrele.
debata

K miestenke do Ligy majstrov mali poriadne ďaleko, od postupu do Európskej ligy ich delili tri body. V európskom pohári číslo dva si však predsa len zahrali. Európska futbalová únia (UEFA) totiž vyradila pre finančné problémy zo súťaže Malagu i Rayo Vallecano a dala šancu Sevillčanom – v predkole. Z neho dokráčali až k trofeji pre šampióna.

Nevšednú radosť z jej zisku prežili zverenci Unaia Emeryho v stredu – len polhodinu pred polnocou. Vo turínskom finále si poradili s favorizovanou Benficou Lisabon, ktorej vzdorovali 120 minút a po bezgólovej remíze doviedli zápas k jedenástkovému rozstrelu. V ňom si španielsky zástupca zachoval pevnejšie nervy a zvíťazil 4:2.

„Nesmierne si tento triumf užívam. Viedla k nemu nesmierne dlhá cesta, veď prvý zápas 3. predkola sme odohrali už začiatkom augusta,“ vravel novinárom Emery, ktorý sa v 42 rokoch dočkal prvej veľkej trofeje. Mimochodom, v úlohe kouča pôsobí už od svojich 33 rokov, keď si zranil koleno a musel ukončiť hráčsku kariéru.

Bývalý kouč Valencie či Spartaka Moskva vďačí za finálový úspech najmä brankárovi Betovi. Len o desať rokov mladší Portugalčan sa vyznamenal v riadnom hracom čase niekoľkými výbornými zákrokmi a zneškodnil aj dva pokusy hráčov Benficy v rozstrele (Rodrigovi a Cardozovi, ktorý bol v posledných šiestich sezónach najlepším strelcom Benficy). „Musíme sa mu všetci poďakovať, neuveriteľne nás podržal,“ chválil svojho hrdinu Emery.

Zaujímavosťou je, že Beto vyrastal v klube mestského rivala Benficy – v Sportingu. Tri roky chytal aj za konkurenčné Porto, ktorému pomohol v sezóne 2010/2011 k zisku majstrovského titulu, triumfu v domácom pohári i Európskej lige. Teraz si rovnaký úspech zopakoval. „Som nesmierne šťastný, so spoluhráčmi sme sa naveky zapísali do histórie klubu,“ vravel pre uefa.com Beto.

Vďaka nemu sa Sevilla zaradila do elitnej skupiny klubov, ktoré vyhrali Európsku ligu (alebo Pohár UEFA) trikrát. Okrem španielskeho klubu, ktorý triumfoval aj v rokoch 2006 a 2007, zaznamenali po tri víťazstvá aj FC Liverpool, Inter Miláno a Juventus Turín.

Naopak, portugalský šampión sa nedočkal víťazstva v európskom pohári ani po 52 rokoch. Stále tak nad Benficou visí kliatba maďarského trénera Bélu Guttmana, ktorý po víťazstve v Európskom pohári majstrov 1962 a následnom nedobrovoľnom odchode z klubu vyhlásil, že najbližších sto rokov žiadnu európsku trofej nezíska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #benfica lisabon #FC Sevilla