Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ustrelení favoriti. Slovan i DAC opäť utiekli rivalom, pozrite si pohyby v kádroch

Bola to hojdačka, čo dvíhala zo sedadiel doma aj za hranicami. Jasný favorit dlho kráčal za obhajobou titulu. Európska jar mu však vzala silu a kým ju znova nabral, predbehol ho vyzývateľ, ktorý ešte nikdy nesedel na slovenskom futbalovom tróne.

07.07.2023 05:17
SR Futbal FL 8. kolo Skupina o titul Šláger TTX Foto: ,
Juraj Kucka (Slovan) a Nikola Krstovič (Dunajská Streda) v súboji počas zápasu minulej sezóny najvyššej súťaže.
debata (1)

Boj o titul medzi Slovanom Bratislava a Dunajskou Stredou bol ozdobou športovej sezóny 2022/23. Belasí sa nakoniec na prvú priečku vrátili, DAC sa musel uspokojiť s druhým miestom.

Najvyššia futbalová súťaž zmenila názov, ale rozloženie síl zostáva rovnaké. Slovan i DAC už teraz – na prestupovom trhu i v prípravných zápasoch – ukazujú silu i jasnú ambíciu.

Abdulrahman Taiwo Čítajte aj Za Spartak Trnava súkal jeden gól za druhým. Slovan má na lane top kanoniera

„Obe mužstvá sú úplne ustrelené oproti zvyšku konkurencie. Vidieť to aj na prestupovej politike. Trnava prišla o jednu z opôr, vstupy do kádra sú zatiaľ veľmi slabé a to som ich očakával do každej formácie. Žilina nenaplnila potenciál už vlani a neočakávam veľké veci ani teraz. Slovan a Dunajská Streda sú ďaleko vpredu. Rozdajú si to opäť o titul,“ tvrdí expert Peter Ďuriš.

Chýbať bude iba Čakvetadze

Na Slovensku majster!

Jeden z najznámejších chorálov priaznivcov Slovana platí už piaty rok po sebe. Pravda, 29. titul Slovana (13. v ére samostatného Slovenska) sa nerodil ľahko. Slovan nenechal nič na náhodu. A hneď, ako sa otvoril prestupový trh, konal.

„V minulosti Slovan počúval oprávnenú kritiku, že noví hráči prichádzali neskoro a nemali kvalitu. Teraz to neplatí. Je to jasný znak, čo chce Slovan. Zaslúži si spoločne s Dunajskou Stredou pochvalu. Videl som ich zápasy v príprave a obe mužstvá sú skvele pripravené. Teším sa na ich súboje – doma i v Európe,“ vraví Ďuriš.

Milan Borjan s manželkou Snežanou Borjanovou. Čítajte aj Emotívne video manželky novej jednotky Slovana: Dnes sme plakali, objímali sme sa

Slovan vyhral všetky zápasy, inkasoval jediný gól. V stredu o 20.30 otvorí sezónu domácim súbojom 1. predkola Ligy majstrov. Proti luxemburskému majstrovi FC Swift Hesper nastúpi aj s novými posilami.

"Savvidis je jedna z najlepších šestiek v lige. Je to ohromná posila. Veľa očakávam aj od Toliča. Bude to pre trénera Weissa spoločne s Wimmerom veľká pridaná hodnota. Navyše, je tu aj Borjan.

Každý fanúšik Slovana musí byť rád, že prichádza brankár s takýmito skúsenosťami. Všetci tŕpli v pohárovej Európe, pretože chýb v podaní Chovana bolo priveľa. Belasých tam tlačila topánka asi najviac, ale na prestupovom trhu zareagoval výborne," chváli Ďuriš.

Prestupový algoritmus vyzerá na prvý pohľad jednoducho. Noví hráči prišli ako náhrada za tých, ktorí už v klube nie sú alebo sa rieši ich odchod. Ďuriša znepokojuje iba jeden.

"Odišli viaceré známe mená, ale citeľne bude chýbať iba Čakvetadze. Nemal čísla, ale hre dával umelecké prvky. Bol to hráč, na ktorého sa ľudia chodili pozerať. Neprekáža mi odchod Mědveděva ani De Marca.

Giorgi Čakvetadze. Foto: ČTK / AP / Mindaugas Kulbis
2. Giorgi Čakvetadze Giorgi Čakvetadze.

Vernona zo zostavy vytlačil Lucas Lovat a potom mu narýchlo našli miesto na stopérovi, kde mi nepasoval. A zrejme ani trénerovi. Slovan si za nich našiel lepšie náhrady – Wimmera i Blackmana," tuší Ďuriš.

Robiť veľa a kvalitne nie je to isté. Klubom sa občas stane, že to počas prestupového obdobia prepália. Pustia kvalitných futbalistov a nahradia ich veľkým počtom slabších hráčov. To však nie je prípad Slovana.

„Neoslabil sa, ale výrazne sa posilnil. Je z neho najväčší favorit na titul. Keby boli odchádzajúci hráči nenahraditeľní, Slovan by ich udržal. Je pripravený na tri súťaže. Vlani tréner Weiss hovoril, že má 12–13 hráčov, teraz to vidím na 16–18 futbalistov, ktorých môže pokojne rotovať,“ počíta Ďuriš.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda