Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay prezradil, na ktorých hráčov sa pred MS najviac teší. Je rozhodnutie o Pospíšilovi konečné?

Čakajú ho šieste majstrovstvá sveta na slovenskej striedačke a zrejme ani sám netušil, že hokejistov spod Tatier povedie tak dlho.

04.04.2024 05:43
ramsay slovensko hokej Foto:
Craig Ramsay povedie Slovensko na MS šiestykrát v kariére.
debata

Craiga Ramsayho však naďalej srší entuziazmus, ako aj túžba po práci na najvyššom hokejovom leveli.

Slováci na lanskom šampionáte v Rige nepostúpili zo základnej skupiny, tento rok v Ostrave má Ramsayho výber vyššie ambície.

„Predtým nás ale čaká veľa práce. Verím, že chlapci prišli oddýchnutí a odhodlaní ukázať to najlepšie, čo v nich je,“ vraví kanadský kouč po štarte neoficiálneho prípravného kempu.

Ako ste pred začiatkom prípravy oddychovali?

Užil som si dovolenku doma na Floride. Počasie bolo výborné, ale, žiaľ, nedostal som sa k obľúbenému golfu. Utrpel som totiž menšie zranenie ruky, pre ktoré som poriadne nemohol držať palicu.

Potešila ma prítomnosť rodiny a blízkych, ktorí nás prišli navštíviť. Na Slovensko som sa tešil, je to môj druhý domov. Vždy sa tu cítim príjemne.

Ako ste zatiaľ spokojný s priebehom prípravného kempu?

Som rád, že chlapci prejavili záujem o spoločné tréningy, hoci oficiálny kemp sa začne až na budúci týždeň v Humennom. Máme k dispozícii aj viacero mladíkov do 20 rokov, ktorí robia na tréningoch sparingov. Výborne zapadli do tímu, ukazujú rýchlosť a dravosť.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský hviezdou zápasu, novinárov rozosmial odpoveďami. Noc Slovákov v NHL? Gól a tri asistencie

Takýmto spôsobom ste vytiahli do národného tímu viacerých mladých hráčov vrátane Juraja Slafkovského, Šimona Nemca či Martina Fehérváryho. Stihli ste už nájsť ich nasledovníkov?

To nie, zatiaľ sme spolu len niekoľko dní. Vždy ma fascinovalo, ako sa mladí hráči vedeli presadiť v reprezentácii. Poznáte ma, vždy som zastával teóriu, že mladíci musia dostať šancu, aby sa ukázali. Využili ju Slafkovský, Nemec, ale aj Pavol Regenda a ďalší.

Regendu sme zavolali do reprezentácie a o rok neskôr už bol naším najlepším strelcom na MS. Chceme, aby mladí vedeli, že ich sledujeme, že sú tu na to, aby sa ukázali a potom si možno vybojujú miesto v tíme. Nespoliehame sa stále na rovnaké mená, hľadáme čo najviac adeptov, ktorí sa nám budú hodiť do systému.

Na tréningu ste hráčom zdôrazňovali, aby si dávali pozor na detaily. Je tento faktor naďalej dôležitým článkom vašej trénerskej koncepcie?

Áno. V podstate platí, že to, čo vyžadujem od hráčov, je veľmi jednoduché. Teraz tu máme určitú skupinu hráčov a keď príde ďalšia, tak niektorí chalani zostanú a iní zase odídu.

Ale všetci musia dodržiavať nastavený systém – dbať na detaily, hrať zodpovedne a spoliehať sa jeden na druhého. Maličkosti rozhodujú zápasy. Aj nevýrazné zaváhanie vás môže pripraviť o úspešný výsledok.

Pristupujú hráči k vašim pokynom zodpovedne?

Áno, musím ich za to pochváliť. Ale snažíme sa o to, aby si na tréningoch užili aj zábavu. Videli ste sami, že na konci tréningovej jednotky ich čakali intenzívne zápasy troch proti trom na zmenšených rozmeroch klziska. Chalanov to baví. Aj takýmto spôsobom sa buduje tímová chémia.

Craig Ramsay počas prípravného zápasu Slovensko... Foto: TASR, Daniel Stehlík
Ramsay hokej Craig Ramsay počas prípravného zápasu Slovensko - Nemecko v apríli 2023.

Šampionát štartuje o päť týždňov. Začínate cítiť nervozitu či vzrušenie z veľkého turnaja?

Hral som na najvyššom leveli v NHL, potom tam aj trénoval. Ale pamätám si, že po prvých MS, na ktorých som viedol Slovensko, som si vravel: „Wow, to bolo náročné!“

Zápasy na medzinárodnej úrovni sa hrajú vo vysokej intenzite, navyše na turnaji ako MS ich absolvujete značný počet v krátkom čase. Stretnutia sprevádza skvelá atmosféra a som presvedčený, že blížiaci sa turnaj bude pre našich chalanov ešte o niečo výnimočnejší.

Narážate na fakt, že Ostrava sa zmení na „slovenské“ mesto a fanúšikovia pripravia vašim zverencom takmer domáce prostredie?

Presne tak. Veľmi dobre viem, čo šampionát v Česku znamená pre slovenských priaznivcov. Očakávam hokejové šialenstvo. Keď mi chlapci zo zväzu vlani pripomenuli, že nasledujúci šampionát sa koná v Prahe a Ostrave, vravím si: „Aha a je to tu!“ Slovenskí fanúšikovia sú úžasní.

Pamätám si prvý zápas na domácich MS 2019 v Košiciach. Kráčal som na striedačku, hráči vyšli na rozkorčuľovanie a celá hala sa otriasala povzbudzovaním a chorálmi. Na chvíľu som sa aj trochu preľakol, lebo hluk bol skutočne obrovský. Chalani vedia, že od fanúšikov dostanú maximálnu podporu.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Na ktorých hráčov sa najviac tešíte?

Na všetkých rovnako. Ale bude skvelé, ak sa nám podarí dotiahnuť príchod niektorých hráčov zo zámoria. Rád by som tu videl Regendu, Nemca, Fehérváryho, samozrejme Slafkovského.

Juraj hrá momentálne svoj najlepší hokej v kariére, urobil úžasný progres. Viacerí chalani postúpili v zámorí na vyšší level, z čoho mám veľkú radosť. Teším sa, keď ich opäť uvidím a porozprávame sa nielen o hokeji.

Jeden hráč však určite nepríde. Má Kristián Pospíšil dvere do reprezentácie navždy zavreté?

Nič nie je definitívne, neverím na stopercentné rozhodnutia. Ale aktuálne platí, že nebude súčasťou tímu. Viac ma zaujímajú hráči, o ktorých mám záujem.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Craig Ramsay #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024