Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nastúpia Vittek a Mintál už proti Benfike?

Vo štvrtok a v jednom prípade v reálnom čase až začiatkom piatka bude známy zoznam osemfinalistov futbalového Pohára UEFA. V bojoch o postup medzi najlepších šestnásť by sa mohla na trávnikoch objaviť osmička Slovákov z desiatich figurujúcich v kádroch.

20.02.2008 13:37
debata

Tomáš Hubočan, ktorý podľa Čempionat.ru ešte nebude hrať, nahradil stopéra Martina Škrtela (prestup do FC Liverpool) v Zenite Petrohrad disponujúcom aj brankárom Kamilom Čontofalským a najmä solídnou východiskovou pozíciou pred duelom s Atléticom Madrid – náskokom 1:0 z Petrovského štadióna.

„Dosť sme sa zaoberali protiútokmi, to však neznamená, že sa hodláme stiahnuť do obrany,“ povedal pre 7TV holandský tréner úradujúceho ruského majstra Dick Advocaat.

Slavia Praha, v ktorej kádri je dlhodobý rekonvalescent Dušan Švento (na Pyrenejský polostrov neodcestoval), okrem Milana Ivanu už môže rátať aj s naposledy „vykartičkovaným“ Matejom Krajčíkom, menej však s prienikom ďalej cez londýnsky Tottenham Hotspur po prehre 1:2 zo Štadióna Evžena Rošického.

„Zošívaným“ stále chýba Vladimír Šmicer (problémy s chrbticou) a najnovšie aj Zdeněk Šenkeřík (slabiny). „Musíme nadviazať na výkon z pražského druhého polčasu. Ten z prvého by nám určite nestačil,“ uznal pre oficiálnu internetovú stránku klubu brankár Martin Vaniak.

Skepsa na základe výsledku úvodného súperenia sa týka aj iného mužstva, ktoré „zostúpilo“ zo skupinovej fázy Ligy majstrov: Rosenborg Trondheim s Marekom Saparom, ktorý by podľa RBK.no mal hrať pod vysunutým hrotom Ysouffom Koném, totiž na severskom Lerkendale podľahol AC Fiorentina 0:1.

Bayer Leverkusen Vratislava Greška by mohol ťažiť z bezgólovej remízy dosiahnutej na horúcej pôde Galatasarayu Istanbul. Štart zakončovateľa Zoltána Harsányiho za A-tím Boltonu v Madride proti Atléticu („The Trotters“ pred svojím publikom zvíťazili 1:0) je pri jeho postupnom získavaní skúseností značne nepravdepodobný.

V nemeckej najvyššej súťaži nečakane o záchranu bojujúci úradujúci držiteľ DFB-Pokalu 1. FC Norimberg by proti Benfice Lisabon pri pokuse o zmazanie manka 0:1 teoreticky opäť mohol rátať so službami Mareka Mintála i Róberta Vitteka. Podľa denníka Nürnberger Zeitung sa Mintál, ktorý na Pyrenejskom polostrove chýbal pre presilenie vnútorného väzu ľavého kolena, po rehabilitačných cvičeniach pod dohľadom fyzioterapeuta Andreasa Becka už pripojil k tímu vedenému novým koučom Thomasom Von Heesenom.

O štarte Vitteka by viac mal napovedať stredajší zdravotný test. NZ to vidí na eventualitu aspoň krátkeho nasadenia. „Bavori“ pritom na európskej scéne v domácom prostredí víťazia naozaj sporadicky: v skupinovej časti proti holandskému Alkmaaru dosiahli svoj prvý takýto úspech od roku 1963. V sezóne 1961/1962 vo štvrťfinále vtedajšieho Pohára víťazov pohárov išiel portugalský tím cez Norimberg s celkovým skóre 7:3.

Za takmer isté sa dajú označiť postupy Olympique Marseille, Werderu Brémy, Hamburgeru SV a FC Everton. Bayern Mníchov má pred sebou papierový povinný cvik po remíze 2:2 v Aberdeene. Škóti vyrukujú bez zdravotne indisponovaného dôležitého kvarteta: obrancu Richarda Byrna, stredopoliarov Jackieho McNamaru a Dereka Younga a útočníka Jamesa Smitha. Z ďalších stretnutí sľubuje zaujímavé rozuzlenie súboj Girondins Bordeaux – Anderlecht Brusel (po vstupnej polovici 1:2).

Zastúpených je ešte 16 krajín, z nich 10 aspoň dvojnásobne. Kvantitatívne sú po Nemecku na tom najlepšie s troma účastníkmi Anglicko, Portugalsko a Španielsko. Po dva tímy reprezentujú Francúzsko, Grécko, Nórsko, Rusko, Škótsko a Švajčiarsko. Na osamoteného delegáta upínajú svoju nádej Belgicko, Česko, Holandsko, Švédsko, Taliansko a Turecko.

Zaujímavosťou je, že pokračujú všetky tri kluby, ktoré sa tento rok postarali o vyradenie slovenských aktérov z LM či Pohára UEFA – Slavia Praha (MŠK Žilina), Panathinaikos Atény (FC Artmedia Bratislava) i Zenit Petrohrad (FC ViOn Zlaté Moravce).

Program štvrtkových odvetných stretnutí šestnásťfinále Pohára UEFA

  • 17.00 h: Hamburger SV (Nem.) – FC Zürich (Švajč.) – prvý zápas: 3:1, rozhoduje: Kristinn Jakobsson (Isl.)
  • 17.00 h: Bayer Leverkusen (Nem.) – Galatasaray Istanbul (Tur.) – prvý zápas: 0:0, rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)
  • 17.30 h: Spartak Moskva (Rus.) – Olympique Marseille (Fr.) – prvý zápas: 0:3, rozhoduje: Thomas Einwaller (Rak.)
  • 18.00 h: Panathinaikos Atény (Gréc.) – Glasgow Rangers (Škót.) – prvý zápas: 0:0, rozhoduje: Felix Brych (Nem.)
  • 18.45 h: Bayern Mníchov (Nem.) – FC Aberdeen (Škót.) – prvý zápas: 2:2, rozhoduje: Robert Malek (Poľ.)
  • 20.45 h: AC Fiorentina (Tal.) – Rosenborg Trondheim (Nór.) – prvý zápas: 1:0, rozhoduje: Darko Čeferin (Slovin.)
  • 20.45 h: Tottenham Hotspur (Angl.) – Slavia Praha (ČR) – prvý zápas: 2:1, rozhoduje: Jonas Eriksson (Švéd.)
  • 20.45 h: Atlético Madrid (Šp.) – Bolton Wanderers (Angl.) – prvý zápas: 0:1, rozhoduje: Jacek Granat (Poľ.)
  • 20.45 h: FC Villarreal (Šp.) – Zenit Petrohrad (Rus.) – prvý zápas: 0:1, rozhoduje: Stefan Messner (Rak.)
  • 20.45 h: Getafe CF (Šp.) – AEK Atény (Gréc.) – prvý zápas: 1:1, rozhoduje: Martin Atkinson (Angl.)
  • 20.45 h: Helsingborgs IF (Švéd.) – PSV Eindhoven (Hol.) – prvý zápas: 0:2, rozhoduje: Zsolt Szabó (Maď.)
  • 20.45 h: Girondins Bordeaux (Fr.) – Anderlecht Brusel (Belg.) – prvý zápas: 1:2, rozhoduje: Selcuk Dereli (Tur.)
  • 21.00 h: FC Bazilej (Švajč.) – Sporting Lisabon (Portug.) – prvý zápas: 0:2, rozhoduje: Tommy Skjerven (Nór.)
  • 21.00 h: FC Everton (Angl.) – SK Brann Bergen (Nór.) – prvý zápas: 2:0, rozhoduje: Nikolaj Ivanov (Rus.)
  • 21.00 h: 1. FC Norimberg (Nem.) – Benfica Lisabon (Portug.) – prvý zápas: 0:1, rozhoduje: Ivan Bebek (Chorv.)
  • 22.30 h: Sporting Braga (Portug.) – Werder Brémy (Nem.) – prvý zápas: 0:3, rozhoduje: Serge Gumienny (Belg.), pozorovateľ rozhodcov: Jozef Marko (SR)

Žreb osemfinále:
postupujúci z dvojice Anderlecht Brusel/Girondins Bordeaux – postupujúci z dvojice FC Aberdeen/Bayern Mníchov
Glasgow Rangers/Panat­hinaikos Atény – Werder Brémy/Sporting Braga
Bolton Wanderers/Atlético Madrid – Sporting Lisabon/FC Bazilej
Galatasaray Istanbul/Bayer Leverkusen – FC Zürich/Hamburger SV
AEK Atény/Getafe CF – Benfica Lisabon/1. FC Norimberg
Rosenborg Trondheim/AC Fiorentina – SK Brann Bergen/FC Everton
Slavia Praha/Tottenham Hotspur – PSV Eindhoven/Hel­singborgs IF
Olympique Marseille/Spartak Moskva – Zenit Petrohrad/FC Villarreal

debata chyba