Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý tím Sagana lieta v problémoch. Holanďania píšu, že v Bore mali šikanovať belgický supertalent

Predpovedajú mú svetlú budúcnosť, talentom má byť blízko k slávnejšiemu krajanovi Remcovi Evenepoelovi. Okolo Ciana Uijtdebroeksa je však aktuálne horúco z iného dôvodu.

15.12.2023 15:04
Uijtdebroeks Bora - hansgrohe Foto:
Cian Uijtdebroeks v drese Bora - hansgrohe na španielskej Vuelte 2023.
debata

Belgický supertalent najskôr rozvíril pokojné prestupové vody rozhodnutím, že zruší zmluvu s nemeckou stajňou Bora – hansgrohe a upíše sa tímu Visma – Lease a Bike, teda bývalému Jumbu.

Šéfovia Bory jeho verdikt napadli a tvrdia, že 20-ročný univerzál ukončil kontrakt protiprávne. Každopádne, do Jumba ho pustia, ak Holanďania zaplatia odstupné milión eur.

Uijtdebroeks je už s Vismou dohodnutý a aktuálne trénuje už s novými kolegami na sústredení v Španielsku. Prvého januára podpíše zmluvu do sezóny 2027.

K jeho rozhodnutiu mala prispieť aj skutočnosť, ktorá ak sa potvrdí, bude predmetom vyšetrovania komisárov Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

Sagan Čítajte viac Sagan prezradil program na budúci rok. Slovenskí fanúšikovia zostanú sklamaní

Holandský denník AD informoval v nedávnej reportáži, že podľa jeho zistení mal byť Uijtdebroeks v Bore šikanovaný. Malo sa tak stať na septembrovej Vuelte.

„V Bore ho považovali za príliš veľkého fanatika. Jazdci si vytvorili na Whatsappe skupinu "anti-Cian“, bez jeho účasti, a v nej ho ohovárali. Cian sa tam nikdy necítil ako súčasť tímu," píše sa v reportáži AD.

Holanďanov podporili britskí kolegovia z Global Cycling Network, ktorí tiež informovali o tom, že Uijtdebroeks sa cítil v Bore ponižovaný a odmietaný.

Nemecká stajňa, za ktorú päť sezón úspešne jazdila slovenská superstar Peter Sagan, obvinenia dôrazne odmietla.

"Na Vuelte sme tvorili výbornú partiu. Chalani pomohli Cianovi, aby obsadil ôsme miesto v celkovom poradí a druhú priečku medzi najlepšími mladými jazdcami.

Ak by boli rozbroje, spolu nefunguje. Akékoľvek nezhody popierame," reagoval Bernhard Eisel, jeden zo športových riaditeľov nemeckej stajne.

sagan bodnar Čítajte viac Šampión vie, komu má ďakovať. Sagan adresoval oddanému kolegovi vrúcny odkaz

O celej situácii v súvislosti s Uijtdebroeksom a jeho „prestupom“ do inej stajne bude rozhodovať Profesionálna cyklistická rada (Professional Cycling Council – PCC).

Jej šéf Tom Van Damme sa vyjadril aj k špekuláciám o šikane.

„Ak by to bola pravda, potom je celá situácia veľmi znepokojujúca. Zatiaľ nemáme žiadny fakty. Nahlásil Uijtdebroeks šikanu príslušným orgánom? Zatiaľ nie. Vyšetrovanie sa môže začať len vtedy, ak jazdec nahlási problém,“ uviedol Van Damme.

Pozdravy i kritika. Reakcie na odchod Petra Sagana Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan absolvoval počas víkendu posledné...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Bora Hansgrohe #Cian Uijtdebroeks #Visma - Lease a Bike