Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neznášala novinárov, na Slovensku zažila šialené veci. Gutová vyhodila kouča a leští ďalšiu veľkú guľu

Si nízka, vôbec nie pevná, medzi elitou nemáš šancu. S takou peknou tváričkou by si skôr mohla uvažovať nad kariérou fotomodelky.

26.03.2024 17:06
Gutová Foto:
Lara Gutová-Behramiová a jej glóbusy za sezónu 2023/2024.
debata

Hoci roky plynú a trofeje na jej konte pribúdajú, Lara Gutová-Behramiová doteraz počúva názory, ktoré ju podceňujú.

Švajčiarska lyžiarka nad nimi len mávne rukou a so širokým úsmevom vám povie, aby ste sa pozreli na jej resumé, ktoré sa po uplynulom víkende rozrástlo o ďalšie úspechy.

Osem rokov po tom, ako rodáčka z mestečka Sorengo získala premiérový veľký krištáľový glóbus, ovládla celkovú klasifikáciu Svetového pohára druhýkrát v kariére. K tomu pridala malé glóbusy za obrovský slalom i super G a stala sa najúspešnejšou pretekárkou ročníka.

Petra Vlhová, Goralský klobúčik Čítajte viac Na tvári Vlhovej sa objavili aj slzy dojatia. Lyžiarka chcela glóbus, dostala klobúk a spôsobila ošiaľ

„Lara je náš poklad. Veríme, že vydarená sezóna ju povzbudila, aby s nami ešte niekoľko rokov zostala. Mladé pretekárky sa od nej môžu veľa naučiť,“ vraví Hans Flatscher, šéf alpských disciplín vo Švajčiarskej lyžiarskej federácii.

Rodinná záležitosť

Gutová-Behramiová, Mikaela Shiffrinová, Petra Vlhová. Tri najlepšie lyžiarky uplynulej dekády sú osobnostne odlišné, ale minimálne jednu vec majú spoločnú.

Ani jedna z nich by nepatrila medzi top hviezdy bieleho cirkusu bez toho, aby ich kariéry, minimálne v začiatkoch, neriadili rodičia. Malá Lara nebola výnimkou.

Prvé lyže dostala od maminej sestry, keď oslavovala rok. Jej otec Pauli ju na ne postavil ešte skôr, ako vedela chodiť. Mama Gabriella sa zase starala o organizovanie ciest na preteky, rokovala so sponzormi a dožadovala sa u kompetentných na zväze, aby jej dcére poskytli väčšiu podporu.

„Bez rodičov by som nič nedokázala. Naučili ma, ako milovať život. Nikdy nemali problém s tým, že sme museli veľa cestovať. Veľa kvôli mne obetovali, som im za to veľmi vďačná,“ priznáva nevysoká lyžiarka (160 cm).

Shiffrin Brignone Čítajte viac Ostrý atak talianskej súperky smerom k Shiffrinovej: Nebojovala, vopred to vzdala. Keď sa mala ukázať, vyhovárala sa

Súťažné lyžovanie zbožňovala odjakživa, čo však nedá povedať o veciach, ktoré sú s ním spojené. Vyrušoval ju záujem médií, nerada chodila na sponzorské akcie.

„Mala som 16 rokov, keď som vstúpila medzi profesionálky. Chcela som len lyžovať a nie baviť sa s novinármi. Neznášala som rozhovory. Mala som pocit, že médiá ma obrali o slobodu,“ spomína.

Život s futbalistom

Pomohli jej skúsenejšie krajanky, ktorej vychádzajúcej hviezdičke vysvetlili, že mediálny záujem je súčasťou profesie. Postupom času to pochopila aj čoraz populárnejšia tínedžerka.

Čas plynie a o mesiac 33-ročná veteránka sa nad podobnými zážitkami teraz už len pousmeje. Z mladej lyžiarky je skúsená pretekárka, ktorá čerpá energiu aj zo spokojného rodinného života.

Pred šiestimi rokmi sa vydala za bývalého švajčiarskeho futbalového reprezentanta Valona Behramiho a manželský život si nevie vynachváliť.

„Niekedy som tvrdohlavá, ale Valon mi vždy poskytne iný pohľad na vec, ktorý ma prinúti situáciu zvážiť a rozhodnúť sa bez emócií. Je mojou oporou,“ opisuje spoločné nažívanie s rodákom zo srbskej Mitrovice.

Lyžiarska suverénka sezóny Gutová-Behramiová Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Bola veľkým talentom, zranenia a popularita ju...

Zranenia rivaliek

V uplynulej sezóne, ktorá sa skončila počas víkendu finálovými pretekmi v Saalbachu, podávala suverénne najkonzistentnejšie výkony. Zatiaľ čo jej súperky sa hnali od jednej disciplíny k druhej, Gutová-Behramiová sa pevne držala svojho plánu.

„Niektoré dievčatá zabúdajú, že menej je niekedy viac. Lyžovanie nie je len o súťažení, dôležitý je oddych i regenerácia. Ak sa tieto veci zanedbajú, môžu prísť zranenia,“ reagovala smerom k mladším kolegyniam.

Aj zdravotné komplikácie rivaliek napokon prispeli k tomu, že odjazdila najúspešnejšiu sezónu v kariére.

Pre Vlhovú sa sezóna skončila už v januári, Shiffrinová sa síce po mesačnej pauze vrátila, ale celkový triumf Švajčiarky už nedokázala ohroziť.

„Veľmi náročná sezóna. Nielen po fyzickej, ale najmä po mentálnej stránke. Podmienky na niektorých pretekoch boli doslova šialené,“ priznala.

Lara Gutová-Behramiová získala piaty malý... Foto: Profimedia
Lara Gutová-Behramiová Lara Gutová-Behramiová získala piaty malý glóbus za super G v kariére, čo sa jej podarilo ako prvej lyžiarke v histórii.

Na mysli mala aj podujatie v Jasnej, kde zmena počasia spôsobila, že trať obrovského slalomu pripomínala korčuliarske klzisko.

„Na Slovensku sme videli bláznivé rozdiely. Jediné pozitívum je, že domov odchádzam zdravá a v jednom kuse,“ vydýchla si po pretekoch, v ktorých obsadila šiestu priečku s málo vídanou stratou takmer piatich sekúnd.

Nebola by to však „tá pravá“ Lara, ak by odjazdila sezónu bez kontroverzie.

V závere ročníka vyhodila trénera Aleja Hervasa, ktorý nechcel od nej odísť, ale prejavil záujem trénovať aj mužskú reprezentáciu. U Gutovej-Behramiovej sa mu nedostalo pochopenia. „Profesionálna spolupráca vyžaduje vzájomnú dôveru a lojalitu,“ vyjadrila sa.

Rázne rozhodnutie sa jej napokon mierne vypomstilo, keď v posledných pretekoch sezóny tesne prišla o šancu na zisk malého glóbusu za zjazd. Švajčiarska hviezda však nič neľutuje.

„Som spokojná s tým, čo mám. Ďalší malý glóbus by nezmenil nič na tom, že mám za sebou takmer ideálnu sezónu. Teraz sa už teším na dovolenku,“ usmievala sa v Saalbachu.

Odmeny svetových lyžiarok v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich lyžiarok, ktoré...
debata chyba
Viac na túto tému: #svetový pohár #alpské lyžovanie #Lara Gutová-Behramiová