Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanebné gesto na instagrame. Tím WorldTour stiahol svojich jazdcov z pretekov. Čo na to UCI?

Deň pred štartom etapových pretekov Okolo Kuang-si v Číne, ktoré sú záverečným podujatím prestížneho seriálu UCI WorldTour, zarezonovalo v cyklistickom svete rasistické správanie dvoch jazdcov tímu Intermarché-Circus-Wanty.

11.10.2023 21:35
Madis Mihkels Foto:
Madis Mihkels.
debata (2)

Belgický jazdec Gerben Thijssen zverejnil v príbehu na instagrame video Estónca Madisa Mihkelsa, ktorý napodobňoval šikmé oči. Príspevok medzitým vymazal.

Stajňa konala a dvojica sa na čínskych cestách nepredstaví. Najskôr z podujatia stiahla len 20-ročného Mihkelsa, no po kritike na sociálnych sieťach sa rozhodla vynechať zo šesťdňových pretekov, ktoré odštartujú v prístavnom Pej-chaji aj o päť rokov staršieho Thijssena.

"Úprimne ľutujeme správanie našich jazdcov Madisa Mihkelsa a Gerbena Thijssena a obrázky, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach.

Chceli by sme sa ospravedlniť čínskemu ľudu a fanúšikom, predstaviteľom Kuang-si, čínskej cyklistickej asociácii a všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii týchto pretekov, za poškodenie imidžu nášho športu," uviedlo belgické zoskupenie vo vyhlásení.

Sagan Čítajte aj S odchodom Sagana z cesty to nie je až také horúce. Ak mu to Američania dovolia, posilní dôverne známy tím

Tím Intermarché-Circus-Wanty doplnil, že sa skladá z viac ako 15 národností a spolu s partnermi pevne obhajuje rovnosť príležitostí a denne bojuje proti rasizmu.

Trest môže dvojici udeliť aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI), ktorá prípad posunula svojej disciplinárnej komisii.

UCI ocenila rýchlu reakciu stajne, ako aj organizátora pretekov, ktorý zorganizoval stretnutie s dotknutými a miestnymi úradmi. Jazdci sa na mítingu ospravedlnili.

Najlepšie zarábajúci cyklisti na svete v roku 2023 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich najlepšie...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Kuang-si #Gerben Thijssen #Intermarché-Circus-Wanty #Madis Mihkels