Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špecialista na srdce o Saganových problémoch: Môže za tým byť očkovanie

V závere úspešnej cyklistickej kariéry v TotalEnergies kvárili Petra Sagana problémy s dlhým covidom, teraz brzdia jeho snahy o účasť na olympijských hrách v Paríži problémy so srdcom.

19.03.2024 06:50
Peter Sagan Foto:
Kedy sa Peter Sagan opäť predstaví na cestnom či horskom bicykli je nateraz otázne.
debata (468)

Tie začali po februárových pretekoch XCO v Španielsku, keď mal Sagan nezvyčajne vysoký tep a jeho monitor srdcovej frekvencie opakovane zaznamenával hodnoty nad 200 úderov za minútu.

Vtedy médiá, vrátane La Gazetta dello Sport informovali, že Sagan mal podstúpiť operačný zákrok s názvom ablácia, ktorým by odstránili tkanivo, ktoré arytmiu spôsobuje. To sa nepotvrdilo a trojnásobný majster sveta dostal senzor, ktorý neustále monitoruje jeho tep.

7 Sagan Čítajte viac Sagana opäť trápilo srdce. Ruší program, vraví, že potrebuje prestávku v boxoch. Čaká ho operácia

Po pár týždňoch sa však operácia ukázala ako nevyhnutná, čo potvrdil Sagan na Instagrame. „Kým som trénoval v Marseille, opäť sa objavili moje problémy so srdcovým rytmom. Nie je sa čoho báť, ale dalo by sa povedať, že moje srdce potrebuje zastávku v boxoch,“ napísal Slovák.

"Budúci týždeň podstúpim operáciu a vďaka môjmu priateľovi a kardiológovi Robertovi Corsettimu som si istý, že sa čoskoro vrátim na bicykel,“ uviedol žilinský rodák.

Sagan kvôli tomu vynechá najbližšie podujatia na horskom bicykli, ale tiež cestné jednorazovky v Slovinsku, na ktorých sa mal v najbližších dňoch zúčastniť.

Na pretrvávajúce srdcové problémy najlepšieho cyklistu slovenskej histórie zareagoval pre šport24.pluska.sk aj uznávaný kardiochirurg Viliam Fischer.

Podľa neho môže byť za problémami očkovanie, ktoré Sagan v minulosti sám priznal. „Nedá sa to vylúčiť. Ak by jeho problémy súviseli s vakcináciou, bol by som maximálne opatrný a s tréningom by som začínal ako po ťažkom zranení,“ uviedol Fischer.

Peter Sagan Čítajte viac Chcem vzdať hold úžasným fanúšikom. Sagan sa na posledných Okolo Slovenska neukázal, tento rok to môže byť inak

Podľa neho je príliš skorý návrat do vrcholového diania v takomto prípade rizikový. "Niekoľko mesiacov by som sa testoval s pomaly so zvyšujúcou záťažou, než by som dospel do maxima. Ja osobne s mojimi vedomosťami by som toto praktizoval minimálne pol roka, skôr by som nešiel do plného pretekania,“ skonštatoval špičkový kardiochirurg.

Doplnil, že nejde len jeho názor, ale aj o názory približne 50 svetových virológov, infektológov, epidemiológov, bakteriológov, či známych klinických pracovníkov a teda ľudí, ktorý sa tým detailne zaoberajú.

Peter Sagan Čítajte viac Prilákať Sagana nebolo ľahké. Musel som presvedčiť ľudí, ktorým verí, vraví šéf slovenskej stajne Pierre Baguette

Donedávna jedna z najväčších hviezd svetového pelotónu v 21. storočí sa po minulej sezóne rozlúčila s profesionálnou kariérou. Sagan dal prednosť horskému bicyklu, ku ktorému si vybudoval vzťah už počas juniorských čias. Jeho cieľom bolo dostať sa na olympiádu do Paríža.

Svoj program v teréne si chcel spestriť aj na menej významných cestných pretekoch v drese slovenského tímu Pierre Baguette. Koncom marca mal absolvovať dvoje preteky v Slovinsku.

Peter Sagan v nových farbách americkej stajne SFR Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan sa nevzdáva svojho sna, ktorým je...
468 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #srdce #Viliam Fisher