Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyčkávacia taktika pri rozhodnutí o hráčoch z KHL. Verejnosť nerozumie Šatanovi a spol.

O mesiac nastúpia hokejisti Slovenska na svoj úvodný zápas na májových MS v Česku. Dnes a zajtra ich čaká prvý súper, proti ktorému odštartujú záverečný blok prípravy na vrchol sezóny.

11.04.2024 11:35 , aktualizované: 12:50
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko spoločné fotenie Foto:
Miroslav Šatan a slovenskí hokejoví reprezentanti po spoločnom tímovom fotení na MS 2023.
debata (14)

Výber Craiga Ramsayho si v Humennom dvakrát zmeria sily so Švajčiarskom, kapitánom v prvom dueli bude obranca Michal Ivan.

Helvéti sa predstavia na hornom Zemplíne s tým najlepším, čo majú aktuálne k dispozícii vrátane nestarnúceho veterána Andresa Ambühla, ktorého čaká jubilejný 20. šampionát v kariére.

kosice - adler - kopia  10 Čítajte viac Zápas Slovensko - Švajčiarsko sme sledovali ONLINE

„Mal by hrať aj ,nesmrteľný“ Ambühl, ktorý pridá ďalší štadión do zbierky. Švajčiari budú nebezpeční, rýchli a dôrazní. Na to sa musíme pripraviť. Chceme im vnútiť našu hru a byť úspešní," vraví Ramsayho asistent Peter Frühauf.

Švajčiari s čiernou sériou

Pre tradičných rivalov dnes pôjde o 77. vzájomný zápas, čím sa Švajčiari stanú najčastejším súperom Slovenska od rozdelenia federácie (76 duelov odohrali Slováci aj s Nemeckom).

V bránke domáceho tímu by mal stáť Samuel Hlavaj, ktorý bude čeliť aj najväčšej hviezde hosťujúceho mužstva, druhému najproduktívnej­šiemu hráčovi základnej časti švajčiarskej National League Calvinovi Thürkaufovi.

„Nebude to len o ňom, súper má v tíme viacero kvalitných hráčov. Počas pôsobenia v Lausanne som mal možnosť ich častejšie sledovať, preto viem, že mužstvo Švajčiarska má veľkú silu,“ tvrdí Róbert Petrovický, ďalší z Ramsayho asistentov.

MS 2023, Miroslav Šatan Čítajte viac Hokejisti z KHL sa stali naivnými bábkami režimu, nedovoľte im hrať. Šatan dostal otvorený list od europoslancov

Hostia nastúpia v Humennom s jasným cieľom – prerušiť čiernu sériu, ktorú ťahajú od vlaňajších MS. V aktuálnej sezóne prehrali všetkých deväť prípravných zápasov. Slováci sa pokúsia, aby táto šnúra pokračovala.

„Nechceme nič podceniť. Potrebujeme sa zžiť so systémom, ktorý chce od nás tréner. Každý z nás bude hrať naplno, šanca zahrať si na šampionáte v Česku je pre nás všetkých veľká motivácia,“ vraví skúsený obranca Mário Grman.

Netrpezliví fanúšikovia

Stále nepadlo rozhodnutie, či sa Slováci na šampionáte predstavia aj s hráčmi z ruskej KHL. Hokejová verejnosť už začína byť v tejto otázke netrpezlivá. Viacerí fanúšikovia vyčítajú šéfovi slovenského hokeja Miroslavovi Šatanovi, že verdikt zbytočne odkladá.

Na čo, respektíve na koho vlastne generálny manažér reprezentácie čaká? Play off KHL smeruje do finále, v boji o Gagarinov pohár zostal zo Slovákov už len Martin Gernát z Lokomotivu Jaroslavľ. Ofenzívny zadák má výbornú formu, s bilanciou 5+4 patrí medzi najproduktívnejších bekov vyraďovačky.

Ostatní Slováci, ktorí v tejto sezóne pôsobili v Rusku, majú po sezóne už dlhšie. Brankár Patrik Rybár je zranený, jeho kolegu Adama Húsku zastihol záver základnej časti v slabšej forme.

Michal Krištof hral súťažný zápas naposledy pred šiestimi týždňami, Adam Liška s Christiánom Jarošom pred mesiacom. To isté platí o Mislavovi Rosandičovi, pre Tomáša Jurča s Michalom Čajkovským sa sezóna skončila na konci marca.

02. Craig Ramsay Čítajte viac Šatan s Ramsaym nominovali. Verdikt o hráčoch z KHL? Vyjadril sa asistent trénera

Ani jeden zo spomenutých hráčov nie je súčasťou výberu, ktorý sa aktuálne pripravuje v Humennom. Nepreženieme, ak napíšeme, že predstava, že SZĽH ich „skrýva“, trénujú individuálne a čakajú na finálne rozhodnutie zväzu, je absurdná.

Polemika je aj o tom, či by účasť hráčov z KHL nenarušila prípravu a tímovú chémiu pred turnajom i počas neho. Česi sa rázne vyhranili proti hokejistom z ruskej súťaže a dalo by sa očakávať, že fanúšikovia i médiá v Ostrave by dali Slovákom poriadne „vyžrať“, že na MS priviedli hráčov z Ruska.

Vylúčiť sa nedá ani interný spor v kabíne, keďže reprezentanti si uvedomujú, že tlak médií a ľudí v Česku smerom k tímu by bol neúnosný a prítomnosť kolegov z KHL by im v tomto smere mohla narušiť želanú pohodu a sústredenosť.Po­dobného názoru je aj Richard Lintner.

„Viete si predstaviť, že by Slováci nastúpili na MS v situácii, keď žiadny iný národný tím hráčov z KHL neprivedie? Rozbije to kabínu a dokonca by som sa bál aj o bezpečnosť hráčov,“ uviedol majster sveta z Göteborgu 2002 v nedávnom rozhovore pre Športweb.

Kompetentní na začiatku týždňa oznámili, že na téme „intenzívne pracujú“ a že odpoveď „bude známa v najbližších dňoch“. Postoj expertov a fanúšikov sa odlišuje, ale obe strany sa zhodujú na jednom – nech bude rozhodnutie ohľadom hráčov z KHL akékoľvek, malo by padnúť čo najskôr.

Slovenskí hokejisti s hetrikmi v NHL Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Najväčšie legendy rokov minulých aj súčasných....

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #MS v hokeji 2024