Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demonštrácia sily, dvojhodinový únik. Famózny vstup Pogačara do novej sezóny

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral sobotňajšie preteky Strade Bianche (215 km). Jazdec stajne SAE Team Emirates triumfoval po 80 km dlhom sóle a do cieľa prišiel s obrovským náskokom 2:44 minúty pred druhým Toms Skujiņšom (Lidl-Trek) z Lotyšska. Tretí skončil Belgičan Maxim van Gils (Lotto Dstny).

02.03.2024 17:03
Tadej Pogačar Foto:
Tadej Pogačar po suverénnom víťazstve na Strade Bianche.
debata

Po viacerých útokoch v úvode sa na čelo dostala štvorica Lawson Craddock, Mark Donovan, Dion Smith a Anders Halland Johannessen.

Po 40 km mali náskok dve a pol minúty, no balík ich ďalej nepustil najmä vďaka práci tímu SAE Team Emirates, ktorý kontroloval situáciu pre svojho lídra Pogačara. Vysoké tempo poriadne preriedilo pelotón, v ktorom zostalo asi iba 35 cyklistov.

Sto km pred cieľom sa pokúsili o únik Quinn Simmons a Magnus Cort, ale balík ich nepustil. Americký pretekár to skúsil znovu o chvíľu neskôr, no opäť neúspešne. Pogačar pred pretekmi povedal, že chce zaútočiť na stúpaní Monte Sante Marie (1 km, 10,3%) a presne to aj urobil.

Peter Sagan Čítajte viac Žiadne výhovorky, ukrutne úprimný Sagan: Šance na olympijské hry v Paríži sú takmer nulové

Na jeho atak 80 km pred cieľom nedokázal nik dostatočne rýchlo zareagovať a slovinský pretekár mal za krátko k dobru 30 sekúnd, o ďalších 10 km už minútu pred Maximom van Gilom a vyše minútu a pol pred pelotónom. Jeho náskok narastal a narastal, prenasledovatelia to postupne vzdali a 40 km pred páskou išiel už tri a pol minúty pred nimi.

Dvojnásobný víťaz Tour de France si tak po zhruba dvojhodinovom úniku prišiel po druhý triumf na toskánskej klasike. Strade Bianche vyhral aj v roku 2022. Celkovo to bolo už jeho 64. víťazstvo v kariére. V súboji o druhé miesto vyhral Skujiņš, ktorý sa van Gilsovi vzdialil v záverečnom stúpaní v Siene.

Cyklisti, ktorí v roku 2023 ukončili kariéru Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan nie je jediná hviezda, ktorá sa v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Strade Bianche #Tadej Pogačar